Annons

Ola Wong:Handelskriget har ökat risken för ett nytt kallt krig

Som en billig byxa spricker nu den gamla ekonomiska världsordningen och leverantörskedjorna som gjort USA och Kina beroende av varandra. Allt talar för ett långvarigt och bittert handelskrig som har ökat risken för lågkonjunktur och ett nytt kallt krig.

Under strecket
Publicerad

Ett containerfartyg fullt av importgods lastas av i Oakland, Kalifornien. Arkivbild från juli 2018.

Foto: Ben Margot/AP Bild 1 av 1

Ett containerfartyg fullt av importgods lastas av i Oakland, Kalifornien. Arkivbild från juli 2018.

Foto: Ben Margot/AP Bild 1 av 1
Ett containerfartyg fullt av importgods lastas av i Oakland, Kalifornien. Arkivbild från juli 2018.
Ett containerfartyg fullt av importgods lastas av i Oakland, Kalifornien. Arkivbild från juli 2018. Foto: Ben Margot/AP

För den som vandrar i skuggan av China World Trade Centers glittrande skyskrapor i Peking är det svårt att tänka sig att Kina för några årtionden sen var en isolerad och fattig jordbrukarnation. Den ekonomiska politiken gick ut på att vara självförsörjande till vilket pris som helst – en doktrin som enbart Nordkorea tror på i dag. Kinas ekonomiska mirakel beror på fred och handel med omvärlden. Likt hönan och ägget har de gjort Kina och västvärlden beroende av varandra.

Men nu ska Kina förlita sig på sig själv i stället, både för mat och högteknologi. Det sa Xi under en inspektionsresa till Heilongjiangprovinsen nyligen. Handelskriget med USA har hittills gått dåligt – en topptjänsteman liknade det vid att USA "håller en kniv mot Kinas hals". Trump har varken lyssnat på kommunistpartiets hot eller logiska argument, som att Ford faktiskt producerar mer bilar och tjänar mer i Kina genom sina kinesiska samriskbolag än vad de gör i USA. Närmare en tredjedel av de amerikanska bolagen i Kina håller på att flytta tillverkning eller inköp utanför Kina.

Annons
Annons

Det enda som verkar förena republikaner och demokrater i USA i dag är viljan att straffa Kina. Den amerikanska politiska maskinen avfyrar därför nu förutom tullar en spärreld av nya lagar och initiativ mot Kinas växande politiska och ekonomiska inflytande i världen.

Kina har inte gjort tillräckligt för att öppna och reformera sin ekonomi, och vi har varnat i åratal att det här kan bli följden.

Trots Trump så lägger Mats Harborn, ordförande för europeiska handelskammaren i Peking, skulden för handelskriget på Kina.

”Kina har inte gjort tillräckligt för att öppna och reformera sin ekonomi, och vi har varnat i åratal att det här kan bli följden”, säger Harborn. Ett mått på européernas frustration är att Handelskammaren i september presenterade hela 828 åtgärdsförslag mot Kinas "reformunderskott" med allt från orättvis konkurrens till påtvingad tekniköverföring.

Vad betyder det för Sverige? De som byggt globala leverantörskedjor drabbas direkt. Av de europeiska bolagen svarade 5 procent att de överväger att flytta produktion från Kina som en följd av handelskriget. Men Harborn tycker att det är betydligt allvarligare att bolagen börjat senarelägga sina investeringar och expansionsplaner i Kina. Det kan vara starten på en ny konjunkturnedgång. Han pekar på att bilförsäljningen gått ner under året i Kina. Då är det klen tröst att Kina nu börjat favorisera europeiska bolag för att skapa allians mot USA.

Det som verkligen fått bägaren att rinna över för västvärlden är politiken Made in China 2025 som syftar till att göra Kina världsledande inom framtidens teknologier såsom AI, robotar och bioteknik. Om partiet lyckas på samma sätt som de redan dammsugit världen på övrig industri kan det vara tack och godnatt för Sveriges relativa välstånd.

Kina förbereder sig nu för en långvarig strid – och i värsta fall ett nytt kallt krig eller till och med riktigt krig.

Partiet ser däremot handelskriget som ett oacceptabelt försök att hålla nere Kinas utveckling. Kina förbereder sig nu för en långvarig strid – och i värsta fall ett nytt kallt krig eller till och med riktigt krig, säger Wang Yong, direktör vid centret för Internationell politisk ekonomi vid Pekings universitet till South China Morning post. Samtidigt kan Kina utveckla nya marknader i Eurasien genom de nya ekonomiska sidenvägarna, Bälte- och Väg-initiativet.

Handel har gett Kina och världen mer välstånd och, ja, billigare byxor än någonsin, men sättet den har skett på har också skapat den konflikt som nu sprättar upp sömmarna mellan västvärlden och Kinas värld. De som står med rumpan bar är tidigare generationers politiker.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons