Annons

Han flydde till Tyskland: ”Alla måste inte älska oss”

Bachir Alali, 27, flydde 2015 från Syrien och hamnade till slut i Cottbus.
Bachir Alali, 27, flydde 2015 från Syrien och hamnade till slut i Cottbus. Foto: Tomas Lundin

Bachir Alali lever i den östtyska ”högerextremismens hotspot”. Han kom 2015 som syrisk flykting till östra Tyskland och har upplevt våld och förnedring. Ändå varnar han för att döma ut stadens invånare som rasister.

Under strecket
Publicerad

Steffen Kubitzki, AFD-ordförande i valdistriktet Spree-Neisse.

Foto: Tomas Lundin

COTTBUS Tyska underrättelsetjänsten beskriver Cottbus, med dess 100 000 invånare, som ett centrum för högerextremister som samarbetar med våldsbenägna mc-gäng, dörrvakter och säkerhetspersonal. Grupper som ”suger sig fast i staden som en bläckfisk”.

– Ja det stämmer. Det finns högerextremt våld här i Cottbus, säger 27-åriga Bachir Alali och visar filmer på sin mobil från det högerextrema partiet NDP som upprättar så kallade säkerhetszoner och patruller när det blir mörkt.

Själv har han många gånger mötts av nedsättande kommentarer och har blivit slagen, rånad och fått en hund bussad på sig.

– Det är otäckt. Men det betyder inte att tyskarna här i Cottbus hatar utlänningar. Man måste förstå att många blev chockade när alla flyktingar kom 2015.

Vi träffar Bachir i en studentlägenhet i närheten av det tekniska universitetet i Cottbus, där han studerar för att bli ingenjör. Han är medlem i flyktingorganisationen Geflüchteten-Netzwerk Cottbus som hjälper nyanlända att finna sig till rätta i det tyska samhället.

Ska samhället fungera så måste vi kunna leva tillsammans.

Annons
Annons

Steffen Kubitzki, AFD-ordförande i valdistriktet Spree-Neisse.

Foto: Tomas Lundin

Själv flydde Bachir 2015 från kurdiska Qamishli i Syrien. Han tog sig genom Turkiet, med ranglig båt till Grekland och vidare till Tyskland – där han slutligen greps av polisen och fördes till ett asylboende i östra delen av landet.

– Det är sällan vi möter öppet hat. Däremot skepsis.

– Och det är på sätt och vis okej. Alla måste inte älska oss. Men nu är vi alltså omkring 3 000 syrier här i staden och ska samhället fungera så måste vi kunna leva tillsammans, manar han.

Det låter som en from önskan. En vacker förhoppning som rimmar illa med tongångarna på ett AFD-möte senare på kvällen. En liten grupp medlemmar i Alternativ för Tyskland har samlats i en ölstuga i staden Guben i närheten av Cottbus.

Steffen Kubitzki, AFD-ordförande i valdistriktet Spree-Neisse.
Steffen Kubitzki, AFD-ordförande i valdistriktet Spree-Neisse. Foto: Tomas Lundin

Distriktets toppkandidat i söndagens delstatsval, Steffen Kubitzki, håller ett anförande om regionens centrala problem och regeringens beslut att avveckla kolkraften – som är den dominerande industrin i den här delen av Tyskland.

– När jag vill ha mobiltäckning måste jag åka över gränsen till Polen. Här är det dött, klagar han.

Det går ett tag, och mötesdeltagarna tycks ha glömt bort att en journalist sitter vid bordet. En kvinnlig deltagare höjer handen och ställer en fråga.

– Från säker källa har jag uppgifter om att Angela Merkel planerar en invasion av 1,5 till 2 miljoner svarta afrikaner. Kan någon bekräfta det?

Steffen Kotré, som sitter i tyska förbundsdagen för AFD, svarar:

– Det kan jag visserligen inte bekräfta. Men det skulle passa in i Merkels plan att skapa ett Tyskland som inte längre är tyskt.

Så länge de inte regerar måste vi vara nöjda.

Nu är det upp till AFD, säger han, att förhindra att det blir som i västra Tyskland där alltför många från främmande kulturer har släppts in.

– Många i väst förväntar sig av oss att vi ska rädda Tyskland, säger han.

Nu blir diskussionen allt livligare. En ”generalstrejk mot flyktingpolitiken” krävs. Andra berättar om områden i staden där flyktingar ”skitar ner” och förstör.

– I Syrien råder nu fred, säger slutligen Steffen Kubitzki.

– Enda vettiga är därför att omedelbart skicka tillbaka alla syrier.

I kommunvalet i maj fick AFD nästan 40 procent av rösterna i Guben. I Cottbus, där Bachir Alali lever, var det nästan var fjärde som röstade på Alternativ för Tyskland.

– Det är inget som vi tycker är bra, säger han. Men så länge de inte regerar måste vi vara nöjda.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons