SvD Perfect Guide
Annons

Hämnd-aktionen blev en katastrof

Text: Hugo Rehnberg - 31 mars 2017

IT-miljardären Peter Thiel tycks vara en långsint typ. 2007 presenterade sajten Gawker honom med rubriken ”Peter Thiel is totally gay, people”. Thiel var inte nöjd med att ofrivilligt ha kastats ut ur garderoben och inom honom tändes en låga av hat. Måltavla var Gawker-nätverkets grundare Nick Denton.

Thiel bidade sin tid. Inväntade en blotta. När Gawker åtta år senare publicerade en sexvideo med wrestlingstjärnan Hulk Hogan och hans kompis exfru, slog Thiel till. Han finansierade Hogans rättsprocess och med hjälp av en av USA:s skickligaste advokater slutade det med miljardskadestånd. Gawker tvingades lägga ner och Nick Denton gick i personlig konkurs.

Utstuderade hämndaktioner är fascinerande. De kräver såväl intelligens som en svårartad långsinthet.

Uttrycket ”hämnd är en rätt som bäst serveras kall” syftar till att man aldrig ska ge igen direkt efter en oförrätt, utan istället låta känslorna svalna och förnuftet inskrida. Långt senare, när fienden minst anar det, slår man tillbaka. Hårt och skoningslöst.

Annons
Annons

Hämndhistoriernas moderskepp är Alexandre Dumas äventyrsroman Greven av Monte Cristo, om en oskyldigt dömd man som tillbringar 14 år i fängelse innan han återvänder till Paris för att ta en gruvlig hämnd på sina fiender.

I verkligheten är det dock knepigare.

När jag var i sjuårsåldern gjorde en oberäknelig pojke livet surt för mig. Jag brukade finta mamma med en glödlampsuppvärmd termometer för att slippa gå till skolan. Situationen löste sig dock efter några veckor. Pojken – vars nyckfullhet visade sig bero på en mental dysfunktion – tröttnade på att trakassera mig.

Åtta år senare hade jag vuxit om pojken och dessutom börjat träna boxning. Under en rast kom han gående mot mig i en korridor. I ett ögonblick kom känslorna tillbaka och jag klappade till honom i magen. Pojken tittade oförstående på mig medan han kippade efter andan. Några elever som bevittnat händelsen sprang till rektorn och jag tvingades förklara varför jag helt oprovocerat misshandlat en förståndshandikappad.

Det går knappast att komma längre från Peter Thiel och Greven av Monte Cristo.

Vedergällning lämpar sig bättre för fiktion. I verkligheten är det smartare att förlåta och gå vidare. Dels för att det inte är särskilt hälsosamt för själen att bära runt på ett bubblande hat, men också för att de flesta saknar Peter Thiels intelligens och impulskontroll.

Annons