Annons

Hälften av Leijonborgs experter borta – på tre dagar

Lars Leijonborgs och det amerikanska läkemedelsföretaget Bristol-Meyers Squibbs kritiserade ”cancerkommisson” drabbas av fler bakslag. Två av de tyngsta namnen hoppar nu av. Nu återstår enbart tre av de sex ursprungliga medlemmarna.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Lars Leijonborg.

Foto: Maja Suslin/TTBild 1 av 1

Lars Leijonborg.

Foto: Maja Suslin/TTBild 1 av 1
Lars Leijonborg.
Lars Leijonborg. Foto: Maja Suslin/TT

Kontroverserna kring det privata läkemedelsbolaget Bristol-Meyers Squibbs så kallade cancerkommission tätnar. Flera cancerläkare har varnat för att medlemmarna sitter i uppenbara jävssituationer, och gruppen har anklagats för att vara förtäckt lobbyverksamhet för läkemedelsbolaget.

Tidigare har regeringens utredare av läkemedelspriser, Toivo Heinsoo, slutat. Nu lämnar ytterligare två personer gruppen: professorn och chefen för Regionalt cancercentrum i Stockholm-Gotland, Roger Henriksson, samt Katarina Johansson, ordförande i det som kallas Nätverket mot Cancer.

De har båda snarlika motiveringar till avhoppen som de formulerar i ett brev till ordföranden Lars Leijonborg och pr-mannen Martin Kits på pr-firman Nordic Public Affairs.

Annons
Annons

Jag fick uppfattningen att det rörde sig om en från företagen oberoende utredning.

– Jag fick uppfattningen att det rörde sig om en från företagen oberoende utredning, säger Katarina Johansson.

– Nu var det inte så. Den var nära knutet till Bristol-Meyers Squibb. Jag insåg att Lars Leijonborg var anställd av företaget, till exempel. Det kändes inte bra.

Roger Henriksson har en ledande position i den officiella svenska storsatsningen Sveriges nationella cancerplan genom att vara chef för ett av de sex nyinrättade regionala cancercentrumen.

– När jag insåg att detta var ett företagsstyrt projekt förstod jag att jag inte kan delta. Det skulle kunna ifrågasätta min integritet att medverka tillsammans med kommersiella intressen.

De två sände sitt brev samma dag som Lars Leijonborg i SvD gick ut och berättade om kommissionen och bland annat pekade ut Katarina Johansson och utredaren Toivo Heinsoo som medlemmar, på torsdagen förra veckan. På måndagen tillkännagav socialdepartementet att utredaren Toivo Heinsoo lämnat kommittén.

Men vi fick inga klarläggande besked utan vårt beslut att hoppa av står fast.

Enligt vad SvD erfar har det sammankallats till ett krismöte med gruppen – dock utan Heinsso.

– Men vi fick inga klarläggande besked utan vårt beslut att hoppa av står fast, säger Katarina Johansson.

Lars Leijonborg uppger i ett sms-svar att arbetet med att bilda Cancerkommissionen pågår. Han förklarar att Katarina Johansson och Roger Henriksson ”rekommenderar att vi bör arbeta med referensgrupper snarare än en ledamot från respektive grupp”.

Några ytterligare frågor vill han inte svara på.

Tre personer utöver Lars Leijonborg återstår nu i kommissionen enligt de namnuppgifter företaget givit till SvD: cancerforskaren Ulla Wilking, S-politikern Christoffer Bernsköld i Östergötland och KD-riksdagledamoten Penilla Gunther.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons