Annons

Lydia Wålsten:Handelskrigen förstör klimatet

Bill Gates inspirerar.
Bill Gates inspirerar. Foto: Loren Wohl / TT

Dokumentären Inside Bill’s Brain berättar något viktigt.

Under strecket
Publicerad

Bill Gates har fått en tv-serie på Netflix, Inside Bill’s Brain. Det är en berättelse i tre delar som tar med tittaren från internets begynnelse till dagens handelskrig mellan USA och Kina brutet genom linsen av Bill Gates liv. Från Microsofts uppbyggnad till det filantropiska arbete som Gates idag gör genom stiftelsen Bill & Melinda Gates Foundation.

Trots att den rafflande resan borde vara seriens två första delar, som berör hur Windows färgglada flagga blir något i var mans hushåll är det seriens sista avsnitt som blir mest intressant. Det handlar om kärnkraft och storpolitik.

Det var 2005 när Bill Gates introducerades till Lowell Wood. Wood är en amerikansk uppfinnare som för bara några år sedan slog glödlampans fader, Thomas Edisons, rekord i antalet godkända patent.

I serien framstår Wood som en lågmäld typ som blickar ut över världen och ser fält på fält av ineffektivitet. Men han är oerhört intelligent. Utbildad astrofysiker och självlärd programmerare har han vid 74 års ålder arbetat som professionell uppfinnare i decennier.

Annons
Annons

När Gates introducerades till Wood för drygt femton år sedan var det för att Wood skisserat på en ny kärnkraftstyp som skulle vara mycket säkrare än tidigare modeller. Det använda bränslet skulle inte längre behöva en kylbassäng som kräver el, vilket gör dagens modeller känsliga för tsunamis eller angrepp. I stället används en metall med hög kokpunkt. Dessutom kan den köras på använt uran.

Varje uppfinnare behöver en entreprenör. Bara tre år efter deras första kontakt bildades bolaget TerraPower som har arbetat fram en prototyp för att se om kärnkraftverket fungerar i praktiken. Problemet är att det var för dyrt och för krångligt att bygga den i USA. Därför riktade Terrapower sina blickar mot Kina och fick godkännande från den amerikanska staten att ha ett samarbete.

Det gick trögt. I serien får man följa Gates när han skakar officiella händer i många år. Först 2015, när president Xi Jinping varit på besök i Seattle, gick avtalet igenom.

Det hade kunnat betyda mycket för kampen mot klimatförändringarna. Hade kärnkraftsmodellen byggts och visat sig fungera hade världen kunnat se till Kina och vågat ta efter. För att täcka världens energi- och bränslebehov för tio miljarder människor behövs drygt 6 000 sådana här reaktorer. De kostar i runda slängar tio miljarder styck. Totalt sett motsvarar kostnaden en tredjedel av USA:s BNP per år, men eftersom många länder har svurit sig till klimatarbete är det möjligt.

Men tyvärr, spoiler alert. Handelskrig mellan USA och Kina bryter ut och det avtal som har förhandlats fram mellan USA och Kina bryts från USA:s sida. I januari kunde Wall Street Journal meddela att Bill Gates drar sig ur projektet. Det blev för dyrt, och för riskfyllt.

Inside Bill’s Brain är en serie som visar vad som behövs för klimatet. Ny energiteknik som sprids tack vare öppna gränser och arbetsnarkomaner. Den visar också vad som inte behövs: gammeldags handelspolitik, fördomar och straffskatter på övertid.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons