Annons

Handke: Tar tillbaka mitt uttalande om Nobelpriset

Peter Handke i sin trädgård utanför Paris.
Peter Handke i sin trädgård utanför Paris. Foto: Francois Mori/TT

– Svenska Akademien i Stockholm har röstat på litteraturen, inte på politiken. Det säger Peter Handke, som tilldelats Nobels litteraturpris 2019, när SvD möter honom i hans trädgård vid huset utanför Paris.

Men tidigare har den österrikiske författaren sagt att Nobelpriset bör avskaffas.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Strax efter klockan 13 på torsdagen stod det klart att österrikiske författaren Peter Handke får Nobelpriset i litteratur 2019. Men eftermiddagen gick över i kväll innan det kom något livstecken från Handke, som bor utanför Paris.

Handke, som en gång krävde att Nobelpriset skulle avskaffas, säger när han möter SvD i sin trädgård vid huset utanför Paris att han är förvånad över utmärkelsen.

– Nu har ni journalister fångat in mig i ett hörn. Det är sant att jag sagt det. I dag är jag förstås lycklig över priset, så jag tar tillbaka mitt uttalande, säger han.

Till österrikiska tidningar har du sagt att Nobelpriset ger pristagaren en falsk kanonisering. Blir du kanoniserad nu?

– Nja. När jag sa det där, så gjorde jag det i egenskap av läsare. Nobelpriset har tyvärr tappat i betydelse, som hela litteraturen i sig. Folk läser mindre. Men jag tror att ordet kommer att segra i framtiden. Jag tror på litteraturens makt.

– Men det finns många andra författare med mitt ursprung och som verkar i Österrike eller Slovenien som också borde ha chansen att tilldelas Nobelpriset. Ibland tycker jag att det finns redan så många stora författare att det jag skriver liksom känns lite överflödigt.

Annons
Annons

Det faktum att Peter Handke under kriget i det forna Jugoslavien tog ställning för Serbien har fått hård kritik. Reaktionerna mot Svenska Akademiens val av Handke kom omedelbart, bland annat i Kosovo, där man protesterade under torsdagen.

Men Peter Handke reagerar på följande vis på den kritiken:

– Svenska Akademien i Stockholm har röstat på litteraturen, inte på politiken. När jag fick Ibsen-priset i Oslo häromåret var det samma sak. Folk anklagade mig för att vara fascist. Men jag diskuterade med dem och då började de förstå.

Hur känns det att tilldelas Nobelpriset efter den djupa kris Svenska Akademien har genomgått?

– Jag känner inte till riktigt vad som hänt. Men jag tror att de har hittat tillbaka på rätt väg. Jag har inga belägg för det, utan jag stödjer mig på en känsla. Det känns verkligen så.

Har du läst Olga Tokarczuk, som tilldelas Nobelpriset i litteratur för 2018?

– Nej jag har inte läst henne. Men jag hoppas kunna göra det. Hur gammal är hon?

Telefonen ringer. Det är Peter Handkes fru som undrar hur de ska fira priset.

Vad ska du göra i kväll?

– Jag har lust att dricka, lite rött Bourgogne-vin tillsammans med min hustru. Jag har inte hunnit äta på hela dagen. Jag håller på att bli gammal. Jag värdesätter mer och mer glädje.

Vilken bok skulle du vilja föreslå en läsare som aldrig läst nåt av dig?

– Det är inte upp till mig att göra ”propaganda”.

Vilka är dina favoritförfattare då?

– William Faulkner i min ungdom – och han har gett mig vingar i skrivandet. Tolstoj. Han är komplicerad och som sönderslagen i bitar i sitt skrivande. Ivo Andrić och Cervantes tillhör också mina favoriter.

Följer du den politiska utvecklingen i Österrike?

– Inte direkt. Ibland berättar någon kompis vad som sker. Jag har slutat rösta. Förr i tiden röstade jag både till vänster och till och med på det konservativa blocket. Jag hade en granne som var politiker. Hon hjälpte mig att tvätta fönstren och hon bad mig rösta på henne. Så då fick de konservativa en röst.

En granne kommer in med en present, en flaska japansk saké. Han frågar om Handke är på gott humör i dag.

– Jag är trött. Men var inte oroliga för mig, svarar Handke.

– Egentligen hade jag velat vara ute i skogen och plocka svamp. Jag arbetar på en ny teaterpjäs. Men jag kommer inte att berätta något om det. Kanske kommer det att bli en ny roman också.

Hur lyder ditt försvar om du får kritik vid Nobelfesten i Stockholm?

− Tror du det kommer kritik nu? frågar Handke mig.

Men så varar han genast själv på frågan:

– Om det blir så: Kom an! Jag får ta med lite akvavit till hjälp, säger han och skrattar.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons