Annons

Häng med mot ett minskat klimatavtryck

Klimatsmart behöver inte vara tråkigt! I dag drar SvD:s Klimatutmaning igång, där vi med inspirerande tips och guidande material vill visa att det går att bidra till en bättre miljö utan att det behöver gå ut över livskvaliteten.

Under strecket
Publicerad

SvD:s reportrar Mikael Törnvall och Ann-Cathrine Johnsson bestämde sig för att testa sina egna klimatavtryck och vad de kan göra åt dem.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 1
Efter reklamen visas:
Anta SvD:s klimatutmaning

Det är ingen tvekan om att de flesta av oss behöver minska vårt klimatavtryck om vi ska klara de mål som finns för att “rädda vår planet”. Den genomsnittliga världsmedborgaren lever idag som om det fanns 1,6 planeter, medan vi svenskar i genomsnitt lever som om vi hade 4 jordklot.

Enligt Parisavtalet ska den globala uppvärmningen hållas under två grader, allra helst 1,5 grader och för att nå dit behöver vi alla dra vårt strå till stacken. Politiker, företag, vi som konsumenter. Alla kan göra något.

De territoriella utsläppen i Sverige har gått ner med 30 procent sedan 1993, medan de konsumtionsbaserade utsläppen som förorsakas av allt vi importerar ökar.

– Mycket hänger ihop med flygtransporter och köttkonsumtion. Här har individen en stor möjlighet att påverka. Individens roll är jätteviktig, men politiker och företagsledare behöver hjälpa oss med att underlätta och stimulera den omställning vi behöver göra, fastslår Gunilla Elsässer, som är avdelningschef för mat, klimat och energi hos WWF.

Vi hoppas att ni vill följa med på vår resa och även ta reda på hur ni själva ligger till.

Annons
Annons

SvD:s reportrar Mikael Törnvall och Ann-Cathrine Johnsson bestämde sig för att testa sina egna klimatavtryck och vad de kan göra åt dem.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 1

För att en omställning ska bli hållbar, behöver vi ta ett steg i taget. Förändringarna måste vara hållbara, inte bara för klimatet, utan även för det egna livspusslet. Men medvetenhet är en bra motor liksom känslan av att det man gör faktiskt påverkar.

För att visa på det som är möjligt bestämde näringslivsreporter Mikael Törnwall och jag oss för att testa våra egna klimatavtryck och vad vi kan göra åt dem. Månaderna framöver kommer ni att kunna följa våra utmaningar mot ett mer hållbart liv, men även ta del av guidande material och inspirerande tips, som hur man lagar god vegetarisk mat som även gör köttälskare glada och hur man kan ta sig till spännande resmål utan att behöva flyga dit. Vi hoppas att ni vill följa med på vår resa och även ta reda på hur ni själva ligger till.

SvD:s reportrar Mikael Törnvall och Ann-Cathrine Johnsson bestämde sig för att testa sina egna klimatavtryck och vad de kan göra åt dem.
SvD:s reportrar Mikael Törnvall och Ann-Cathrine Johnsson bestämde sig för att testa sina egna klimatavtryck och vad de kan göra åt dem. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Sett till Sveriges totala konsumtionsbaserade växthusgasutsläpp, så svarar hushållen för ungefär 65 procent.

För att veta hur vi ligger till har vi SvD:s klimatkalkylator, som är framtagen i samarbete med Stockholm Environment Institute (SEI) och Världsnaturfonden WWF. Här kan även du som läsare testa hur stora växthusgasutsläpp din livsstil orsakar, och vad du kan göra åt det.

Allt vi gör påverkar. De största konsumtionskategorierna hos hushållen är livsmedelskonsumtion, transporter, boendet och övrig konsumtion. Klimatutmaningen är därför uppdelad i fyra delar. Vad vi äter (Biffen), hur vi reser (Bilen), hur vi bor (Bostaden) och hur vi konsumerar (Butiken).

Annons
Annons

– Sett till Sveriges totala konsumtionsbaserade växthusgasutsläpp, så svarar hushållen för ungefär 65 procent, medan 35 procent kommer från offentlig sektor och olika typer av investeringar. Så det finns mycket som hushållen kan göra. Genom att se över vad man äter, hur mycket mat man slänger, vad man har för bil och hur mycket man flyger, finns stora chanser att vara med och påverka, säger Katarina Axelsson, som är forskare på SEI.

Testa dig själv – hur mycket påverkar du klimatet?svd.se
Efter reklamen visas:
Ekonomistudion 2018-06-27 Klimatutmaningen

Mikaels och mina levnadsvanor skiljer sig på många sätt inte från den vanlige svenskens. Mikael bor i villa en bit utanför stan. Familjen har en medelstor och en mindre bil. Han flyger för att kunna träffa sina barn som pluggar utomlands och tar gärna en biff till middag. Mickes avtryck hamnar över den genomsnittlige svensken.

Mikael, som är en köttälskare, har som utmaning att äta vegetariskt en månad, och jag som redan äter mycket vegetariskt, blir vegan.

Jag hamnar strax under genomsnittet. Jag åker inte så mycket bil, men en flygresa med familjen drar upp mitt klimatavtryck på transporter. Även om jag äter mycket vegetariskt och handlar ekologiskt hamnar en stor belastning på maten, beroende på att jag äter lunchen ute så gott som varje dag och ofta beställer hämtmat.

För många svenskar är köttkonsumtion det område som orsakar mest utsläpp. En liten skillnad på tallriken, kan göra en stor skillnaden för planeten. Och det är här vi börjar. Mikael, som är en köttälskare, har som utmaning att äta vegetariskt en månad, och jag som redan äter mycket vegetariskt, blir vegan.

Med den här satsningen vill vi skapa medvetenhet och hoppfullhet. Ge en känsla av att du som individ kan påverka, både ditt eget liv och – tillsammans med andra – vårt framtida liv på den här planeten.

Häng med oss!

Kan vi så kan ni!

Efter reklamen visas:
Laga vegetariskt som även passar köttälskaren
Laddar…
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons