Annons

Hamnade mitt i ovädret: ”Såg hur flodvallen brast”

Martin Eskilsson var bara ögonblick från att svepas med i störtfloden i det oväder som krävt minst nio människoliv. Ytterligare tolv personer till uppges vara saknade.

”Jag körde hem från jobbet och hade just kommit förbi Sant Llorenc när jag såg i backspegeln hur flodvallen brast och svepte bort bilen bakom mig. Det var som om en slussport öppnades.”

Under strecket
Publicerad

Flodvågen vållade stor förödelse.

Foto: Juan Pedro Martinez/AP

En man gör rent i sitt hus efter flodvågen.

Foto: Francisco Ubilla / AP

Flodvågen vållade stor förödelse.

Foto: Juan Pedro Martinez/AP
Efter reklamen visas:
Dödligt oväder på Mallorca
Flodvågen vållade stor förödelse.
Flodvågen vållade stor förödelse. Foto: Juan Pedro Martinez/AP

Minst nio personer omkom i Sant Llorenc när vatten forsade in i byns historiska centrum. Många invånare blev kvar instängda i sina hus medan andra tvingats evakuera. Utöver Sant Llorenc ska andra dödsfall har rapporterats vid S’Illot och vid området Levante enligt den spanska tidningen El Pais.

– Det som har hänt är att en konstruerad flodvall brustit och översvämmat Sant Llorenc. Flodvallen var byggd för att skydda mot översvämning men det kom för mycket regn, över 250 milliliter på två timmar, och det var den inte byggd för.

– Detta är den värsta olyckan som hänt på Mallorca på 29 år. En liknande olycka hände på ön för 29 år sedan när en flodvall brast, men då var det färre som omkom, säger Martin Eskilsson, bosatt på Mallorca, till SvD.

Annons
Annons

En man gör rent i sitt hus efter flodvågen.

Foto: Francisco Ubilla / AP
En man gör rent i sitt hus efter flodvågen.
En man gör rent i sitt hus efter flodvågen. Foto: Francisco Ubilla / AP

Över 230 liter regn per kvadratmeter föll i vissa områden på minde än två timmar. Regnet och översvämmade det som vanligen är torra landområden på ön.

– Många har evakuerats till den närliggande staden Manacor. Min frus kusin spenderade mycket av natten till idag där med att hjälpa de som blivit tvungna att evakuera.

Martin Eskilsson är bosatt i byn i Arta på östra Mallorca. Han arbetar som lärare i öns huvudort Palma och vägen mellan dessa två orter passerar Sant Llorenc, den plats som har drabbats hårdast av ovädret.

– Jag körde hem från jobbet och hade just kommit förbi Sant Llorenc när jag såg i backspegeln hur flodvallen brast precis bakom mig.

– Bilen bakom mig sveptes bort av vattenmassan som sköljde ner i byn och översvämmade den. Det var som om en slussport öppnades bakom mig.

Utöver de som omkommit uppges ytterligare minst tolv personer vara saknade till följd av ovädret. Både räddningstjänst och militär har skickats till platsen för att bistå undsättningsarbetet enligt TT.

Annons
Annons

Mallorca är ett populärt resemål bland svenska turister på hösten. Svenska Matilda Bjerlöw som semestrar på ön med sin familj beskriver hur ovädret började dra in under tisdagseftermiddagen.

– Vi lämnade stranden runt klockan fyra på eftermiddagen när stora svarta moln hopade sig över himlen. Det regnade ordenligt på kvällen och under hela natten, säger hon till SvD.

Anna Polheimer är sekreterare på Svenska skolan Palma, som inte drabbats direkt av ovädret. Hon berättar att det organiseras hjälp i staden och att volontärer samlar in mat och filtar för de drabbade.

– Händelsen märks mycket i spanska medier, det skrivs om den i tidningar och det läggs ut videor om händelsen på alla möjliga sociala medier. Det är en väldigt stor händelse för Mallorca och Spanien, det är ovanligt med naturkatastrofer i den här storleken.

– Räddningstjänsten uppmanar också folk att hålla sig borta från det drabbade området för att inte vara i vägen. Många evakuerade har förts till en sporthall utanför området. Folk har svårt att ta sig ut därifrån på grund av avstängda vägar.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons