Annons

Advokat: "Defensiv styckning" i Kalixmord

En 49-årig man har häktats misstänkt för ett mord i Kalix. Arkivbild.
En 49-årig man har häktats misstänkt för ett mord i Kalix. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson / TT

En 49-årig man har häktats misstänkt för ett styckmord i Kalix. Hans advokat hävdar att mannen har agerat i nödvärn och att styckningen av kroppen har varit "defensiv".

Med andra ord att mordoffret har styckats enbart i syfte att göra sig av med kroppen.

Under strecket
TT
Publicerad

Det var i onsdags i förra veckan som kroppsdelar hittades av en man som rastade sin hund vid strandpromenaden längs älven i centrala Kalix. 49-åringen erkänner gärningen. Men han hävdar att han har handlat i nödvärn, enligt advokaten Jens Arnhof.

I lokala medier ställs frågan om att nödvärn är svårt att koppla ihop med det faktum att kroppen har styckats.

– Det kan jag förstå. Men det är inte första gången det sker, den här typen av defensiv styckning som det kallas. Varför man gör så får vi också återkomma till, säger Jens Arnhof till NSD.

Orsaken till en så kallad defensiv styckning handlar helt enkelt om att få bort en kropp, förklarar Brita Zilg, rättsläkare på Rättsmedicinalverket.

– Att få ner kroppen i hanterliga bitar för att göra sig av med dem, säger hon och fortsätter:

– Det görs av någon som vill dölja sitt brott. Det är en rationell gärning och organiserat beteende och inget man gör under en psykos.

Om kroppen ändå hittas försvåras polisens arbete i flera fall, bland annat när det gäller fastställande av dödsorsak eller kunna identifiera offret.

Polisen bedömde efter fyndet av kroppsdelarna ärendet som en särskild händelse och satte in omfattande sökresurser, bland annat helikopter. I fredags greps och anhölls 49-åringen som misstänkt för styckmordet.

Polisen har ännu inte kommenterat en eventuell motivbild. Både offret och den misstänkte gärningsmannen har östeuropeisk härkomst.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons