Annons

Hain Rebas: Föga ansvarsfullt agerande i Slitefrågan

Slite hamn. Ej för uthyrning till Ryssland.
Slite hamn. Ej för uthyrning till Ryssland. Foto: Karl Melander/TT
Under strecket
Publicerad

Medan frågan om Slite hamns utökade utarrendering till Putins Gazprom under det snart gångna året fortfarande drogs i svensk långbänk, tillförde Ryssland sin Kaliningradexklav färska armé-, marin-, flyg-, missil- och kärn- vapenresurser, som är allt annat än defensiva.

Som svar utökade Nato stegvis men högst märkbart sina kapaciteter i Estland, Lettland, Litauen och Polen. Både Ryssland och Nato genomförde allt tätare och allt större manövrar i regionen. Och Sveriges ÖB började tala klarspråk om farorna för Sverige, för det i Östersjön centrala och av alla parter strategiskt åtråvärda Gotland.

Nästa höst kommer den största svenska försvarsmanövern i moden tid, Aurora 17, att genomföras på östkusten och på Gotland. Bakgrunden är vetskap om att den stormakt som behärskar Gotland också kommer att dominera sjö- och luftrum över hela mellersta östersjöområdet. Då blir det livsviktigt för båda att i ett krisläge förekomma motståndaren, att rent fysiskt säkerställa att den fortfarande relativt värnlösa ön blir bas för egna och inte för motståndarens lång- och medeldistansmissiler. Desto viktigare då för Sverige att demonstrera självständighet och styrka nog att kunna vägra vem som helst att bruka Gotland för egna syften.

Annons
Annons

Under onsdagen meddelades att Karlshamns och Gotlands kommuner säger nej till ryska hyresgäster i sina hamnar. En utökad rysk kajkapacitet för ro-ro-fartyg i Slite hamn hade lätt kunnat bli ödesdiger. Det hade varit en direkt inbjudan till maskirovka, infiltratsija och provokatsija för att enligt kända sovjetisk-ryska förebilder i krisläge säkra ett brohuvud på nordöstra Gotland. Givetvis hade detta inte undgått Natos uppmärksamhet, och den okontrollerade politiska-militära slänggungan i Sveriges närområde skulle tagit ytterligare fart och höjd.

Till saken hör att ett Putindominerat Gotland i ett krisläge skulle hindra Nato från att undsätta sina medlemmar Estland, Lettland och Litauen. I Tallinn, Riga och Vilnius skulle därför Slites utarrendering ha upplevts som ett svek mot EU:s solidaritetsdeklaration och som ett knivhugg i ryggen mot två och ett halvt årtiondes idogt demokratiserings- och normaliseringsarbete öster om Östersjön.

Att den svenska regeringen efter lång tvekan släppte beslutet om Slite hamn till ekonomiskt strandsatta lokalpolitiker, liknar knappast ansvarsfull regeringsutövning.

HAIN REBAS var Estlands försvarsminister 1992–93.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons