Annons

Halloumitrend kan förvärra antibiotikaresistens

Halloumiost får innehålla högst 80 procent komjölk och resten get- och fårmjölk
Halloumiost får innehålla högst 80 procent komjölk och resten get- och fårmjölk Foto: TT
Under strecket
Jon Velander / Omni Ekonomi
Publicerad

Experter varnar för att svenskarnas kraftigt ökande sug efter halloumi riskerar att förvärra problemen med antibiotikaresistenta bakterier, rapporterar SVT.

Sverige importerade 4 000 ton halloumi från Cypern förra året, en rejäl ökning från 21 ton år 2010. Samtidigt är Cypern det land i Europa som använder antibiotika mest vid djuruppfödning.

– Det är självklart problematiskt. Cypern har troligtvis en överanvändning av antibiotika till lantbrukens djur, säger Elina Åsbjer, veterinär på Centrum för djurvälfärd.

Hon poängterar att halloumin i sig är ofarlig att äta. Problemet är att en för generös antibiotikaanvändning vid djuruppfödning riskerar att leda till att vi i framtiden inte har någon fungerande antibiotika överhuvudtaget.

Cypern använder 453 mg per korrigerad djurenhet, mot 2,9 mg i Norgesvt.seLista: Så stor är användningen av antibiotika till djur i Europasvt.seAntibiotikaresistens är det största hotet mot mänskligheten efter klimathotetsvt.seAntibiotika och antibiotikaresistensfolkhalsomyndigheten.se
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons