Annons

Han ska bli KD:s räddare – men ingen vet var han står

På kort tid gick Lars Adaktusson från programledare till parlamentariker. Nu pekas han ut som nästa partiledare. Problemet är bara att ingen riktigt vet vad han står – och går – för.

Under strecket
Publicerad

Lars Adaktusson.

Foto: Lars Pehrson

Lars Adaktussons resa från SVT-huset till EU-parlamentet har gått fort.

Foto: Fredrik Persson/TT

Lars Adaktusson.

Foto: Lars Pehrson
Lars Adaktusson.
Lars Adaktusson. Foto: Lars Pehrson

Vaggeryd, 19 dagar före valet. Lars Adaktusson och partikamraten Andreas Carlsson talar i Fenix skolaula.

Inför besöket har den småländska tätorten tapetseras med affischer. Budskapet: ”Värderingar under attack”. Adaktusson och Carlsson är omslagspojkar.

I aulan talar de om kristna frikyrkor och friskolor. I lokaltidningen om extremistisk islamism.

Lokalen är välfylld, rapporterar Jönköpings-Posten. På bilderna är det ändå relativt glest i bänkraderna. I valet 2014 fick Kristdemokraterna bara fem procent av rösterna i Vaggeryd.

EU-parlamentarikern Adaktusson är på plats för att ragga röster från frireligiösa och värdekonservativa. De som partiet inte längre kan räkna med. Enligt den kristna tidningen Dagen röstar bara var tionde kristen väljare på Kristdemokraterna. Samtidigt vinner Sverigedemokraterna och Centerpartiet mark i väljargruppen.

Annons
Annons

Lars Adaktussons resa från SVT-huset till EU-parlamentet har gått fort.

Foto: Fredrik Persson/TT

Många har pekat på paradoxen: partiet var först ut med den konservativa sväng som hela den svenska politiken skulle följa – men har ändå förlorat väljare.

I opinionsmätningarna har Kristdemokraterna fram tills nyligen guppat runt riksdagsspärren. Ebba Busch Thor var i högform i valslutspurten och i valet landade partiet på 6,4 procent, och blev därmed större än både L och MP.

Lars Adaktusson, som numera både är integrationspolitisk talesperson och andre vice ordförande, går hem både i partiets vänster- och konservativa falang. Å ena sidan de som vill ha generös bistånds- och migrationspolitik. Å andra: de som vill ha lägre skatter, starkt försvar och stram invandring.

Framför allt har han tagit ställning i frågor där han har partiet med sig: som den om kristnas situation i Mellanöstern och på svenska asylboenden. I EU-parlamentet har han företrätt en Israelvänlig politik.

Hans mer värdekonservativa sida var känd redan bland kollegorna på SVT. Inom politiken har den yttrat sig i HBTQ-frågor. För Aftonbladet har Adaktusson förklarat att det vore ”oärligt” att gå i Pridetåg på grund av hans syn på ”kärnfamiljen, äktenskapet och på sexköpslagen”. Internt ska han ha varit skeptisk mot att Ebba Busch Thor fattat ett annat beslut.

Lars Adaktussons resa från SVT-huset till EU-parlamentet har gått fort.
Lars Adaktussons resa från SVT-huset till EU-parlamentet har gått fort. Foto: Fredrik Persson/TT
Annons
Annons

Den svenska kristdemokratin finns representerad på båda sidor GAL-TAN-skalan (som visar ett partis sociala och kulturella värderingar) och vänster-höger-skalan i svensk politik. Man kan säga att Adaktusson förenar två läger.

Men exakt var på skalorna han själv befinner sig tycks inte ens hans partikamrater veta.

Vissa har överseende med saken och tycker att Adaktussons arbete i Bryssel är fullt tillräckligt. Andra menar att det är ”otroligt” att han kommit undan utan att behöva bekänna färg i centrala frågor som andra grillas kring. Var står han till exempel i inrikespolitiken: arbetsmarknad, näringspolitik, energi?

På partiledningsmöten sägs han sällan ägna sig åt politiska utläggningar, men däremot ofta prata om vikten av att inte förlora kärnväljare.

Som integrationspolitisk talesperson anses han ännu inte ha gjort något större avtryck. En del menar att det är märkligt att han fått just den posten eftersom han upplevts mer liberal än partilinjen i flyktingfrågan. Samtidigt beskrivs han som partilojal.

Adaktussons resa från SVT-huset till EU-parlamentet har gått fort, om än via TV8 och PR-byrån Kreab. Bakgrunden som SVT-profil har skänkt ett värdefullt kändisskap men inte bara varit till gagn. Redan som journalist var Adaktusson en ihärdig mediekritiker och relationen till ex-kollegorna har ibland varit kylig.

Det märktes under EU-valet 2014. Stora Lars Adaktusson-affischer tapetserade landet under våren. I tydlig Watergate-estetik sitter kandidaten i blixtbelysning med rynkad panna bakom höga dokumentstaplar. ”Skicka en granskande journalist till Bryssel” löd kampanjtexten.

Annons
Annons

Adaktussons valkampanj är en ”bluff”, skrev Dan Josefsson medan ex-kollegorna på Agenda surade över den oblyga referensen på en affisch med texten ”Rätt agenda i Bryssel”.

Några år tidigare hade en annan Josefsson, Uppdrag Gransknings Janne, skällt ut Adaktusson på bästa sändningstid efter kritik mot programmet.

EU- kampanjen var hursomhelst framgångsrik.

Adaktusson blev den mest personkryssade i EU-valet. En bedrift som väckte beundran över partigränserna och hopp internt.

Flera berömmer hans lyskraft och förmåga att gå hem i breda kretsar. Han beskrivs som en god kommunikatör och ingen hymlar med kändisfaktorns betydelse. Partiet har av tradition både fostrat och rekryterat kändisar.

Det sägs till och med finnas en tendens att bli ”starstruck”. Somliga är skeptiska till kändisarnas bristande förankring i partikulturen och partiorganisationen, men postar ändå selfies när de får chansen. Ett litet parti är extra beroende av stjärnor, är de flesta överens.

Vem är han? I ett reportage i Fokus (2018) framträder bilden av en makthungrig men skämtsam och lite slarvig typ, som inte hittar till riksdagens andrakammare och refererar till fel antal ledamöter i EU-parlamentet (dock med liten diskrepans: Adaktusson säger 756 i stället för 751).

Både i och utanför partiet beskrivs Lars Adaktusson som nästa partiledare. Personer som står honom nära säger till SvD att han förmodligen vill. Som politiker blidkar han gräsrötterna och har hälsat på partidistrikt landet runt: från Piteå till Lysekil. Inte sällan på helger. Han har vigt tid åt rörelsen, som det heter. Många känner sig sedda och uppskattade. En god förutsättning i en partiledarstrid. Officiellt har han dementerat ryktena och sagt sig vara ointresserad.

Annons
Annons

I partihierarkin befinner han sig dock inte långt ifrån. På Kristdemokraternas riksmöte i fjol vann han striden om posten som 2:e vice ordförande mot valberedningens förslag Emma Henriksson.

”Är det vad partiet vill ställer jag upp”, brukar Adaktusson säga. Han tar sällan strid själv utan låter andra göra det åt honom, hävdar kollegor. Och det finns personer som ”arbetar för honom”, särskilt i den konservativa falangen.

Samtidigt finns en tradition av långa ledarskap inom partiet. Alf Svensson har med sina 31 år som KD-ledare varit partiledare längst tid i svensk politik.

När det gick som sämst i opinionsmätningarna pratades det om att Ebba Bush Thor skulle avgå efter valet och Lars Adaktusson ta över. Om han nu skulle vilja leda ett parti utanför riksdagen. Därom tvivlar partikamrater.

Andra menar att det är att ta spekulationerna för långt. Ebba Busch Thor har starkt stöd – och ännu mer efter de senaste veckornas framgångar i opinionsmätningar och livesända TV-debatter.

Det finns också en mer eller mindre uttalad regel att ge alla en chans.

Åtminstone tre mandatperioder.

Det skulle innebära att Lars Adaktusson är över 70 år när det är dags.

Som hans partikamrat säger: det funkade för Hillary Clinton och Donald Trump, men i Sverige är det politiska landskapet annorlunda.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons