Annons

"Regeringen vill skapa oreda"

Kritiken mot de nyinrättade id-kontrollerna är massiv. Sydsvenska Handelskammaren reagerar hårt.

– Regeringen vill skapa oreda och vara provocerande, säger Per Tryding, vice vd på Sydsvenska handelskammaren.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Den 4 januari startade ID-kontrollerna av samtliga passagerare mellan Sverige och Danmark som anländer till Kastrup tågstation.

Foto: Johan Nilsson/TTBild 1 av 1

Den 4 januari startade ID-kontrollerna av samtliga passagerare mellan Sverige och Danmark som anländer till Kastrup tågstation.

Foto: Johan Nilsson/TTBild 1 av 1
Den 4 januari startade ID-kontrollerna av samtliga passagerare mellan Sverige och Danmark som anländer till Kastrup tågstation.
Den 4 januari startade ID-kontrollerna av samtliga passagerare mellan Sverige och Danmark som anländer till Kastrup tågstation. Foto: Johan Nilsson/TT

Natten till måndagen började transportörer kontrollera legitimation på alla som skulle över gränsen mellan Sverige och Danmark.

Regeringens beslut, vars primära syfte är att minska antalet asylsökande, är kontroversiellt och har mött hårt kritik.

Sydsvenska handelskammaren kallar agerandet för "obalanserat och kraftfullt".

– Det är lite som talesättet: "kasta ut barnet med badvattnet", säger Per Tryding som är vice vd på Sydsvenska Handelskammaren.

Han menar att arbetspendlingen är blodomloppet i en regions ekonomi. Han påpekar att Öresundregionen är nordens största sammanhållna region.

– Detta kommer att få stora ekonomiska konsekvenser. Det kommer att hindra tillväxt och hota jobb, säger han.

Beräkningar visar att pendlingen kommer att ta 20–50 minuter extra till följd av de införda id-kontrollerna. Per Tyding säger att man i dag vet att människor inte kan pendla mer än 40 minuter och att många som kommer över den gränsen kommer att flytta eller byta jobb.

Annons
Annons

Infrastrukturminister Anna Johansson harsagt till SvD att hon har förståelse för pendlarnas irritation men hon menar att konsekvenserna för Sverige blir större om regeringen inte vidtar åtgärder.

De har valt att göra det mest provokativa och mest ingripande man kan tänka sig.

– Man kan göra saker på olika sätt. De har valt att göra det mest provokativa och mest ingripande man kan tänka sig.
Man har bland annat helt ignorerat att det finns ett samarbetsavtal mellan Sverige och Danmark som är skrivet för 15 år sedan just för den här typen av situationer, säger Per Tyding.

Sydsvenska handelskammaren har skrivit till regeringen och påpekat att det finns ett sådant avtal.

– Där står det att det kan uppstå situationer där man måste ha id-kontroller och gränsbevakningar och att Sverige och Danmark i så fall ska göra det tillsammans. Detta har man helt ignorerat.

Per Tyding anser att Sverige borde ha fört en dialog med Danmark men även Tyskland för att hitta gemensamma lösningar.

Han tror att en del företag kommer att märka av id-kontrollernas effekter snabbt. I första hand handlar det om bolag vars anställda måste vara på plats för att utföra sina arbetsuppgifter. Det gäller framförallt personer som arbetar inom serviceyrken.

Även Nordiska Rådet är kritiska till regeringens beslut om id-kontroller. Henrik Dam Kristensen, som är Nordiska Rådets president, säger i en kommentar att kontrollerna "leder ofrånkomligen till ett avbräck för hela det positiva samarbetet för att främja tillväxten och utvecklingen i Öresundsregionen."

Rådet skriver på sin hemsida att svenska regeringens beslut är historisk och att personer som korsar Öresund nu för första gången sedan 1954 måste legitimera sig.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons