Annons

Hälften av svenskarna hoppas på hjälp av Nato

Nära hälften av svenskarna tror att Nato hjälper oss om vi blir militärt hotade, enligt DN/Ipsos stora årliga mätning av svenska folkets uppfattning i försvars- och Natofrågor. Arkivbild.
Nära hälften av svenskarna tror att Nato hjälper oss om vi blir militärt hotade, enligt DN/Ipsos stora årliga mätning av svenska folkets uppfattning i försvars- och Natofrågor. Arkivbild. Foto: Mindaugas Kulbis/AP/TT
Under strecket
TT
Publicerad

Nära hälften av svenskarna tror att Nato hjälper oss om vi blir militärt hotade. Störst är trosvissheten hos Natomotståndare: sex av tio tror på Natohjälp, skriver Dagens Nyheter.

Samtidigt ökar Natomotståndet, liksom förtroendet för Sveriges försvarsförmåga, enligt DN/Ipsos stora årliga mätning av svenska folkets uppfattning i försvars- och Natofrågor.

På frågan ”Om Sverige utsattes för ett akut militärt hot av främmande makt, tror du då att Nato skulle komma till Sveriges hjälp, eller tror du inte det?” svarar 46 procent av de tillfrågade att Nato skulle hjälpa till trots att vi inte är med.

57 procent av Natomotståndarna tror på hjälp, medan 45 procent av Natoanhängarna har samma förhoppning.

22 procent av alla tillfrågade tror inte på hjälp från Nato över huvud taget.

1 011 personer deltog i undersökningen som genomfördes under första halvan av december.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons