Annons

Håkan räddade sköterskan – skar loss med kniv

Den manliga sjukskötaren hade fastnat i en magnetkamera på Sunderby sjukhus i Luleå. Arkivbild.
Den manliga sjukskötaren hade fastnat i en magnetkamera på Sunderby sjukhus i Luleå. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

En sjuksköterska skadades allvarligt efter att ha fastnat i en magnetkamera. Väktaren Håkan Lindgren räddade sjuksköterskan genom att skära loss honom.

– Han var medvetslös och fick inte någon luft, säger Lindgren.

Under strecket
Publicerad

Det var sent på onsdagseftermiddagen som en röntgensjuksköterska allvarligt skadade sig när han fastnade i en magnetröntgenkamera i Sunderby sjukhus utanför Luleå. Under en pågående undersökning gick sköterskan in till patienten och fastnade i det starka magnetfältet som kameran skapar.

Då stod Håkan Lindgren tillsammans med en kollega utanför sjukhusentrén.

– En man sprang emot oss och skrek att en annan man fastnat i mr-kameran. Vi skyndade oss dit, och möttes av en man som försöker slita loss personen som fastnat, säger Lindgren.

Enligt Håkan Lindgren hade sjuksköterskan fastnat runt halsen i ett tyg, och var medvetslös.

– Det var ett svart tyg som han hade på sig som fastnat i kameran. Det snöt åt runt halsen på honom så han inte fick någon luft. Vi försökte slita loss honom men det gick inte.

Då tog Håkan Lindgren fram sin kniv och skar loss tyget, och han lyckades få bort personen från kameran. Tillsammans med en kollega drog de ut sköterskan ur kamerarummet, kontrollerade att han andades, och ringde 112.

Sjuksköterskan fördes till intensivvårdsavdelningen med allvarliga skador. Han har under dagen kunnat flyttas till en vanlig vårdavdelning.

– Jag har träffat honom nu under förmiddagen. Han är chockad men vid gott mod, säger Ulrika Ask, verksamhetschef på Aleris som utför undersökningarna på uppdrag av Region Norrbotten.

På en presskonferens beskriver hon mannen som en erfaren röntgensjuksköterska, och säger att Aleris vidtar alla åtgärder för att detta inte ska hända igen.

Håkan och hans kollega skadades lindrigt. Patienten som befann sig i MR-kameran skadades inte.

Polisen har inlett en arbetsplatsundersökning, men har varit tvungen att avbryta arbetet på grund av det starka magnetfält som ännu omger kameran.

"Vi har en ganska bra bild av vad som har hänt och polisen är inkopplade i och med att det här är en arbetsplatsolycka. Det är en tragisk händelse och röntgensjuksköterskan i fråga har lång erfarenhet", säger Per Berglund, chef division länssjukvård i region Norrbotten i ett pressmeddelande.

Håkan Lindgren säger att han inte förhörts av polis i samband med undersökningen, men att polisen talat med en av hans kollegor.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons