Annons

Therese Larsson Hultin:Han är 29-åringen som kan fälla Merkel

Kevin Kühnert avbröt sina kommunikationsstudier, bytte till statsvetenskap, men har lagt det hela på is.
Kevin Kühnert avbröt sina kommunikationsstudier, bytte till statsvetenskap, men har lagt det hela på is. Foto: Bernd von Jutrczenka/AP och Christoph Soeder/AP

Han vill förstatliga BMW, förbjuda tyskarna att äga mer än ett boende och har ingen arbetslivserfarenhet att tala om. Ändå kan 29-åriga Kevin Kühnert bli den som tvingar bort Angela Merkel från makten.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Angela Merkel har sagt att hon tänker sitta mandatperioden ut, men ställer inte upp på nytt.

Foto: Michael Kappeler/AP

Först i höst kommer SPD välja ny partiledare. Då kan det bli exit Merkel.

Foto: Michael Kappeler/AP

Det finns ett talesätt jag inte kan få ur huvudet: ”liten tuva stjälper ofta stort lass”. Inte för att Kevin Kühnert skulle vara en tuva (även om han är rätt liten i växten), och inte för att Merkel är ett stort lass, men han är en lättviktare jämfört med kvinnan som varit förbundskansler sedan Kühnert gick i högstadiet.

Så varför skulle en kille som inte ens fyllt 30, som varken avslutat sina universitetsstudier eller kan skryta med mer än tre års arbete på ett call center på sitt CV, vara ett hot mot en av världens mäktigaste?

För att förstå Tyskland just nu finns det några saker man måste känna till: det första är den tyska socialdemokratins totala kollaps. SPD grundades redan 1863 och har tidigare haft nästan lika stort självförtroende som sitt systerparti här i Sverige. Men i EU-valet i slutet av maj lyckades SPD bara få 15,8 procent. Ett katastrofresultat och det sämsta i partiets historia.

Föreställ er de svenska känslorna om Miljöpartiet plötsligt blev mer än dubbelt så stort som Olof Palmes och Tage Erlanders parti.

Annons
Annons

Angela Merkel har sagt att hon tänker sitta mandatperioden ut, men ställer inte upp på nytt.

Foto: Michael Kappeler/AP

Men säg den situation som inte kan bli värre. För sedan dess har socialdemokraterna rasat ytterligare. I de senaste opinionsmätningarna lyckas inte SPD skrapa ihop mer än 12 procent – 15 procentenheter efter de Gröna, som tidigare varit socialdemokraternas juniorpartner i regering, och en förnedring för ett parti som varit statsbärande. (Föreställ er de svenska känslorna om Miljöpartiet plötsligt blev mer än dubbelt så stort som Olof Palmes och Tage Erlanders parti.)

Till saken hör att socialdemokraterna just nu sitter i en koalitionsregering med Angela Merkels kristdemokrater – ett resonemangsäktenskap som i högsta grad skaver och som partiet mer eller mindre tvingades in i efter att Tyskland stod utan regering i ett halvår efter valet 2017.

Angela Merkel har sagt att hon tänker sitta mandatperioden ut, men ställer inte upp på nytt.
Angela Merkel har sagt att hon tänker sitta mandatperioden ut, men ställer inte upp på nytt. Foto: Michael Kappeler/AP

Men vad har då det med Kevin Kühnert och Angela Merkel att göra och varför ska vi överhuvudtaget bry oss?

Det sista är det mest självklara. Tyskland är EU:s absolut största ekonomi och Sveriges viktigaste handelspartner. När tyskarna ägnar sig åt intern problemslösning och navelskåderi står inte bara EU still – investeringar och reformer skjuts på framtiden, vilket i högsta grad påverkar svenska företag. Att den politiska osäkerheten nu börjat igen är dåliga nyheter.

Annons
Annons

Först i höst kommer SPD välja ny partiledare. Då kan det bli exit Merkel.

Foto: Michael Kappeler/AP

För Tyskland ser ut att gå mot nyval. I början av juni kastade SPD:s partiledare Andrea Nahles in handduken. Hon var en av de drivande bakom den stora koalitionen med Merkels parti, och skulle samtidigt förnya den tyska socialdemokratin.

Det lyckades alltså inte, och nu behöver partiet en ny ledare. Entré Kevin Kühnert.

För mig är det inte viktigt om det står ”statligt bilföretag” eller ”kooperativ” på BMW:s ringklocka.

29-åringen är ordförande för SPD:s ungdomsförbund Jusos och blev världsberömd i hela Tyskland när han tog strid mot koalitionen med Merkel. Kühnert har blivit en mediefavorit, är populär bland unga och syns ständigt i tv:s debattsoffor.

Han står till vänster i partiet och fick nog en och annan högersosse att sätta morgonkaffet i halsen när de läste Kühnerts intervju med veckotidningen die Zeit förra månaden. Jusos-ordföranden gjorde klart att han vill kollektivisera alla stora företag och dessutom förbjuda tyskarna att äga mer än det hus eller den lägenhet de bor i.

– För mig är det inte viktigt om det står ”statligt bilföretag” eller ”kooperativ” på BMW:s ringklocka, sa Kühnert, som sedan dess fått tidningen der Spiegel att skriva ett evighetslångt reportage om att Kevin Kühnert kan ta över partiet och att det nu är honom SPD har att förhålla sig till.

Även om det finns krafter som försöker hindra honom från att nå den absoluta toppen, så är det Kühnert som sätter ribban när Andrea Nahles efterträdare ska hittas.

Först i höst kommer SPD välja ny partiledare. Då kan det bli exit Merkel.
Först i höst kommer SPD välja ny partiledare. Då kan det bli exit Merkel. Foto: Michael Kappeler/AP

Att SPD rasat under tiden i regeringsställning gör det svårt för vem som än tar över ordförandeklubban att hävda att partiet ska stanna kvar i koalitionen med Merkel.

Det ser alltså mörkt ut för den tyska koalitionsregeringen och därmed även för Angela Merkel. Förbundskanslern har gjort klart att hon inte ställer upp i ytterligare ett val.

Kan ni förstå att ordspråket fastnat där i bakhuvudet? Liten tuva stjälper ofta stort lass.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons