SvD Perfect Guide
Annons

Handmålade kakelugnar hos stylisten Maria Virgin

Foto: Johan Sellén

Ljuset och de detaljrika kakelugnarna i Maria Virgins våning på Grevgatan får tankarna att vandra till Paris.

Text: Sofie Zettergren - 14 maj 2020

Den mönstrade mattan i matsalen är ett arv från Maria Virgins föräldrahem, ett säteriutanför Stockholm.

Foto: Johan Sellén

I en 140 kvadratmeter stor och drömmig sekelskifteslägenhet på Grevgatan bor stylisten Maria Virgin med sönerna Jake och Ivan. Och så bengalkatten Kenzo, förstås. 

När Maria flyttade in i den magnifika hyresrätten för två år sedan visste hon att de fyra skulle trivas i våningen. Fyra fungerande och handmålade kakelugnar, vacker stuckatur och välbehållna trägolv – vad mer kan en stylist önska?

Den mönstrade mattan i matsalen är ett arv från Maria Virgins föräldrahem, ett säteriutanför Stockholm.
Den mönstrade mattan i matsalen är ett arv från Maria Virgins föräldrahem, ett säteriutanför Stockholm. Foto: Johan Sellén

– I min förra lägenhet, som också låg på Östermalm, gjorde vi en stor renovering. Här ville jag inte ändra på något. Lägenheten har fått vara precis som den är och nästan alla detaljer är bevarade, säger Maria Virgin.

Medan våningen med sin tidstypiska takhöjd och detaljer viskar om förra sekelskiftet så går inredningen i en mer samtida ton. I vardagsrummet står ett superellips-bord av Piet Hein i centrum under Gino Sarfattis klassiska krona 1958. Och Arne Jacobsens Myranstolar kontrasterar rummets stuckatur och burspråk med sin enkla 50-talskänsla. 

Annons
Annons

Maria Virgin har bestämt sig för att lägga modet på hyllan och istället satsa på att bli trädgårdsstylist.

Foto: Johan Sellén

Maria Virgin har jobbat på Vouge i flera olika länder och bott utomlands en stor del av sitt liv.

Foto: Johan Sellén

Maria Virgin har velat bryta av sekelskiftes-estetiken med enkla och moderna möbler. På väggen hänger ett fotografi av Anna Kleberg Tham. Fåtölj från Svenskt tenn i mönstret Baranquilla. Bordslampa från danska Molamps.

Foto: Johan Sellén

– Istället för att inreda i stil med 1880-talets arkitektur ville jag bryta med den. Annars kan det lätt kännas som ett museum. Jag har möblerat modernt och enkelt för att skapa en kontrast, säger Maria Virgin och tillägger att en del av tjusningen med just denna lägenhet är att den påminner om hennes forna hemstad.

– Kakelugnarna och ljuset här inne i vardagsrummet får mig att tänka på Paris …

Maria Virgin har bestämt sig för att lägga modet på hyllan och istället satsa på att bli trädgårdsstylist.
Maria Virgin har bestämt sig för att lägga modet på hyllan och istället satsa på att bli trädgårdsstylist. Foto: Johan Sellén
Maria Virgin har jobbat på Vouge i flera olika länder och bott utomlands en stor del av sitt liv.
Maria Virgin har jobbat på Vouge i flera olika länder och bott utomlands en stor del av sitt liv. Foto: Johan Sellén
Maria Virgin har velat bryta av sekelskiftes-estetiken med enkla och moderna möbler. På väggen hänger ett fotografi av Anna Kleberg Tham. Fåtölj från Svenskt tenn i mönstret  Baranquilla. Bordslampa från danska Molamps.
Maria Virgin har velat bryta av sekelskiftes-estetiken med enkla och moderna möbler. På väggen hänger ett fotografi av Anna Kleberg Tham. Fåtölj från Svenskt tenn i mönstret Baranquilla. Bordslampa från danska Molamps. Foto: Johan Sellén

I vardagsrummet är det dock den ljusröda mattan med svartblå dekor som drar ögonen till sig. För den oinvigde liknar mattan ett nutida samarbete från exempelvis ett inredningsföretag och en trendmedveten designer – modern, unik och iögonfallande. Men den är faktiskt ett arv från Maria Virgins föräldrahem, ett säteri utanför Stockholm.

Annons
Annons

Fotografiet av Iggy Pop är fotat av Jonas Åkerlund som gav bilden till Maria i 40-årspresent. Även fotot av David Bowie, taget av John Scarisbrick, är en födelsedagspresent.

Foto: Johan Sellén

En illustration av Liselotte Watkins hänger i matsalen.

Foto: Johan Sellén

– Den här mattan har följt mig genom livet och jag tycker om att den finns i mitt hem, säger hon och förklarar att den är vävd med en så kallad blandteknik.

Fotografiet av Iggy Pop är fotat av Jonas Åkerlund som gav  bilden till Maria i 40-årspresent. Även fotot av David Bowie, taget av John Scarisbrick, är en födelsedagspresent.
Fotografiet av Iggy Pop är fotat av Jonas Åkerlund som gav bilden till Maria i 40-årspresent. Även fotot av David Bowie, taget av John Scarisbrick, är en födelsedagspresent. Foto: Johan Sellén
En illustration av Liselotte  Watkins hänger i matsalen.
En illustration av Liselotte Watkins hänger i matsalen. Foto: Johan Sellén

Även mattan i sovrummet sticker ut. Men här är det ett motiv av Hilma af Klint som utgör det golvtäckande konstverket. Mattan är resultatet av ett samarbete mellan Asplund, stiftelsen Hilma af Klint och galleriet CFHill.

Finns det någon annan inredningsdetalj, förutom den stora mattan i vardagsrummet, som har ett extra stort affektionsvärde för dig?

– Det inramade fotografi som också är framsidan på Claes Brittons och Christina Sollenberg Brittons bok Stockholm New. Det är jag som har stylat och bilden har hängt på en utställning på Thielska Galleriet. Den betyder mycket för mig. Och så porträttet av Iggy Pop som Jonas Åkerlund har fotat. Han gav det till mig som present på min 40-årsdag, säger hon och tillägger att hon gillar om att omge sig med saker som har ett känslomässigt värde och minnen knutna till sig.

Annons
Annons

Byrån Snö ritades 1994 av Jonas Bohlin och Thomas Sandell för Asplund. Bredvid står Thomas Sandells lampa Lighthouse från 2009.

Foto: Johan Sellén

Den färgglada mattan är ettsamarbete mellan Asplund, galleriet CFHill och Stiftelsen Hilma af Klint. Fotografiet ovanför sängen är skapat av Maria själv och fotografen Jimmy Backius.

Foto: Johan Sellén

Och det finns gott om älskade presenter och namnkunniga konstnärer i Marias hem; till exempel en vas från vännen Anna Holtblad samt en teckning och ett fat från Liselotte Watkins.

Byrån Snö  ritades 1994 av Jonas Bohlin och Thomas Sandell för Asplund. Bredvid står Thomas Sandells lampa Lighthouse från 2009.
Byrån Snö ritades 1994 av Jonas Bohlin och Thomas Sandell för Asplund. Bredvid står Thomas Sandells lampa Lighthouse från 2009. Foto: Johan Sellén
Den färgglada mattan är ettsamarbete mellan Asplund, galleriet CFHill och Stiftelsen Hilma af Klint. Fotografiet ovanför sängen  är skapat av  Maria själv och fotografen Jimmy Backius.
Den färgglada mattan är ettsamarbete mellan Asplund, galleriet CFHill och Stiftelsen Hilma af Klint. Fotografiet ovanför sängen är skapat av Maria själv och fotografen Jimmy Backius. Foto: Johan Sellén

Maria återkommer till frågan om sakernas betydelse. Kanske har just den här detaljen inte direkt ett affektionsvärde, men hon tycker så mycket om den och blir glad varje gång hon tittar på den. Statyn hon syftar på föreställer en uppochnedvänd kvinna i brons vars överkropp täcks av kjoltyg. Det är konstnären Charlotte Gyllenhammars konstverk Night Descend.

Maria Virgin har jobbat med mode i hela sitt vuxna liv. Hon har bland annat varit medarbetare på Vogue i flera länder och bott utomlands i omgångar. Men just nu känner hon sig faktiskt ganska klar med modebranschen och bestämde sig nyligen för att satsa på att styla trädgårdar och blommor istället för kläder. Just nu går hon en trädgårdsstylistutbildning och praktiserar på Slottsträdgården Ulriksdal. 

Annons
Annons

Bronsstatyn är skapad av Charlotte Gyllenhammar och går under namnet Night Descend.

Foto: Johan Sellén

I köket står en färgstark Eamesstol och i taket hänger en blänkande lampa från Flos.

Foto: Johan Sellén

Men hemma är det trots det ganska sparsamt med blomster än så länge.

– Ja, just nu har jag mest gröna växter som är lätta att sköta. Inte så mycket blommor. Men jag älskar dahlior, säger hon.

Bronsstatyn är skapad av Charlotte  Gyllenhammar och går under namnet Night Descend.
Bronsstatyn är skapad av Charlotte Gyllenhammar och går under namnet Night Descend. Foto: Johan Sellén
I köket står en färgstark Eamesstol och  i taket hänger en blänkande lampa från Flos.
I köket står en färgstark Eamesstol och i taket hänger en blänkande lampa från Flos. Foto: Johan Sellén

Även om hon planerar att lämna modebranschen så smått sitter hennes stilfilosofi efter alla år som stylist kvar. På samma sätt som hon gärna investerar i få men kvalitativa och hållbara plagg, köper hon endast möbler och inredningsdetaljer som hon vet kommer att kännas lika bra om några år som nu.

– Jag nog skulle beskriva min stil och min inredningsfilosofi med orden tidlöst och hållbart. Jag följer sällan trender utan går mer på det klassiska och långsiktiga.

Hemmet är en viktig plats som Maria lägger ner mycket tid och omsorg på. 

– Jag vill uppleva ett lugn och en harmoni när jag är hemma, och känna att jag omges av detaljer som jag tycker om och som väcker minnen.

Känner du så i den här våningen?

– Ja, det gör jag verkligen. Här finns ingenting som jag inte tycker om.

Men drömma kan man ju ändå. Och det finns faktiskt en sak som skulle göra Maria Virgin lite extra lycklig – en möbel ritad av den franska arkitekten Charlotte Perriand.

– Hon var fantastisk. En otrolig kvinna som har inspirerat mig väldigt mycket. Hon arbetade hos Le Corbusier och var en självständig individ som vågade sticka ut hakan i den mansdominerade branschen inom design, arkitektur och inredning, säger Maria.

Så låt oss nu hoppas att alla nära och kära lägger Charlotte Perriand på minnet till Marias nästa stora bemärkelsedag …

Foto: Johan Sellén

Stylist: Gil Renlund

Annons