Annons

Han släppte atombomben – för att ”skona liv”

Den 6 augusti klockan kvart över åtta på morgonen fälldes den första atombomben över Hiroshima. Den följdes av ytterligare en över Nagasaki tre dagar senare. Det är enda gångerna atombomben har använts i krig. Förödelsen och lidandet var enormt. Scrolla gärna ner för att se bilderna från då.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Bild 1 av 2
Foto: TTBild 2 av 2

1 / 11

En av få byggnader som stod kvar

Foto: TT

En av de få byggnader som stod kvar efter atombomben, var Hiroshima Prefectural Industrial Promotion Hall som bland annat användes till konstutställningar. Byggnaden återuppbyggdes inte, utan är idag del av Fredsmonumentet.

Annons
Annons
Foto: TTBild 1 av 1

2 / 11

Detonerade på 580 meters höjd

Foto: TT

Den 6 augusti 1945 klockan 8.16 släpper amerikanerna den första atombomben som någonsin använts i krig över den japanska staden Hiroshima. Bomben kallades Little Boy och detonerade på 580 meters höjd. Det karaktäristiska svampmolnet syntes på långt håll.

Annons
Annons
Foto: TTBild 1 av 1

3 / 11

Bara piloten kände till uppdraget

Foto: TT

Flygplanet var en B-29 och hette Enola Gay. På bilden står piloten, Paul W. Tibbets, tillsammans med markpersonalen på Marianas Islands. Totalt bestod besättningen av 12 personer, men det var bara piloten som kände till uppdraget.

Annons
Annons
Foto: TTBild 1 av 1

4 / 11

250 meter stort eldklot

Foto: TT

66 000 personer dödades direkt. Överlevande berättade alla om det starka ljusskenet som kom sig av den 250 meter stora eldklotet som bildats vid detonationen. Den intensiva hettan skapade många bränder som inte var helt släckta förrän efter tre dagar. Många fler dog av strålningen och bränderna dagarna efter bomben.

Annons
Annons
Foto: TTBild 1 av 1

5 / 11

Fönster krossades 15 kilometer bort

Foto: TT

Nästan allt inom en radie av 2 km förstördes. Ytterst få byggnader stod kvar i området närmast nollpunkten- bombens nedslagsplats. De byggnader som klarat sig var förstärkta för att klara jordbävningar, men de var helt urblåsta inuti. Tryckvågen krossade fönsterrutor 15 km bort och kändes hela 6 mil från nedslagsplatsen.

Annons
Annons
Foto: CORBISBild 1 av 1

6 / 11

Inga sjukhus fanns kvar

Foto: CORBIS

Runt 69 000 skadades men överlevde själva detonationen. Eftersom all bebyggelse var borta fanns inga sjukhus kvar. Många skadade gick långa sträckor för att få vård, men för att kollapsade och dog på vägen. De närmsta veckorna efter bomben avled många av blodiga diarréer, invärtes skador och brännsår.

Annons
Annons
Foto: TT NYHETSBYRÅNBild 1 av 1

7 / 11

Därför blev det just Hiroshima

Foto: TT NYHETSBYRÅN

Anledningen till att just Hiroshima valdes ut var att staden var i princip helt oskadd och inte tidigare bombad. Därmed skulle man få en tydlig uppfattning om effekterna av bomben. Det var dessutom en viktig hamnstad med många japanska soldater och militära mål. Dödstalen blev enorma eftersom staden låg vid ett låglänt delta, det fanns inget som stoppade upp tryckvågorna och elden.

Annons
Annons
Foto: TTBild 1 av 1

8 / 11

Släppte bomben – för att skona liv

Foto: TT

Beslutet om atombomben togs av USA:s president Harry S Truman. Truman ville ha ett snabbt slut på kriget och ansåg sig skona många amerikanska liv genom att inte invadera Japan utan släppa atombomben och på så sätt tvinga Japan till kapitulation.

Annons
Annons
Foto: TTBild 1 av 1

9 / 11

Andra atombomben: Över Nagasaki

Foto: TT

Men Japan kapitulerade inte. Så på morgonen den 9 augusti släpptes nästa atombomb. Tanken var att Kokura skulle bombas, men staden var täckt av moln, så istället bombades Nagasaki. 40 000 människor dog direkt av bomben och en tredjedel av staden totalförstördes.

Annons
Annons
Foto: TTBild 1 av 1

10 / 11

Allt förstördes inom en kilometer

Foto: TT

Bombens effekt begränsades något av att Nagasaki ligger i en dalgång med omgivande berg, men i området närmast nedslagsplatsen var effekten ännu större än i Hiroshima. Mycket av Nagasakis bebyggelse var av äldre modell och av trä och allt utraderades inom en kilometers radie från bombplatsen.

Annons
Annons
Foto: TT / NTB ScanpixBild 1 av 1

11 / 11

”Måste uthärda det outhärdliga”

Foto: TT / NTB Scanpix

Den 14 augusti kapitulerade Japan villkorslöst. Dagen efter höll kejsar Hirohito ett radiotal till folket, det var första gången någonsin hans röst hade hörts på radio.
– Japan måste nu acceptera det oacceptabla och uthärda det outhärdliga sa han.
Och därmed var kriget slut.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons