Annons

Janerik Larsson:Hans Bergström om Liberalerna

Jan Björklund var, efter 11 år på posten, fylld av kraft och debattlust skriver Bergström. Den bäste debattören i hela partiledarkretsen enligt KG Bergström.
Jan Björklund var, efter 11 år på posten, fylld av kraft och debattlust skriver Bergström. Den bäste debattören i hela partiledarkretsen enligt KG Bergström. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / Svenska Dagbladet
Under strecket
Publicerad

”Waldemar Svenssons Frisinnad tidskrift” ägnar sitt senaste nummer åt frågan om ”vägval för svensk liberalism”.

Huvudartikeln har skrivits av Dagens Nyheters tidigare chefredaktör Hans Bergström som inte känner någon större entusiasm för Liberalernas politiska väg.

Han berättar om möten med Torkild Strandberg som leder partiet i Landskrona och som i valet fick 34% av rösterna vilket gör partiet större än socialdemokraterna.

Receptet formulerar Bergström så här: ”Ta tag i verkliga frågor, med hjälp av duktigt folk, och låt dig inte fixeras vid symboler och låsningar i förhållande till SD, vars väljare också är medborgare och kan ha rimliga skäl för sin protest”.

På sistone har jämförelser mellan svensk och dansk politik blivit vanliga. Bergström väljer en egen vinkel när han jämför Liberalernas båda danska broderpartier: Venstre och Radikale Venstre.

Venstre är stort, regeringsbärande, folkligt, förankrat i hela landet, tydligt borgerligt skriver Bergström medan Radikale Venstre är litet intellektuellt, elitinriktat, kulturvänster.

Bergström skriver att RV numera är i allians med de röda vilket jag antar avser socialdemokraterna. Det var sant i den senaste socialdemokratiskt ledda regeringen men i dagsläget är de danska socialdemokraterna helt ointresserade av RV och siktar på allians med Danskt Folkeparti.

Bergström menar att Liberalerna är som Radikale Venstre och citerar från den tidigare folkpartiledaren Lars Leijonborgs memoarbok ”Kris och framgång” där denne skriver att sanningen om partiet är ”att många, även om de inte skulle erkänna det ens för sig själva, föredrar att partiet förblir litet. De trivs bäst i sekten där stämningen kan bli väldigt hög genom att man peppar varandra om hur rätt man har. Men människorna där ute bryr sig inte, för de frågor man har svar på är det ytterst få som ställer.”

Bergström anlägger i sin analys av partiets valrörelse ett sådant perspektiv och frågar varför partiet inte satsade på möjliga vinnarfrågor.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons