Annons

Tidigare arbetsgivaren: ”Han var som vem som helst”

Misstankarna har stärkts mot den 39-årige man från Uzbekistan som sitter anhållen för terrorattacken i Stockholm. 39-åringen, som står skriven på en adress i Hjulsta, förekom i Säpos underrättelseuppgifter förra året.

– Han hämtade bara brev här, säger en ung man som bor i samma lägenhet till SvD.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Lägenhetsbyggnaden där 39-åringen har sin adress.

Foto: Adam WrafterBild 1 av 1

Lägenhetsbyggnaden där 39-åringen har sin adress.

Foto: Adam WrafterBild 1 av 1
Lägenhetsbyggnaden där 39-åringen har sin adress.
Lägenhetsbyggnaden där 39-åringen har sin adress. Foto: Adam Wrafter

Chocken var fortfarande stor dagen efter terrorattacken i Stockholm.

Runt polisens avspärrningsband samlades människor för att lägga ned blommor, och många internationella medier var på plats för att rapportera.

Längs Drottninggatan syntes fortfarande blodspår och på uteserveringarna stod halvdruckna kaffekoppar och orörda chokladkakor kvar på borden.

På lördagskvällen var det polisaktivitet på flera platser i Stockholm och det finns uppgifter om att flera personer omhändertagits. Polisen ville inte bekräfta detta men Kjell Lindgren, presstalesperson vid Stockholmspolisen, säger att ingen ytterligare person har frihetsberövats.

– Vi gör en mängd olika insatser på en mängd olika ställen. Allt har inte med Drottninggatan att göra, säger han till Expressen.

Annons
Annons

Samtidigt börjar bilden klarna kring den man som misstänks för attacken och som dödade 4 personer och skadade 15.

Den 39-årige mannen greps vid 20-tiden på fredagen i Märsta och sitter anhållen på sannolika skäl misstänkt för terrorbrott. Enligt polisen är det med stor sannolikhet samma person som körde lastbilen.

– Ingenting säger att vi har fel person. Misstankarna stärks, säger rikspolischefen Dan Eliasson under en pressträff på lördagen.

Det fanns ingen information om att ett terrordåd kunde vara på väg att ske innan händelsen, enligt polisen.

Under pressträffen bekräftade polisen att mannen kommer från Uzbekistan och är 39 år. Polisen har hittills inte lämnat några uppgifter om mannen har uppehållstillstånd eller inte.

– Hans historia kommer i andra hand i det här läget. Nu handlar det om att stärka bevisningen, säger åklagaren Hans Ihrman.

SvD har genom källor kunnat bekräfta den misstänktes identitet. Utdrag ur register visar att han inte har ett svenskt personnummer utan ett så kallat ”samordningsnummer”. Enligt Skatteverket är det en identitetsbeteckning för personer som inte är eller har varit folkbokförda i landet.

Mannen ska ha gett utslag i Säkerhetspolisens radar. Enligt Säpochefen Anders Thornberg så förekom enstaka uppgifter under 2016 gällande uzbeken. Det handlar om underrättelser som enligt Säpo följdes upp men inte gick att belägga.

– Enstaka underrättelseuppgifter under förra året, gällande mannen, förekom hos Säpo, säger Anders Thornberg på presskonferensen.

39-åringen är skriven på en lägenhet i Hjulsta i norra Stockholm, som inneboende hos en 39-årig kvinna. Både kvinnan och hennes son ska ha förhörts av polisen, och flera grannar säger att det var ett stort polispådrag i kvarteret på fredagskvällen.

Annons
Annons

När SvD knackar på dörren till lägenheten i Hjulsta under lördagseftermiddagen öppnar en ung man. Han bekräftar att polisen varit där och pratat med honom, och att den misstänkte 39-åringen har en koppling till lägenheten.

– Ja, men han (den misstänkta gärningsmannen, reds anm) bor inte här. Jag har ingenting med honom att göra.

Kände ni honom på något sätt?

– Nej, han lånade inte lägenheten och har aldrig bott här. Det enda han har gjort är att hämta sina brev här, säger den unge mannen.

Den 39-årige kvinnan säger till Dagens Nyheter att hon för några år sedan blev kontaktad av en gemensam manlig bekant till henne och 39-åringen.

– Vi är uzbeker och hjälper varandra. Den här mannen frågade om det var okej att en vän till honom fick sin post till mig och det godkände jag, säger hon till tidningen.

Den misstänkte mannen arbetade i höstas för ett byggbolag norr om Stockholm. Han var indirekt anställd genom en underentreprenör.

– Han har funnits på våra arbetsplatser och jag har också intervjuat honom själv eftersom han ville jobba direkt hos oss. Hans dåvarande arbetsgivare sa att han skött sitt jobb, men vi valde att inte gå vidare med honom, säger en person på byggbolaget till SvD.

Vad är din bild av honom?

– Han var som vem som helst, ganska lugn och tystlåten kille om man jämför med många andra. Han stack inte ut på något sätt. Vi hade inte kunnat förutse detta, säger han och fortsätter:

– Han pratade svenska, men kanske inte den bästa. Han gjorde det han skulle, varken mer eller mindre.

Visade han några religiösa tendenser?

– Inte över huvud taget, enligt min uppfattning.

Dan Eliasson, rikspolischef, säger att man undersöker den misstänkte 39-årige mannens tillhörigheter – mobil, sociala medier, med mera. Man försöker göra en profil av mannen och kartlägger hans förehavanden.

Under presskonferensen kommenterades inte uppgifter om att mannen ska ha erkänt sig skyldig i förhör. Huruvida mannen ”misslyckades” eller ”lyckades” med sitt uppsåt vid attacken besvarar Dan Eliasson så här:

– Vi vet inte riktigt hans avsikt och hur många han hade för avsikt att döda. Men har hade uppenbarligen onda avsikter, säger han.

Hans Ihrman, chefsåklagare, avvaktar på frågan om det finns tecken på att mannen sympatiserar med någon terrororganisation.

Den misstänkte 39-åringen har under lördagen förhörts i närvaro av sin offentlige försvarare, advokaten Johan Eriksson.

– Jag har belagts med yppandeförbud och vill därför inte lämna några uppgifter, säger Johan Eriksson till Aftonbladet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons