Annons

Handelsbanken vinnare på Stockholmsbörsen

Handelsbankens vd Carina Åkerström.
Handelsbankens vd Carina Åkerström. Foto: Ali Lorestani/TT

Carina Åkerströms strategi innebär stora förändringar, kapade kostnader och många nya toppchefer. Men också att kontoren blir kvar. Aktien stängde upp 6 procent på onsdagen.

Under strecket
Publicerad

Handelsbankens rapport presenterades på onsdagen i huvudkontorets lokaler i Stockholm.

Foto: Ali Lorestani/TT

Medan Handelsbankschefen Carina Åkerström presenterade sitt första bokslut i den anrika styrelsesalen med väggvävnader och träsniderier blev bankens aktier börsvinnare i morgonhandeln. En uppgång som sedan höll i sig under dagen.

Men framför allt är Handelsbanken en vinnare i dessa penningtvättstider. Medan konkurrenterna Swedbank och SEB blivit avslöjade av Uppdrag Granskning, har det varit tyst om Handelsbanken.

Ändå är det Handelsbanken, och inte Swedbank och SEB, som Finansinspektionen bötfällt (år 2015). Och det är Handelsbanken som brittiska myndigheter i praktiken satte under tvångsförvaltning 2017, enligt Dagens Industri.

I år, 2020, investerar Carina Åkerström 1,2 miljarder kronor i arbetet mot finansiell kriminalitet, som penningtvätt, och i fjol var beloppet lika stort. Det är i klass med SEB, som enligt vd Johan Torgeby lägger miljardbelopp på det arbetet. Swedbank betalar en dryg miljard kronor bara för sin interna utredning.

Har ni legat efter på området?

– Jag tycker nog att vi har hållit en plan, men vi ser också att vi behövt öka och lite snabbare komma tillrätta med den här frågeställningen, säger Carina Åkerström till SvD efter presentationen i bankpalatset vid Kungsträdgården i Stockholm.

Annons
Annons

Carina Åkerström tillträdde i våras. I höstas rekryterade hon Finansinspektionens biträdande generaldirektör och bankansvarige, Martin Noréus, som chef för Handelsbankens regelefterlevnad.

Pågår några utredningar mot er nu?

– Nej, ingen som jag känner till.

I kampen mot penningtvätt är bankernas skyldighet att känna sina kunder central.

Kommer ni, likt Swedbank, att kasta ut små kunder som inte fyller i blanketterna om känn-din-kund?

– Det är ett regelverk som vi måste förhålla oss till och vi kan bara vädja till våra kunder att de måste förstå det.

Så om man inte fyller i så åker man ut?

– Det pågår en dialog med våra kunder.

Penningtvättskrisen har gett Swedbank högre, och SEB något högre, upplåningskostnader. Carina Åkerström har sett en viss effekt, men Handelsbanken lånar ändå 5 till 15 räntepunkter (0,05–0,15 procentenheter) billigare än konkurrenterna.

Vid sidan att investera i arbetet mot penningtvätt har Carina Åkerström koncentrerat banken till hemmamarknaderna Skandinavien, Storbritannien och Nederländerna.

Banken har, eller ska, lämna Asien, Polen, Baltikum och Tyskland, inte minst för att det ställer höga regulatoriska krav på banken att finnas där.

Dessutom har Carina Åkerström möblerat om i ledningsgruppen och fokuserat banken på vissa segment, som privatkunder, fastighetsbolag samt små och medelstora företag.

En stor del av Handelsbankens utlåning utgörs av bolån och lån till fastighetsbolag, ser du någon risk med en så kraftig exponering mot svensk fastighetsmarknad?

– Samtidigt är fastigheterna fulla av hyresgäster så det är lika mycket att fundera över att vi är skickliga på att bedöma vilka fastighetsbolag vi kliver in i.

Annons
Annons

Handelsbankens rapport presenterades på onsdagen i huvudkontorets lokaler i Stockholm.

Foto: Ali Lorestani/TT

Carina Åkerström poängterar att Handelsbanken har låg risk. I fjol låg kreditförlusterna på 0,04 procent.

Handelsbankens affärsmodell med betydligt fler kontor än konkurrenterna tänker Carina Åkerström inte ändra på, trots att kritiker hävdar att den är obsolet.

Än verkar modellen fungera, rörelseresultatet för fjärde kvartalet var bättre än väntat eftersom Carina Åkerström lyckats bryta trenden med kraftigt stigande kostnader.

Handelsbankens rapport presenterades på onsdagen i huvudkontorets lokaler i Stockholm.
Handelsbankens rapport presenterades på onsdagen i huvudkontorets lokaler i Stockholm. Foto: Ali Lorestani/TT

Ändå verkar inte personalstiftelsen Oktogonen få pengar för 2019 eftersom banken inte gjorde någon avsättning i rapporten för det. Det formella styrelsebeslutet fattas i april.

För 2018 meddelade banken att Oktogonen skulle få 827 miljoner kronor, närmare 70 000 kronor per anställd, men sedan ändrades beslutet och banken behöll pengarna.

Enligt de interna reglerna ska Oktogonen få tilldelning om banken är lönsammare än jämförbara banker.

Att Oktogonen inte får några pengar har endast skett fem gånger – 1993, 2009, 2016, 2018 och 2019 – och att det nu verkar ske två år i rad har skapat farhågor bland de anställda att en epok är över.

Kommer Oktogonen någonsin att få tilldelning igen?

– Jag känner mig väldigt optimistisk till det.

Hur kom det sig att det var du som fick berätta för personalen om de indragna pengarna för 2018, fast det var ett styrelsebeslut?

– Jag är en del av styrelsen och jag står bakom styrelsens beslut så det kändes naturligt att jag tog det.

Var det en bra början på din vd-karriär i banken?

– Jag faller tillbaka på över 30 års erfarenhet i banken och ibland får man ta den typen av beslut och kommunikation.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons