Annons

”Handelsbanken har ett trovärdighetsproblem”

Grabbiga värderingar, dålig lönsamhet och en gammalmodig företagskultur. Det blir Carina Åkerströms största utmaningar som ny vd för handelsbanken, enligt experterna.

– Bilden som den stabilaste banken har redan fått sig en törn, säger Johanna Kull, sparekonom på Avanza.

Under strecket
Publicerad

Johanna Kull, sparekonom på Avanza.

Foto: TT, Erik Simander

Johanna Kull, sparekonom på Avanza.

Foto: TT, Erik Simander
Johanna Kull, sparekonom på Avanza.
Johanna Kull, sparekonom på Avanza. Foto: TT, Erik Simander

Handelsbankens självbild har länge varit den trygga, stabila och oföränderliga banken. Det är den bilden som Carina Åkerström måste göra upp med när hon sätter sig i vd-stolen.

Tiden som Sveriges lönsammaste storbank är förbi och Handelsbanken ligger i dag på tredje plats, efter SEB och Swedbank. Carina Åkerström står därför inför tre stora utmaningar, enligt flera experter som SvD talat med.

Förutom lönsamheten handlar det om att hitta modernare arbetssätt och att visa att banken står för sunda värderingar efter anklagelser om sextrakasserier bland personalen.

– Handelsbanken har hållit fast vid sina bankkontor och det gamla arbetssätet längst av storbankerna. De måste ställa om sin affärsidé till den digitala verklighet vi lever i, säger Johanna Kull.

Annons
Annons

Men internrekryteringen av Carina Åkerström följer bankens vanliga mönster vid chefstillsättningar. Ända sedan 1970-talet har Handelsbanken handplockat alla sina vd:ar bland bankens egna trotjänare.

Carina Åkerström började arbeta på Handelsbanken 1986 och gått den långa vägen till toppen. Att banken agerar så traditionsenligt behöver inte vara fel, enligt Jonas Olavi som är analytiker på Alfred Berg.

– Jag tycker att det är bra att man tar en person från de egna leden, som har djup kunskap om banken och som har en kort inkörningssträcka. Och man får kontinuitet. Att det är en kvinnlig vd är också positivt, säger Jonas Olavi.

I höstas tvingades bankledningen medge att det funnits en "kultur av kränkande behandling" på banken. Detta efter flera avslöjanden i massmedia om hur kvinnliga anställda på olika avdelningar trakasserats av sina manliga chefer.

– Handelsbanken har ett trovärdighetsproblem att jobba med. Det som kom fram i höstas väckte många frågor om företagskulturen på banken, som har varit grabbig och långt ifrån jämställd, säger Johanna Kull.

Den minskade lönsamheten beror till stor del på att bankens traditionella kontorsverksamhet blivit dyrare än konkurrenternas lösningar.

För Handelsbanken handlar det både om att behålla den lokala förankring som de fysiska bankkontoren gett, men samtidigt försöka komma ikapp när det gäller digitaliseringen.

– Det skulle vara en sak som fick placerarna att se lite mer ljust på utvecklingen framöver, säger Jonas Olavi .

Är det en av nya chefens viktigaste frågor?

– Jag tror det är en viktig transformationsfråga, därför generationen som är unga nu använder en digital kontakt och vill ha en smidighet och enkelhet och vill inte in på kontoren, om de inte måste. De som gillar fysisk bankkontakt blir färre och färre, det är den oundvikliga utvecklingen, säger Jonas Olavi och fortsätter.

Annons
Annons

– Digitaliseringen är en viktig fråga att ta tag i och kan man hitta en lika framgångsrik strategi i den digitala världen som man har med den lokala förankringen – lokalt på nätet – så kanske det är framgången.

Johanna Kull betraktar kostnadskontrollen som Handelsbankens allra största utmaning.

– Konkurrensen på bolånemarknaden är stenhård. För att kunna konkurrera med de andra bankerna och erbjuda attraktiva bolånealternativ måste man dra ner de övergripande kostnaderna i banken, säger Johanna Kull.

Rörligheten på Handelsbankens vd-stol har varit stor de senaste åren, med fyra vd:ar på lika många år.

Carina Åkerströms företrädare Anders Bouvin satt på vd-stolen 2016–2019.

Frank Vang Jensen, som var vd dessförinnan, fick bara sitta kvar i 17 månader mellan 2015 och 2016. Han fick sparken av sin företrädare Pär Boman, som själv vad vd fram till 2015.

Carina Åkerström kan därför komma att behöva visa att hon klarar uppdraget ganska snart, enligt de experter SvD talat med.

– Tidigare har Handelsbanken varit den högst värderade banken och den rangordningen har sakta men säkert eroderats, säger Jonas Olavi.

Efter reklamen visas:
Vilken bolåneränta borde du egentligen ha?
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons