Annons

Häktade svenskens pappa: Inga höga förhoppningar

Ola Binis pappa Dag Gustafsson.
Ola Binis pappa Dag Gustafsson. Foto: Dolores Ochoa/AP

I en månad har den svenske programmeraren Ola Bini suttit fängslad i Ecuador. I fredags begärde hans ombud att han ska släpps mot borgen. Binis pappa Dag Gustafsson känner oro för att fallet ska utvecklas till ”lång, tyst diplomati”.

Under strecket
Publicerad

Ola Bini (till vänster) i domstolen den andra maj.

Foto: Dolores Ochoa / TT

Görel Bini Gustafsson och Dag Gustafsson på Landvetter på väg till Ecuador.

Foto: Privat

I fredags begärde Ola Binis advokat att den 36-årige svensken ska släppas mot borgen medan utredningen pågår. Ola Binis pappa Dag Gustafsson har dock låga förväntningar.

– Rent juridiskt finns det inget som talar emot att man skulle kunna släppa honom fri. Men vi får nog inte ha allt för höga förhoppningar med tanke på hur man hanterat lagen under häktningsförhandlingen, säger han till SvD.

Natten till fredagen den 12 april greps den 36-årige svensken Ola Bini på Ecuadors flygplats, misstänkt för dataintrång. Det har också framförts misstankar om att han haft samröre med Wikileaksgrundaren Julian Assange.

På söndagen, exakt en månad efter gripandet, sitter han fortfarande kvar i fängelset i Quito. Hans föräldrar Görel Bini Gustafsson och Dag Gustafsson tog första flyget från Landvetter till Ecuador när de fick höra om händelsen, och har sedan dess befunnit sig i en ”karusell av möten, förhandlingar och oro”, berättar pappan.

– Vi trodde att han skulle bli fri efter häktningsförhandlingarna, men så blev det ju inte, säger han.

Annons
Annons

Ola Bini (till vänster) i domstolen den andra maj.

Foto: Dolores Ochoa / TT

Förhandlingsdagen, 2 maj, var också den senaste gången som föräldrarna fick prata med sin son, medan domarna var ute och överlade om domslutet.

– I det läget var det egentligen ganska bra med honom, eftersom överläggningarna enligt alla tecken hade gått Olas väg. Det finns ingen anklagelse och inga bevis mot honom så vi alla hade ett visst hopp om att han skulle bli släppt.

Men när domarna kom tillbaka blev utfallet något annat. Två av tre domare ansåg att Bini skulle sitta fortsatt häktad med argument om att ”han har vissa böcker och kunskaper inom it, kryptering och säkerhet. Och att han är vän med Assange”, enligt pappan.

– Man uppgav bland annat flyktrisk och att det skulle försvåra utredningen om han var fri. Väldigt tunna argument, tycker jag.

Ola Bini (till vänster) i domstolen den andra maj.
Ola Bini (till vänster) i domstolen den andra maj. Foto: Dolores Ochoa / TT

Den tredje domaren, som röstat för hans frisläppande, lämnade salen med tårarna rinnande, berättar Gustafsson. Ola Bini blev kort därefter handfängslad och bortförd.

– Efter det har vi inte haft någon kontakt med honom.

Ecuadorianska myndigheter har nu talat om att de vill flytta Bini från det nuvarande fängelset till ett annat – ungefär en och en halv timmes bilfärd från Quito. Myndigheternas motiv för att flytta honom dit är för att de anser att det är ett bättre fängelse.

– Men både Olas advokat och hans ecuadorianska vänner som bor i Quito säger att det är mycket värre, att kriminella organisationer har kommandot i fängelset och att flera fångar skjutits där, bara de senaste månaderna, säger Dag Gustafsson.

Annons
Annons

Görel Bini Gustafsson och Dag Gustafsson på Landvetter på väg till Ecuador.

Foto: Privat

Vissa dagar fungerar man inte helt enkelt, för att man är så orolig över vad som kommer att hända.

Det svenska utrikesdepartementet (UD) har enligt Gustafsson varit väldigt aktiva och har begärt in officiell information om hur det ligger till. De har även kontinuerlig kontakt med ecuadorianska myndigheter.

– Det är den känsla jag har, att de verkligen jobbar och gör allt de kan, säger han.

Nu är föräldrarna tillbaka i Sverige igen, eftersom de enligt pappan inte kunde göra något mer för Bini på plats. Fast det är förstås svårt att hålla ihop vardagen när ens son sitter fängslad på andra sidan jordklotet, tillägger han.

– Det är fruktansvärt oroligt. Vissa dagar fungerar man inte helt enkelt, för att man är så orolig över vad som kommer att hända.

Hur tror ni att framtiden ser ut?

– Det är blandade känslor och vi vet inte. Men man måste fortsätta kämpa och se till att det inte blir någon långt utdragen tyst diplomati som får arbeta.

Görel Bini Gustafsson och Dag Gustafsson på Landvetter på väg till Ecuador.
Görel Bini Gustafsson och Dag Gustafsson på Landvetter på väg till Ecuador. Foto: Privat
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons