Annons

Harry Amster:”Jerry Williams var en working class hero”

Jerry Williams på motorcykeln 2002.
Jerry Williams på motorcykeln 2002. Foto: Maja Suslin/TT

Jerry Williams, med sin fantastiska rockröst och sina karaktäristiska danssteg, har dött, 75 år gammal. Den folkkäre rockkungen turnerade in i det sista trots att att han egentligen lade av 2013. ”Man måste ju få lira” var hans viktigaste regel.

Under strecket
Publicerad

Jerry Williams uppträder på Gröna Lund i Stockholm i maj 1966.

Foto: Bo Schreiber/TT

Jerry Williams avled på söndagen och lämnar efter sig hustrun och tre barn. Egentligen hette han Erik Fernström, men med artistnamnet Jerry Williams fick han under sin över 50 år långa karriär hits med låtar som ”Did I tell you”, ”It started with a love affair”, ”I can jive”, ”Vintersaga” och ”Who’s gonna follow you home”.

”Det är med tungt hjärta och stor sorg som vi måste meddela att Erik Fernström (Jerry Williams), efter en kort tids sjukdom, lämnade oss i går söndag. Våra tankar går till familjen och vi ber om respekt att låta dem sörja ifred”, skriver bokningsbolaget Blixten & Co i ett pressmeddelande.

Jerry Williams hade inga större förhoppningar om en rockkarriär när han började spela. Då jag träffade honom 2004 utbrast han: ”När jag slutade knega och började lira hoppades jag att det skulle hålla fram till lumpen. Men nu tar jag en dag i taget.”

”När jag slutade knega och började lira hoppades jag att det skulle hålla fram till lumpen. Men nu tar jag en dag i taget.”

Jerry Williams har kallats allt från Sveriges rockkung till Mr Dynamite och Jerka. Ställde man en fråga fick man svar på hans karaktäristiska Stockholmsdialekt kryddad med väl valda slangord av den gamla skolan. På frågan om varför han inte hade fler egna låtar med på konserterna, svarade han:

Annons
Annons

– Jag har bara gjort tre stycken i mitt liv. Men jag kan inte påstå att nån av dom är nåt ess, haha. Får man inte till så det blir ball är det bättre att få låtar från polare. En del envisas ju och lirar in skitlåtar som de skrivit själva för att få Stim-kulor.

Se när Amster mötte Jerry Williams 2013

Efter reklamen visas:
Amster möter Jerry Williams

Jag frågade också om hur det var att kallas rockkungen. Han storskrattade och sa att ”det finns så jävla många rockkungar”.

”Man har gig så länge det funkar, annars åker man ut på röven.”

– Man har gig så länge det funkar, annars åker man ut på röven. Jag gör inga femårsplaner direkt, sa Jerry Williams.

Turnéer var en stor del av hans liv och han tröttnade egentligen aldrig. Eller som han själv uttryckte det: ”Om man torskar på en pilkastarturné, där man sitter och åker 45–50 mil om dan i en turnébulla kan det bli tråkigt, men det är inte som när man går upp och knegar på ett bygge klockan sju. Turnéer är betald hobbyverksamhet.”

Hans karriär har varit lite av en berg-och-dalbana. När The Beatles slog igenom i början av 60-talet var det hårt för en rockare och 1969 var Williams helt ute. Men så släppte han "Keep on" och låg plötsligt etta på ”Tio i topp” igen.

Genombrottet kom dock 1962 med ”Twistin’ Patricia”. Snart spelade Jerry Williams och hans band The Violents på Star-Club i Hamburg med Little Richard, sångaren han beundrade mest, som största stjärnan. Beatles gjorde ju sina hundår i Hamburg och när de kom till Sverige 1963 var The Violents förband till Liverpool-gruppen som just fått en världshit med ”She loves you”. Jerry Williams gjorde en snabb recension:

Annons
Annons

Jerry Williams uppträder på Gröna Lund i Stockholm i maj 1966.

Foto: Bo Schreiber/TT

Beatles var ett bra band, även om jag inte var så impad.

– Beatles var ett bra band, även om jag inte var så impad. Det man studsade inför var att de körde utan spelsvidar medan vi hade röda kavajer och vita brallor. Och så ökenfrillan med lugg. Ringo och McCartney var roligast att snacka med. Harrison sa inte så mycket för han satt mest och petade på sin gura.

Jerry Williams anade aldrig då att han skulle spela nästan fram till sin död. Första målet var som sagt att ha spelningar fram till lumpen.

– Sen hamnade vi i bakvatten när långhårsbanden slog igenom. Då åkte alla ut på arslet. Till och med Little Richard, sa Jerry Williams till SvD.

2011 var det dags för en julshow. Jag såg honom repetera med sitt band i en källare i ett industriområde i Hammarby Sjöstad. Alla i bandet log fånigt när låten satt. Sångaren, som snart skulle fylla 70 år, hade sina poser även när han satt ner och han visade med dirigentliknande rörelser att han kunde varenda blåsslinga.

Själv såg han inte på sina danssteg på samma sätt som publiken gjorde: ”En del är nästan som tics. Jag står inte och tänker på hur jag ska göra.”

Jerry Williams uppträder på Gröna Lund i Stockholm i maj 1966.
Jerry Williams uppträder på Gröna Lund i Stockholm i maj 1966. Foto: Bo Schreiber/TT

Politiskt har han alltid stått långt till vänster och när han beskrev julen i barndomen, så skilde den sig lite grann från andras: ”Vi hade hammaren och skäran i guld i toppen av julgranen. Polarna hajade inte vad det var och det gjorde inte jag heller, för jag var så liten.”

Annons
Annons

Skivproducenten Ola Håkansson, som känt och jobbat med Jerry Williams sedan 60-talet, ser det som att en era har tagit slut. På telefon beskriver han en vän som alltid var schysst med stor empati.

– Han tog sig alltid tid, han åkte till ställen och gjorde saker som man uppskattade, pratade och fixade. En riktigt god vän. Otroligt lojal. Han är verkligen en riktigt ”working class hero”.

Jerry Williams åkte på sin första farvälturné, ”Jerry – The Farewell Show”, 2013 efter 50 år i rampljuset.

Ola Håkansson minns när Jerry Williams blev cool igen. Han dök upp i studion 1988 med en countryversion av ”Did I tell you”.

– Vi gjorde den med trummaskin, hela grejen, och Jerry sjöng låten tre gånger och rörde sig i studion precis som han gjorde på scen. Vi mixade låten och Rob ’n’ Raz kom in i studion och lyssnade, tyckte det var "skitbra" och blev förvånade över att det var Jerry. De frågade om han kunde komma till dj-SM och köra låten. Så rockgubben Jerry Williams kom dit och de vann. Jerry blev plötsligt supercool.

Jerry Williams åkte på sin första farvälturné, ”Jerry – The farewell show”, 2013 efter 50 år i rampljuset. Strax före jul förra året åkte han runt Sverige och spelade i ”Vintergalan”.

Rubrikerna om Jerry Williams de senaste åren har ofta innehållit ord som ”En rockkung säger farväl” eller ”Rockkungen gör comeback”. Då har det handlat om alla gånger han stuckit ut på ytterligare en avskedsturné för att han helt enkelt inte kunnat låta bli. ”Man måste ju få lira”, har han sagt, kanske lite urskuldande.

Nu blir det inga fler turnéer. Det blir inga fler "well-oh, well-oh wop, whip-whip-whip". Nu har rockkungen definitivt tagit farväl.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons