Annons

Halkan pressar vården: ”Stor frustration”

Uppskjutna operationer och längre väntan på vård har blivit resultatet av de senaste veckornas halka i Stockholmsområdet.

– Det är tråkigt för patienterna som drabbas, och det skapar merarbete och frustration bland medarbetarna, säger Anders Persson, informatör på Capio S:t Göran.

Under strecket
Publicerad

De senaste veckornas halka har satt press på vården i Stockholmsregionen.

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1

De senaste veckornas halka har satt press på vården i Stockholmsregionen.

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1
De senaste veckornas halka har satt press på vården i Stockholmsregionen.
De senaste veckornas halka har satt press på vården i Stockholmsregionen. Foto: Tomas Oneborg

De senaste veckorna har termometrarna i Stockholmsregionen studsat mellan plus- och minusgrader samtidigt som det kommit en hel del nederbörd. Detta har lett till is och halka, vilket satt sina spår i vården.

Enligt statistik från Stockholms läns landsting ökade antalet personer som sökt vård för halkskador i januari i år med 26 procent jämfört med samma månad förra året. Vanligast är brutna och stukade handleder, men även hjärnskakning, fotskador och sårskador är utbredda besvär.

Vi har sett en påtaglig ökning av antalet akuta besök jämfört med förra året.

Ett av sjukhusen som märkt av vädrets bieffekter är S:t Göran. Här har trycket ökat på ortopedakuten, och planerade operationer har i vissa fall skjutits upp eller ställts in till förmån för akuta fall, enligt informatören Anders Persson:

Annons
Annons

– Vi har sett en påtaglig ökning av antalet akuta besök jämfört med förra året. Det är tråkigt för patienterna som drabbas, och det skapar också merarbete och frustration bland medarbetarna. Men vi gör vårt bästa för att klara av situationen.

Den dag då flest personer sökte vård för halkskador var den 17 januari, då vädret slog om till plusgrader efter att ha varit nere på 10 minusgrader dagen innan. Den dagen sökte 293 personer – varav drygt hälften var kvinnor – vård inom Region Stockholm för benbrott och andra skador.

Hillevi Nilsson, verksamhetschef på akuten på Södertälje sjukhus, säger att läget är hanterbart, och att situationen var ännu värre för två år sedan.

– Då var det kö utanför gipsrummet där folk satt med sina brutna handleder, säger hon.

Desto mer problem orsakas influensan och vinterkräksjukan, enligt Hillevi Nilsson:

– Influensan och calici (vinterkräksjuka, red anm) grasserar just nu. Det är en värre utmaning när vi måste isolera patienter eftersom det här är ett gammalt sjukhus med få enkelrum. Vi lägger pussel varje dag.

Även Anna Färg Hagansbo, verksamhetschef för Stockholms läns sex närakuter, säger att situationen är under kontroll efter de senaste veckornas hala väglag.

– Så fort det blir halka ute så ökar trycket. När många skadar sig samtidigt blir det svårt att hinna med och då får man prioritera de svårast drabbade först.

Också på andra håll i landet har is och minusgrader ställt till problem för vården. Häromveckan meddelade Mölndals sjukhus att all planerad kirurgi skulle ställas in för att klara av de många halkolyckorna.

Statistiken från Stockholms läns landsting visar att även den 18 januari, samt den 22–23 januari, och den 14 januari präglades av ett stort antal skador på grund av halkan. Då sökte sig 209–223 personer per dag till regionens sjukhus, vårdcentraler och närakuter för vård. Totalt sökte 2 801 vård efter att ha halkat i januari.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons