Annons

Halverat borättsbyggande: ”Löjligt små volymer”

”Det är först när – och om – ett bostadsrättsprojektet når en hög förhandsteckning som man kan byggstarta”, konstaterar Lennart Weiss.
”Det är först när – och om – ett bostadsrättsprojektet når en hög förhandsteckning som man kan byggstarta”, konstaterar Lennart Weiss. Foto: Yvonne Åsell

Det är fortsatt motvind för affärsmodellen för nya bostadsrätter. Det säger Lennart Weiss, kommersiell direktör i Veidekke. Särskilt svårt att byggstarta är det i Storstockholm.

Under strecket
Publicerad

Byggandet av bostadsrätter sjunker drastiskt i Storstockholm.

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1

Byggandet av bostadsrätter sjunker drastiskt i Storstockholm.

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1

Veidekke hör till de stora bostadsutvecklare som tidigt drog i bromsen. Trots flera planerade projekt har bolaget inte byggstartat nya bostadsrättsprojekt i Storstockholm på flera kvartal eftersom kunderna har varit tveksamma till att förhandsteckna sig ett par år framåt.

– Kunderna visar gott om intresse ett halvår före inflyttning men tyvärr är det en helt annan situation när man säljer på ritning två år i förväg, säger Lennart Weiss, som trots allt hoppas att läget ljusnar.

Men även delårsrapporterna för andra stora byggbolag visar ett fortsatt lågt eller sjunkande bostadsrättsbyggande. Hos till exempel Bonava Sverige byggstartades ingenting i andra kvartalet, visar en sammanställning från nyhetsbyrån Direkt.

– Vi får se hur hösten utvecklar sig. De hushåll som känner sig trygga samt låga räntor kan nog öka viljan att köpa tätt inpå inflyttning. Men det är fortsatt stora frågetecken för nyproduktionen, fortsätter Lennart Weiss.

Byggandet av bostadsrätter sjunker drastiskt i Storstockholm.
Byggandet av bostadsrätter sjunker drastiskt i Storstockholm. Foto: Tomas Oneborg
Annons
Annons

Även halvårsstatistiken från SCB visar den dramatiska scenväxlingen i särskilt Storstockholm. Här sjönk byggstarterna av nya lägenheter i flerbostadshus, alla slag, från 4 999 första halvåret 2018 till 3 986 första halvåret 2019. De fortsatt sjunkande volymerna kan jämföras med över 8 000 påbörjade lägenheter i flerbostadshus i Storstockholm motsvarande period såväl 2017 som 2016.

I Storstockholm har branschen alltså halverat byggstarterna av vanliga lägenheter i loppet av ett–två år, men så har också bostadsrätter varit helt dominerande i nyproduktionen.

Det är enligt Lennart Weiss de mindre bostadsutvecklarna som inte är på börsen som nu kan få särskilt svårt att ro vissa projekt i land. Skälet är att bankerna kräver en hög andel förhandsförsäljning på ritning, annars ger de inte byggkreditiv. Samtidigt stryps finansieringen även genom bankernas högre kreditkrav på privatpersoner som vill förhandsteckna sig. Därmed hamnar delar av nyproduktionen i ett slags moment 22.

När det rent statistiskt pekar uppåt igen är det från ’löjligt små volymer’ i fjol.

– Man försöker vanligen sälja under hela projektet men det är först när – och om – projektet når en hög förhandsteckning som man kan byggstarta, konstaterar Lennart Weiss.

Delårsrapporterna från byggjättar som JM, Skanska, Bonava och Veidekke visade i andra kvartalet trots allt på en något stigande försäljning av nya bostadsrätter jämfört med motsvarande tid i fjol.

– Men när det rent statistiskt pekar uppåt igen är det från ”löjligt små volymer” i fjol. Det är väldigt små jämförelsetal, säger Lennart Weiss.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons