Annons

Sandra Johansson:Ivanka Trump nämns som möjlig FN-efterträdare till Haley

Trumps lojala FN-ambassadör Nikki Haley är en lysande stjärna i det republikanska partiet och pekas ut som möjlig presidentkandidat. När hon nu plötsligt avgår nekar hon till att skälet är presidentambitioner. Avgången omges av spekulationer – bland annat om ifall presidentens dotter ska ta över.

Under strecket
Publicerad

Nikki Haley och Ivanka Trump.

Foto: Evan Vucci och Craig Ruttle/AP. Bild 1 av 1
Efter reklamen visas:
USA:s fn-ambassadör säger upp sig

Haley och Trump öste beröm över varandra.

NEW YORK När Nikki Haley annonserade att hon vid årsskiftet lämnar rollen som Trumps FN-ambassadör var det i stark kontrast till hur andra personer lämnat Trumps team. Att bli ”Twitter-avskedad” har blivit ett begrepp. Så fick bland andra tidigare stabschefen Reince Priebus reda på att han blivit uppsagd. Haley valde själv att avgå och presidenten tog sig tid att sitta med under presskonferensen om beskedet, där Haley och Trump öste beröm över varandra.

Haley talade om sina två år under Trump som en framgångssaga och sa att USA nu vunnit respekt i omvärlden. Uttalandet kommer kort efter att publiken öppet skrattade åt Trump när han talade inför generalförsamlingen. Däremot har många diplomater respekt för Nikki Haley och hon är omtyckt i FN-skrapan även av personer som inte gillar den politik hon verkställer.

Ända sedan starten har hon setts som en lysande stjärna med en tuff utrikespolitisk agenda. Hon har varit en hårdför röst i USA:s kritik och agerande gentemot Iran och en stark förespråkare av att flytta den amerikanska ambassaden till Jerusalem, vilket skapat stora protester men hyllats av Israel. Hon har återkommande pratat om att Trump innebär slutet för vad hon kallar en ”antiisraelisk agenda” i FN efter att Obama-administrationen motsatt sig fler israeliska bosättningar på ockuperad mark.

Annons
Annons

Nikki Haley och Ivanka Trump.

Foto: Evan Vucci och Craig Ruttle/AP. Bild 1 av 1
Nikki Haley och Ivanka Trump.
Nikki Haley och Ivanka Trump. Foto: Evan Vucci och Craig Ruttle/AP.

Även när Haley haft en annan linje än Trumps – hon har exempelvis varit mycket hårdare än Trump i sin kritik av Ryssland – har hon lyckats driva den linjen utan att hamna i konfrontation med presidenten. Det har funnits tillfällen då hon blivit rundad i politiska beslut och då hon har varit frustrerad över snabba vändningar.

Det är dock troligen inte nog för att förklara hennes avgång. Hon sa vid presskonferensen att hon inte har ambitioner att kampanja i presidentvalet 2020 utom för Trumps räkning, men det är ett uttalande som bör tas med en nypa salt. Som skäl angav hon bara att hon varit guvernör för South Carolina i sex år, haft två intensiva år i FN och att det nu är dags att ge någon annan chansen. Samtidigt sa hon att hennes familj är stöttande och att hon inte lämnar av personliga skäl.

Frågan är nu vem som ersätter henne i FN. Bland spekulationerna finns Trumps egen dotter Ivanka Trump. Hon har redan en rådgivande roll, om än ganska oklar, i Trumps administration.

Haley gav de spekulationerna bränsle när hon under sitt framträdande pratade om Ivanka och hennes man Jared Kushner, som bland annat har som uppdrag att lösa Israel-Palestina-konflikten. Haley sa att de gör ett fantastiskt jobb bakom kulisserna med att forma USA:s utrikespolitik. Skulle någon utav dem ta över Haleys roll skulle de oundvikligen behöva kliva ut ur skuggan.

Trump uppgav att ett besked kommer inom några veckor.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons