Annons

Handlar om miljarder för att återställa Notre-Dame

Foto: Christophe Petit Tesson/AP

Under Notre-Dames tidigare restaureringar har stora förändringar gjorts. Men när katedralen nu ska byggas upp är det ingen tvekan om att målet ska vara en likadan kyrka som innan branden, enligt Mats Edström, restaureringsarkitekt och professor i arkitektur.

– Det här är inte rätt tid att experimentera med nya saker, säger han.

Under strecket
Publicerad

Mats Edström tror att det kommer ta mellan 10 och 20 år att restaurera Notre-Dame.

Foto: Privat och Thibault Camus/APBild 1 av 1

Mats Edström har arbetat med restaureringen av flera svenska domkyrkor och slott. Under natten till tisdagen satt han uppe länge och följde rapporteringen om Notre-Dame.

– Det är en så stark symbol som man givetvis inte vill se brinna. Det är en av de tidigaste gotiska konstruktionerna som i och med sin storlek och placering intar en nyckelroll i Paris, säger Mats Edström.

Vad tycker du att ambitionen med restaureringen nu ska vara?

– Målet bör vara en så vetenskaplig rekonstruktion som möjligt, att utgå från bilder, ritningar, fotografier och 3D-modeller för att få en kyrka så lik som möjligt som den var innan branden. Den naturliga inställningen hos både allmänhet och profession är att försöka rekonstruera det som gått förlorat.

Men under tidigare rekonstruktioner har man gjort om katedralen en hel del?

– Ja, vårt förhållningssätt är ganska modernt. Förr hade man inte samma respekt för byggnader som historiska dokument som vi har i dag. Då kunde man lägga till och ändra utifrån den egna tidsandan eller stilen. Kyrkan restaurerades till exempel ganska hårdhänt i mitten på 1800-talet.

Annons
Annons

Mats Edström tror att det kommer ta mellan 10 och 20 år att restaurera Notre-Dame.

Foto: Privat och Thibault Camus/APBild 1 av 1

Finns det några regler kring hur återuppbyggnaden ska gå till?

– Ja, det finns tydliga regler som säger att man inte ska äventyra de värdefulla historiska delarna. Det betyder dock inte att man inte kan lägga till tekniska förbättringar, som exempelvis ett stöldlarm.

Mats Edström tror att det kommer ta mellan 10 och 20 år att restaurera Notre-Dame.
Mats Edström tror att det kommer ta mellan 10 och 20 år att restaurera Notre-Dame. Foto: Privat och Thibault Camus/AP

Hur lång tid tror du det kan ta innan kyrkan är återställd, och vad kan det kosta?

– Om jag jämför med domkyrkorna i Kalmar och Linköping, som tog sex respektive sju år, gissar jag att Notre Dame tar mellan 10 och 20 år. Det handlar om miljarder för att göra en bra restaurering, men jag vet att det kommer att sättas in stora resurser.

Vad kan branden i kyrkan ha berott på?

– Det vet vi inget om, men generellt beror bränder i kyrkor på tre saker. Antingen anlagda bränder, elfel, eller att något brännbart lämnas i kvar i samband med restaurering. Det är inte speciellt ovanligt, i Sverige brinner i snitt en kyrka ner varje år.

Finns den kompetens som krävs för att kunna återställa kyrkan?

– Ja, det tror jag. Är det någon plats man förknippar med kulturhistoriskt hantverk och kunnande är det Frankrike och Paris. Där finns så många kulturminnen att det finns ett ständigt behov av restaurering.

Har du några egna önskningar eller förhoppningar?

– Att restaureringsarbetet tillåts ta tid, men också att det färdigställs i etapper så att man kan komma in i delar av kyrkan samtidigt som de arbetar med den. Det ligger ett stort allmänintresse både i att följa arbetet och att kunna se kyrkan.

Efter reklamen visas:
Flera Notre-Dame skatter har räddats
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons