Annons

Maria Borelius bytte livsstil: ”Känner mig 15 år yngre”

Efter att ha kraschat som 52-åring, med en rygg som gjorde så ont att hon hade svårt att gå, och ett tungt sinne, bestämde sig Maria Borelius för att söka en hållbar hälsa hos olika guruer – från toppforskare till fitnesstjärnor. Nu ligger boken om ”hälsoresan” på topplistorna.

Under strecket
Publicerad

Maria Borelius fick upp ögonen för att kvinnor bedöms med en egen måttstock hösten 2006, då hon var handelsminister i åtta dagar.

Foto: Lars PehrsonBild 1 av 2

Vad svarar Maria Borelius på forskares skepsis mot antiinflammatorisk kost? ”Jag talar om den låggradiga inflammation som fel livsstil kan skapa på sikt. Jag har provat att leva antiinflammatoriskt i fem år och känner mig 15 år yngre.”

Foto: Lars PehrsonBild 2 av 2

Maria Borelius fick upp ögonen för att kvinnor bedöms med en egen måttstock hösten 2006, då hon var handelsminister i åtta dagar.

Foto: Lars PehrsonBild 1 av 1
Maria Borelius fick upp ögonen för att kvinnor bedöms med en egen måttstock hösten 2006, då hon var handelsminister i åtta dagar.
Maria Borelius fick upp ögonen för att kvinnor bedöms med en egen måttstock hösten 2006, då hon var handelsminister i åtta dagar. Foto: Lars Pehrson

Barfota i en backe full av blåstjärnor, ett stilla ögonblick för att njuta av årstidsskiftningarnas skönhet efter ett avslutat konsultuppdrag på Karolinska institutet. Sådana stunder försöker Maria Borelius få till oftare numera. Först hade hon svårt att få ett förlag att nappa på hennes bokförslag om det som senare skulle bli ”Hälsorevolutionen”.

– De förstod inte vad jag pratade om. ”Är det en kokbok? En träningsbok? En livsstilsbok? Handlar den om Gud?” Ja allt, svarade jag! berättar Maria.

Boken som skildrar resor till Indien, Kalifornien, Etiopien och den engelska landsbygden i sökandet efter kroppslig och själslig hälsa hade kunnat heta ”Ät, be, träna – frälsning à la Borelius”. Ingredienserna är lax och lingon, indisk ayurveda, meditation och styrkelyft, Gudstro och tacksamhet.

Annons
Annons

Maria Borelius, som är naturvetenskapligt utbildad och har en bakgrund som vetenskapsjournalist, kastar sig lystet in i den forskning som stöder tesen om antiinflammatorisk kost. Samtidigt är hon öppen för (ibland tämligen stolliga) kaliforniska ”bliss”-kurser. Det är högt och lågt i skön förening. En dos vetenskap, en dos tro. Läsaren får sålla agnarna från vetet, men Maria Borelius är tydlig med vad som är vetenskapligt förankrat och vad som är alternativa metoder.

Vi var två kvinnor som gick från regeringen inom en vecka hösten 2006. Två nybörjare. Det följer alla mönster. Jag fick upp ögonen att kvinnor bedöms med en egen måttstock.

Hon skriver öppenhjärtigt om livets smockor, de som drabbar oss alla i form av egna och andras sjukdomar, svåra relationer och arbetslivets oförutsägbarhet. Hon anser sig inte vara värre drabbad än någon annan, tvärtom, men råkar vara den som har svenskt rekord i kortast tid som minister. I åtta dagar hösten 2006 hann hon vara handelsminister i regeringen Reinfeldt innan synder som svartbetalda barnflickor tio år före tiden som politiker och underlåtelse att betala tv-avgifter fick henne att lämna sin post.

Maria skriver att den hastiga omställningen från en positiv överraskning till en negativ gjorde att hon inte kunde sova på veckor, trots starka sömntabletter. Varje natt vaknade hon i ett hav av svett och nöp sig i armen, chockad och förvirrad. Familjemedlemmar gick in i depression. Maria kände djup skuld för vad hon utsatt dem för och hade svårt att vara det stöd hon ville eftersom hon knappt orkade med sig själv.

Annons
Annons

Vad svarar Maria Borelius på forskares skepsis mot antiinflammatorisk kost? ”Jag talar om den låggradiga inflammation som fel livsstil kan skapa på sikt. Jag har provat att leva antiinflammatoriskt i fem år och känner mig 15 år yngre.”

Foto: Lars PehrsonBild 1 av 1

– Alla människor råkar ut för smällar. Det gäller att titta med empati både med sig själv och andra. Vad hände? Hur kan jag gå vidare? Vad hade jag kunnat göra bättre?

Vilka lärdomar drog du?

– Vi var två kvinnor som gick från regeringen inom en vecka hösten 2006. Två nybörjare. Det följer alla mönster. Jag fick upp ögonen att kvinnor bedöms med en egen måttstock. Det är ingen slump att jag gick från detta till att stödja kvinnor i utvecklingsvärlden.

Då, år 2006, flyttade hon snabbt tillbaka till maken och sonen som stannat London. Hon sökte upp en kvinnlig personlig tränare som hjälpte henne på ett sätt hon behövde då. Självkänslan började komma tillbaka i kroppen. Under tiden samlade maken ihop familjen med de fyra barnen. Han hade aldrig tyckt att Maria skulle bli politiker i vilket fall som helst.

Vad svarar Maria Borelius på forskares skepsis mot antiinflammatorisk kost? ”Jag talar om den låggradiga inflammation som fel livsstil kan skapa på sikt. Jag har provat att leva antiinflammatoriskt i fem år och känner mig 15 år yngre.”
Vad svarar Maria Borelius på forskares skepsis mot antiinflammatorisk kost? ”Jag talar om den låggradiga inflammation som fel livsstil kan skapa på sikt. Jag har provat att leva antiinflammatoriskt i fem år och känner mig 15 år yngre.” Foto: Lars Pehrson

Maria fick ett nytt stort uppdrag år 2007, nämligen att leda Percy Barneviks mikrofinansieringsorganistion ”Hand in hand international”. Efter fem år med hårt arbete och många långa resor hade hon så ont i ryggen och kroppen att hon hade svårt att gå. Maria mådde dåligt både fysiskt och psykiskt.

Först tänkte hon att en personlig tränare skulle rädda hennes rygg men de flesta tränarna på hennes gym i London var unga män. Hon behövde någon som förstod en kvinnokropp, helst någon som själv fött barn och gått igenom klimakteriet.

Annons
Annons

I januari 2103 hittade hon Rita Catolino i Kanada på en fitnessajt och mejlade henne. Maria tänkte att ett on line-program skulle fungera bra eftersom hon reste så mycket. Hon tänkte att problemet sitter i kroppen, att rätt styrketräning skulle fixa ryggen.

Jag har provat att leva antiinflammatoriskt i fem år och känner mig 15 år yngre. Om det inte är livsstilen så är det någon annan magisk grej som hänt.

Först mejlade Rita Catolino ett strikt kostprogram, sedan förslaget att systematisera tacksamhet.

– Det lät jättekonstigt. Tacksamhet kommer väl naturligt, tänkte jag. Nu har jag lärt mig att positiva känslor är något man kan plocka fram för att vaccinera sig själv.

”Nu är du ett offer för hela mansförtrycket när du håller på med din kropp och din träning”, sa en feministisk vän kritiskt till Maria när hon började sitt projekt med träning och ny mathållning.

Men visst handlar projektet en hel del om utseende, inte bara om ryggont och goda tarmbakterier?

– Det handlar inte bara om att se ut utan om att utstråla livsglädje. Det är roligare att möta den sidan av sig själv. Alla har den.

Från flera forskare, Agnes Wold bland andra, finns det en skepsis mot det som kallas antiinflammatorisk kost. De menar att det ännu inte finns tillräckligt vetenskapligt stöd för att påstå att kost kan påverka inflammation.

Vad svarar du på kritiken?

– Jag talar om den låggradiga inflammation som fel livsstil kan skapa på sikt. Jag har provat att leva antiinflammatoriskt i fem år och känner mig 15 år yngre. Om det inte är livsstilen så är det någon annan magisk grej som hänt. Min indiske läkare sa att han aldrig sett en kvinna i min ålder med så låga nivåer av det dåliga kolesterolet.

Annons
Annons

Dödsskräck handlar nog om att man inte har hunnit leva det liv man ville leva. Men jag är rädd för döden som alla andra.

Maria Borelius understryker att hon inte är forskare själv, men att hon hänvisar till många andra som till exempel Inger Björck och hennes forskargrupp vid Lunds universitet och dels studier i de så kallade blå zonerna, dels de 90 000 sjundedagsadventiserna som följdes upp och visade sig ha låga inflammationsmarkörer i kroppen.

– Som vanlig människa kan man vänta på den totala studien på 50 000 människor eller så tar man till sig de forskningsresultat som finns. Den största risken med att äta så här är att resultatet blir noll.

Boken handlar till stor del om kroppen och vilken mat som är bäst, men det finns också ett tydligt andligt spår. Ny forskning visar att meditation minskar inflammationsmarkörer, samt att kvinnliga kyrkobesökare lever längre än genomsnittet. 

– Jag blir alltmer gripen av mysteriet och tänker inte så mycket ja eller nej om saker utan mer ”kanske”.

Maria Borelius berättar att hon samtalat mycket med Thomas Idergard, före detta borgerlig opinionsbildare, som nu har blivit katolsk präst, jesuitpater. Sökandet hänger ihop också ihop med hennes nära väninna som under skrivandets gång var svårt sjuk i cancer.

–Hon ville hitta något att tro på, hon var på mig som en tätting. Det tvingade in mig i ett hörn för att jag själv skulle hitta vad jag tror på. Våra diskussioner var på fruktansvärt allvar.

Väninnan dog under skrivandets gång.

Väckte det din dödsrädsla?

– Nästan tvärtom. Dödsskräck handlar nog om att man inte har hunnit leva det liv man ville leva. Men jag är rädd för döden som alla andra.

Maria säger att hon under de senaste fem åren gjort mycket för att hitta ljusare stråk i sitt liv.

– Om man tränar varje dag, det låter hysteriskt, men det är för att sätta igång antiinflammationsprocessen. Det har danska forskaren Bente Klarlund Pedersen lärt mig, att det ska vara en dos om dagen. Då är du mer öppen för att se det som är ljust.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons