Annons

Adam Svanell:Håkan Juholt – en sinnessvag björnen Baloo?

Håkan Juholt lämnar riksdagen. Alla är överens om att han blir ihågkommen som en politisk katastrof. Men för säkerhets skull, här kommer en påminnelse om varför han ansågs så himla, himla fel som partiledare.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Foto: Leif R Jansson / TT Bild 1 av 5
Foto: Patric Söderström Bild 2 av 5
Foto: Ulf Palm / TT Bild 3 av 5
Foto: Erik Mårtensson / TT Bild 4 av 5
Foto: Jessica Gow / TT Bild 5 av 5
Foto: Leif R Jansson / TT Bild 1 av 2
Foto: Patric Söderström Bild 2 av 2

Lärdomar från vecka 36

Foto: Leif R Jansson / TT

I otakt med tiden

2000-talets idealpolitiker är en slipad ung broiler som har bländvita tänder och aldrig i sitt liv har svarat på en rak fråga. Därför var det ett mysterium att Socialdemokraterna satsade på en grånad vänstersosse som yttrade ogenomtänkta oneliners från hjärtat. Jag menar, tänk om ett större parti i något annat västland – säg, republikanerna i USA eller brittiska Labour – skulle ledas av en impulsiv skrävlare eller en gammal marxistgubbe.

Foto: Patric Söderström
Annons
Annons
Foto: Ulf Palm / TT Bild 1 av 2
Foto: Erik Mårtensson / TT Bild 2 av 2

I otakt med partiet

När Juholt höll tal lät han som en proggskadad åldrad SO-lärare i träskor. Det var solidaritet, det var barnfattigdom, det var ljuva drömmar om en rimligare värld – flum helt oförenligt med den linje som uttrycks i det nuvarande partiprogrammet: ”Socialdemokratins uppgift är att forma ett samhälle grundat på demokratins ideal, att gripa och behålla regeringsmakten genom Sifostyrd mitten-om-mitten-politik samt att tävla med Moderaterna om vem som kan stjäla flest gamla SD-förslag som vi tidigare fördömt.”

Foto: Ulf Palm / TT

Katastrofsiffrorna

Visst fick Håkan Juholt ta en del smällar. Han blev vuxenmobbad via sms till Aftonbladet inifrån partiledningens möten, varenda sossestreber norr om Gunnebo gick ut och krävde hans avgång och tidningarna beskrev honom som en sinnessvag björnen Baloo. Men allt detta berodde ju på det förkrossande låga stödet bland väljarna. Som sämst hade Socialdemokraterna under Juholts tid 25-26 procent – siffror så ohyggligt usla att de kunde ha varit från september 2016.

Foto: Erik Mårtensson / TT
Annons
Annons
Foto: Jessica Gow / TT Bild 1 av 1

Skandalerna

Juholt var dessutom en skandalernas man. Ständigt kom braskande rubriker om nya snedsteg. Han erkände att han jobbat svart på 80-talet, han kryssade i en bidragsblankett fel, han kritiserade utspel som han själv kommit med för en kvart sen, han skrev debattinlägg på Facebook efter två-tre boxar Casa Rocca. Det är svårt (ehrm, Carl Bildt?) att komma på (va? Mona Sahlin?) en annan svensk politiker (hallå? Lennart Geijer?) som varit insyltad i värre tveksamheter (Erik Almqvist!!!).

Foto: Jessica Gow / TT

Veckans...

...ros:

Göteborgs-Posten uppmärksammar att EU i en förordning har förbjudit försäljning av chiapudding i Sverige. Snacka om att ge svar på tal åt de skeptiker som hävdar att unionen bara är en stor byråkratisk apparat som inte uträttar något angeläget politiskt arbete. Tack EU!

...citat:

”Bakning i all ära men hur kan det vinna över äkta kärlek?"

”Bonde söker fru”-programledaren Linda Lindorff stormade ut från Kristallen-galan i ilska sedan priset för Årets dokusåpa tilldelats ”Hela Sverige bakar”. Lindorff fick dock revansch några dagar senare då hon prisades på Skämskudden – galan som utser årets sämsta tv.

...rättelse:

En eftermiddag våren 1993 på Nya Rönnowskolans gård i Åhus påstod jag att Gustav Strömbäck i klass 4C ”snackade skit” när han sade att läsken Coca-Cola hette så för att den innehöll kokain. Efter nyheten att 370 kilo av den vita drogen beslagtagits i en Coca-Cola-fabrik i Frankrike är det bara för mig att medge mitt misstag.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons