Annons

Bali ber Bildt om ursäkt: ”Jag går lite på ångor”

Hanif Bali kan nu mista sina uppdrag i riksdagen.
Hanif Bali kan nu mista sina uppdrag i riksdagen. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Hanif Bali uppmanas att lämna sina utskottsuppdrag i riksdagen efter att han hånat Carl Bildt (M) på Twitter. Det beslutade partiets riksdagsgrupp på onsdagen. Senare under kvällen fick Bildt en ursäkt.
”Jag måste ärligt säga att jag går lite på ångor”, skriver Bali.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Riksdagsledamoten Hanif Bali (M) gick på tisdagskvällen till hårt angrepp mot partikollegan och tidigare ministern Carl Bildt.

”En man som inte lyckats ha rätt om ett enda utrikespolitiskt skeende någonsin”, skrev Hanif Bali på Twitter.

När han ifrågasattes av en person svarade Hanif Bali: ”Nämn en gång grabben haft rätt så drar jag tillbaka det.”

På onsdagen kritiserades uttalandena av M-ledningen. Partiledaren Ulf Kristersson sa att Hanif Bali skulle kallas in för ett "mycket allvarligt samtal”.

Efter ett extrainsatt möte med M:s riksdagsgrupp på onsdagseftermiddagen stod det klart att Hanif Bali uppmanas att lämna sina suppleantplatser i EU-nämnden och arbetsmarknadsutskottet.

Tobias Billström, M:s gruppledare i riksdagen, vill inte ställa upp på en intervju med SvD, men säger till TT att orsaken bakom uppmaningen är Hanif Balis ”upprepade övertramp i debatten”.

– Det har varit kontinuerliga övertramp i sociala medier, men det här är en process där han vid flera tillfällen gjort sig skyldig till övertramp som vi finner oacceptabel, säger han.

Annons
Annons

Efter klockan 21 på onsdagskvällen bad Hanif Bali om ursäkt via sin Facebooksida, och menar att han saknat ”fingertoppskänsla”.

”Kritik av tidigare förd politik, oavsett hur populär den tidigare politikern har varit är viktigt för att kurskorrigera ett parti. Däremot måste det ske med takt och fingertoppskänsla. Att jag brustit i detta är uppenbart. Jag ber Carl Bildt om ursäkt för hur jag formulerade mig”, skriver Bali.

Han fortsätter och skriver att han ”går lite på ångor” och menar att kritiken mot honom samt den hotbild som finns mot honom, enligt hans egen beskrivning, är ”väldigt prövande”.

Han säger också att han känner sig sårad av sina partikollegor.

”Det har riktats hård kritik mot mig från partikamrater och mitt uppsåt har ifrågasatts och det sårar mig självklart djupt”.

Beskedet från riksdagsgruppen innebär att Hanif Bali nu är på väg att mista samtliga sina uppdrag i riksdagen. Han förlorade sin ordinarie plats i arbetsmarknadsutskottet 2016 efter att han röstat emot partilinjen i frågan om att använda ordet folkmord om terrorgruppen IS massmord i Mellanöstern. Han fick dock i stället en plats i näringsutskottet, som han förlorade efter valet 2018.

Hanif Bali tillhör Moderaterna i Stockholms län, som välkomnar riksdagsgruppens beslut.

”Hanif Bali har vid ett flertal tillfällen uppmanats att hålla en mer vuxen ton, men har trots detta passerat gränsen för hur en moderat riksdagsledamot bör uttrycka sig vid ett flertal tillfällen, nu senast med sina kommentarer om Carl Bildt”, skriver Kjell Jansson, ordförande för Moderaterna i Stockholms län, i en kommentar till SvD.

SvD har sökt Hanif Bali för en kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons