Annons

Maxime Persdotter Wallström:Han ville gå – hon fick hjälpa honom göra slut

En orättvis arbetsfördelning syns inte alltid. Obetalt hemarbete och föräldraledighet har det talats om länge i jämställdhetsdebatten. Men någonting som uppmärksammats mindre är det så kallade känsloarbetet – att ta ansvar för det starka kitt som är förutsättningen för en ömsesidig relation.

Under strecket
Publicerad
Foto: Adam Wrafter
Foto: Adam Wrafter
Foto: Adam Wrafter

Härom dagen hörde en vän av sig till mig – ledsen och förbannad. Sorgen kom sig av att hennes sex år långa relation hade tagit slut, ilskan av hur det hade gått till.

Det var nämligen inte hon som velat göra slut, utan hennes partner. Kruxet var att han inte kunde yttra orden förrän hon, med mycket möda, hade hjälpt honom att reda ut sina känslor och komma fram till beslutet. Hon hade alltså fått hjälpa honom att göra slut.

I mina sociala flöden florerar ett begrepp som beskriver just detta: emotional labor. På svenska kallas det känslomässigt arbete, och beskriver hur – ofta den ena – parten i en relation tar större delen av det känslomässiga ansvaret. Som att känna in, lyssna till och stötta den andre att formulera känslor och behov.

Annons
Annons

Lön, obetalt hemarbete och föräldraledighet har det pratats om länge i relation till jämställdhet. Men också känsloarbetet kan vara ojämställt – även om det är betydligt svårare att mäta.

Exemplet ovan kanske är drastiskt, men det känslomässiga ansvaret existerar också i mer subtil, vardaglig form. Det kan handla om att se till att alla där hemma är trygga och glada, att komma ihåg och ordna med födelsedagar, ta initiativ till att hälsa på släktingar och på det stora hela projektleda alla familjemedlemmars vardag och fritid.

Att lyssna till och härbärgera andras känslor, vara observant och tänka sju steg i förväg kan tyckas vara petitesser och sådant som man ”bara gör” för dem man älskar, men det kräver ofta tid och energi. Ojämnt fördelat kan det känslomässiga kneget göra en stressad, frustrerad och till och med utmattad – och kan göra att relationen tar slut.

I Idagsidans serieKänsloarbetet” möter du några av dem som strävar efter en schystare fördelning av jobbet att ”göra omsorg och kärlek”. Alla är de människor som försöker att få livet och vardagen att bli så jämställd, trevlig och kärleksfull som möjligt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons