Annons

Hammarströms råd: Håll dig undan från media

Fotografen Niclas Hammarström kidnappades i Syrien år 2013. Till den nyss frigivne Johan Gustafsson har han ett par råd: Håll dig undan från medier tills du orkar och vill berätta – och ta det lugnt.

Under strecket
Publicerad

Niclas Hammarström kidnappades i Syrien 2013.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Niclas Hammarström tillsammans med kollegan Magnus Falkehed under presskonferensen på Arlanda efter hemkomsten.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Niclas Hammarström kidnappades i Syrien 2013.

Foto: Janerik Henriksson/TT
Niclas Hammarström kidnappades i Syrien 2013.
Niclas Hammarström kidnappades i Syrien 2013. Foto: Janerik Henriksson/TT

Det var på måndagseftermiddagen som Johan Gustafsson landade på Arlanda och fick återförenas med sin familj på flygplatsen, efter nästan sex år som fången i Mali.

Jag blev glad, jätteglad för Johans skull.

Några år tidigare, i januari 2014, landade Niclas Hammarström och reportern Magnus Falkehed på samma flygplats efter 43 respektive 46 dagars fångenskap i Syrien.

Det var under en reportageresa som de blev kidnappade. De utsattes för skenavrättning, fick minimalt med mat och frös. Under ett flyktförsök sköts Niclas Hammarström i benet.

Det är en något motvillig Niclas Hammarström som svarar när SvD ringer för att höra hur han kände inför beskedet att Johan Gustafsson är frisläppt. Men orden kommer snabbt:

– Jag blev glad, jätteglad för Johans skull.

Annons
Annons

Niclas Hammarström tillsammans med kollegan Magnus Falkehed under presskonferensen på Arlanda efter hemkomsten.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Niclas Hammarström är en prisad frilansfotograf både i Sverige och internationellt och gör i dag uppdrag för bland annat Expressen.

Niclas Hammarström tillsammans med kollegan Magnus Falkehed under presskonferensen på Arlanda efter hemkomsten.
Niclas Hammarström tillsammans med kollegan Magnus Falkehed under presskonferensen på Arlanda efter hemkomsten. Foto: Janerik Henriksson/TT

Han betonar att det inte går att jämföra de 46 dagarna i Syrien med Johan Gustafssons nästan sex år i Mali. Däremot kan han berätta om hur svårt det kan vara att komma hem och tiden efteråt. Han har ett råd till Johan Gustafsson.

– Håll dig borta från medier tills du känner att du orkar och vill, säger han.

Det hade varit värre om jag hade varit ensam och inte hade en familj när jag kom tillbaka.

Hammarström beskriver tiden hemma som komplicerad. Först drar alla i en, familj, vänner, grannar och andra i omgivningen, vilket kan vara svårt i sig. När det sedan lugnar ner sig kan man nästan sakna uppmärksamhet – det är en svår omställning, berättar han.

Han har lyckats lägga händelserna bakom sig men ibland vandrar tankarna tillbaka.

– Det hade varit värre om jag hade varit ensam och inte hade en familj när jag kom tillbaka. Den var viktig för att kunna återvända till vardagen, det är bra för Johan att han har sin familj.

Det måste även varit viktigt att inte vara ensam under fångenskapen?

– Ja, det var ”a och o” att jag kunde ha Magnus och kunde gråta mot hans axel när det behövdes och omvänt, det betydde mycket, säger han.

Annons
Annons

Utan att veta hur Johan Gustafsson har haft det har de en gemensam sak, de har varit frihetsberövade. En erfarenhet som kan vara svår att fullt ut förklara.

– Även om han har blivit behandlad väl har han varit frihetsberövad i sex år, säger Niclas Hammarström.

Jag har medvetet inte gjort några intervjuer om det som har hänt.

En aspekt av fångenskapen var exempelvis att man inte kunde göra någonting själv, berättar han. Till och med toalettbesök var styrda av fångvaktarna.

Vet du hur det gick till när svenska myndigheter och andra länder försökte frige er?

– Nej, jag har ingen aning, det var oändligt många människor som var inblandade. Men jag har inget intresse av att veta hur det har gått till, jag ville bara hem. För min del ville jag bara gå vidare.

När Niclas Hammarström och Magnus Falkehed landade på Arlanda höll de en presskonferens. Sedan dröjde det ett år tills Hammarström uttalade sig igen, det var när han och Falkeheds bok ”I dag ska vi inte dö” kom ut, 2015. Att skriva boken var jobbigt eftersom det rev upp allt igen och samtidigt skönt, som terapi.

Efter boken har han undvikit att prata i media om händelserna i Syrien. Det var bara ren tur att han svarade i telefon när SvD ringde, berättar Hammarström.

– Jag har medvetet inte gjort några intervjuer om det som har hänt.

Anledningen är att Niclas Hammarström bara vill vara Niclas, och inte stämplas som ”den som blev kidnappad”.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons