Annons

Hänger ut gamla ledningen – med bild och adress

24 Money hotas av miljonkrav. Samtidigt hänger företaget ut den gamla ledningen med telefonnummer och adress på hemsidan.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Foto: Tomas OneborgBild 1 av 2

Mårten Schultz, juridikprofessor vid Stockholms universitet: ”Det finns flera olika brott som kan aktualiseras”.

Foto: Malin HoelstadBild 2 av 2
Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1
Foto: Tomas Oneborg

Kunderna till finansbolaget 24 Money kommer inte åt sina pengar. Företaget skriver på sin hemsida att det rör sig om ett bedrägeri och pekar nu ut nio personer från den gamla ledningen som ansvariga – med namn, bild, födelsedatum, adress och telefonnummer.

– Jag tycker att det här är för jävligt, rent ut sagt. De gör allt de kan för att skjuta skuld och fokus på annat håll, säger Henric Clewehielm som är en av personerna som nämns.

Han säger att en av de utpekade tidigare har tagit emot hot om våld via sms, något som har polisanmälts. Ytterligare hot har nu inkommit, vilket kopplas ihop med publiceringen. De utpekade planerar att lämna in en gemensam anmälan om förtal i början av nästa vecka.

Utpekandet på hemsidan är sannolikt inte tillåtet enligt Mårten Schultz, juridikprofessor vid Stockholms universitet och som även är krönikör i SvD.

Annons
Annons

Mårten Schultz, juridikprofessor vid Stockholms universitet: ”Det finns flera olika brott som kan aktualiseras”.

Foto: Malin HoelstadBild 1 av 1

– Det finns flera olika brott som kan aktualiseras. Jag undrar exempelvis vem som äger rätten till bilderna. Men även förutsatt att bilderna är okej kan det vara förtal i teknisk mening att peka ut någon som brottslig eller klandervärd, och det görs tydligt här.

Ekobrottsmyndigheten utreder i nuläget misstänkt bokföringsbrott och så kallad oredlighet mot borgenär i fallet 24 Money. Ytterligare anmälningar har inkommit, bland annat om urkundsförfalskning med anledning av att 24 Money har skickat in falska handlingar till Bolagsverket och Finansinspektionen.

Mårten Schultz, juridikprofessor vid Stockholms universitet: ”Det finns flera olika brott som kan aktualiseras”.
Mårten Schultz, juridikprofessor vid Stockholms universitet: ”Det finns flera olika brott som kan aktualiseras”. Foto: Malin Hoelstad

24 Money har nämligen försökt att sälja sparbolaget till ett bolag vid namn Agathon, registrerat på den karibiska ön Nevis. Men den person som inledningsvis uppgavs äga bolaget har använt ett falskt pass och de papper som 24 Money har skickat in för att styrka köpet har därmed inte varit riktiga.

Anmälningar ska även ha inkommit från kunder som är oroliga över att ha blivit lurade.

Samtidigt står 24 Money inför en stämning på över tre miljoner kronor.

Enligt handlingar från Uppsala tingsrätt har en av 24 Moneys tidigare företagskunder gjort insättningar på sitt konto hos 24 Money, och begärt att sparbolaget ska utföra betalningar därifrån till olika mottagare, såsom Skatteverket. Men enligt kunden har inga utbetalningar gjorts. Betalningarna har dock sett ut att vara genomförda på kundens konto.

Kunden anser att det rör sig om ett grovt avtalsbrott.

Domstolshandlingarna visar att Kronofogdemyndigheten endast har lyckats säkra omkring 1,3 miljoner kronor, varav den mest värdefulla tillgången utgör en bostadsrätt. Inte ens hälften av skulden täcks alltså av de medel som Kronofogden lyckats finna.

– Jag kan tyvärr inte uttala mig i ärendet då det råder advokatsekretess, säger Andreas Johard vid advokatbyrån Maqs som företräder kunden i domstolsprocessen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons