Annons

”Får gåshud längs armarna ända upp på axlarna”

Uppdaterad den 28/3–2019

Visar att ”armador av aliens, zombies eller blodsugande grevar” inte behövs. Det skriver en kritiker om svenska skräckisen som är tillbaka på SvD:s boklista över Sveriges bästa bästsäljare, som denna vecka är en bokreaspecial.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Bild 1 av 3
Bild 2 av 3
Foto: Lars PehrsonBild 3 av 3

1 / 16

16. Om människans framtida existens

Foto: Lars Pehrson

”Liv 3.0 : att vara människa i den artificiella intelligensens tid” av Max Tegmark (13)

Volante

Sakprosa

Kommer vi att skapa övermänsklig intelligens? Hur gör vi i så fall för att kontrollera den? Utifrån frågor som dessa för teknikprofessorn Max Tegmark ett samtal om mänsklighetens framtida existens.

”En perfekt bok för den som vill förstå de samhälleliga utmaningar som möter oss i en värld där vi lyckats skapa generell artificiell intelligens”, skriver Nicklas Berlid i SvD.

Mattias Svensson är delad och skriver i Aftonbladet att ”trots sina brister är Max Tegmarks Livet 3.0 en bok som gjort mig mer hoppfull”

Annons
Annons

Hans Rosling.

Foto: Natur och kulturBild 1 av 1

2 / 16

15. Roslings syn på världen

Hans Rosling.
Hans Rosling. Foto: Natur och kultur

”Factfulness. Tio knep som hjälper dig förstå världen” av Hans Rosling, Ola Rosling och Anna Rosling Rönnlund (17 vecka 8)

Natur och Kultur

Sakprosa

Varför missförstår vi ständigt världens utveckling? Team Rosling presenterar tio olika metoder som ska få oss att tänka och agera i enlighet med vad de kallar factfulness.

”Med utgångspunkt i siffrorna lyfter och vänder och vrider han på fakta, egna erfarenheter, på vad som är rimligt och orimligt och kommer fram till en sorts övergripande etik”...”Jag kapitulerar inför Factfulness” skriver Torbjörn Elensky i SvD.

DN:s Ingrid Carlberg skriver att "Lektionerna i "Factfulness" samlar sig till ett mäktigt slutord från en världsstjärna i pedagogik, ett efterlängtat vapen för oss som är kvar mot alla de falska nyheter som skymmer våra blickar."

Expressens Ulrika Kärnborg är inte lika positiv och skriver att det i författarnas "värld finns bara "vi har rätt och ni har fel", även när läsaren känner hur osäkerheten växer. "

Annons
Annons
Bild 1 av 1

3 / 16

14. ”Riktigt njutbart”

”Den som går på tigerstigar” av Helena Thorfinn (ny)

Norstedts

Prosa

Sofia och Janne åker tillbaka till Dhaka efter semestern i Sverige. De återvänder till en stad, förändrad och chockad, efter ett terrorattentat.

”’Den som går på tigerstigar’ sätter fingret på hur stormakternas säkerhetsanspråk tillåts övertrumfa allt, även internationella konventioner.” skriver Henrik Sahl Johansson i SvD.

”Thorfinn rör sig ledigt både i Dhakas diplomatkretsar och i stadens fuktiga värme, och när hon så småningom får upp farten blir det riktigt njutbart”, skriver Philip Their i DN.

Annons
Annons

Jan Guillou

Foto: Stefan Mattsson/IBLBild 1 av 1

4 / 16

13. Det mytomspunna 1968

Jan Guillou
Jan Guillou Foto: Stefan Mattsson/IBL

”1968" av Jan Guillou (10)

Piratförlaget

Prosa

Sjunde delen i romanserien ”Det stora århundradet” handlar om det mytomspunna året 1968. Eric Letang är nu färdigutbildad jurist och aktiv inom politiken.

”Det här är en professionellt krönikejournalistiskt byggd text i mycket lätt gestaltningsförmiddagskostym som med gott humör och ett par subjektiva och pålästa nedslag tittar in lite här och där i det sena sextiotalets samhällsbygge som det kan ha sett ut”, skriver Jenny Teleman i Aftonbladet.

”Guillou fortsätter borsta dammet av överklassen och åskådliggöra dess flora av käbbel och briljanta hjärnor”, skriver Martina Montelius i Expressen.

SvD:s Kaj Schueler är dock något negativ:

”Det som för min del stör läsningen är det förnumstiga och undervisande tonläget. Här finns ett rätt och ett fel, allt är kamp och nyanserna och komplexiteten har svårt att leta sig in i resonemangen och texten.”

Annons
Annons
Foto: Malin HoelstadBild 1 av 1

5 / 16

12. Nytt uppdrag för Salander

Foto: Malin Hoelstad

”Mannen som sökte sin skugga” av David Lagercrantz (11)

Norstedts

Prosa

I femte boken om Lisbet Salander får hon reda på saker som kastar nytt ljus över övergreppen i hennes barndom.

”Gestalterna fortsätter att fascinera, och när det gäller spänningsalstrande läsning är det få av de samtida kollegerna i genren som kan slå honom på fingrarna”, skriver Magnus Persson i SvD.

”Om Larsson alltså leker sig fram eldad av genren och sin politiska glöd, liknar Lagercrantz mer en njutningsfullt uppslukad meccanobyggare”, skriver Ingegärd Waaranperä i DN.

Ulrika Knutson är inte lika nöjd och skriver i Expressen att första halvan av boken kännetecknas ”mer av plikt än av lust”.

Annons
Annons
Foto: Natur och KulturBild 1 av 1

6 / 16

11. ”Ingen klichéartad överlevarprosa”

Foto: Natur och Kultur

”Allt jag fått lära mig” av Tara Westover (12)

Natur och kultur

Översättning av Peter Staffansson

Biografier

Den amerikanska bästsäljande författaren Tara Westovers berättelse om sin uppväxt i en mormonfamilj som lever helt avskärmade från samhället.

”Det här handlar inte om någon klassiskt klichéartad överlevarprosa, utan om en författare som på djupet faktiskt vill förstå vad hon har varit med om”, skriver  Kristina Lindquist i DN.

”Att följa Taras kamp för kunskap och en plats i världen är helt otrolig läsning”, skriver Sveriges radios Nina Asarnoj.

Annons
Annons

”Bränn alla mina brev” av Alex Schulman

Foto: Henrik Montgomery/TTBild 1 av 1

7 / 16

10. Schulman skriver stor, tragisk romantik

”Bränn alla mina brev” av Alex Schulman
”Bränn alla mina brev” av Alex Schulman Foto: Henrik Montgomery/TT

”Bränn alla mina brev” av Alex Schulman (7)

Bookmark förlag

Prosa

Alex Schulman vill ta reda på var hans egen inneboende vrede kommer ifrån. Med hjälp av dagböcker och brev undersöker han sin egen släkt och hittar en uppslitande kärlekshistoria.

”Schulmans litterära universum må vara litet, men det är – han gör det – oupphörligt spännande”… ”Vid närmare eftertanke inser jag att upplevelsen av en författare som snart har slut på ämnen, är tämligen bekant. Vid närmare eftertanke inser jag att alla Alex Schulmans böcker är skrivna på det sättet. Som om varje bok vore, inte bara den sista, utan den enda”, skriver Therese Eriksson i Expressen.

DN:s kritiker är delad och det är även Aftonbladets Malin Krutmeijer:

”Schulman skriver stor, tragisk romantik växelvis med skildringar av sitt grävande efter sanningen i arkiven”… ”Annars är Alex Schulman emellanåt mer tagen av sin berättelse än vad åtminstone jag är: ”Det är så ohyggligt, så gripande”, kan han utbrista. Tack för upplysningen.”

Annons
Annons
Foto: Thron UllbergBild 1 av 1

8 / 16

9. ”Ohotad norsk deckarkung”

Foto: Thron Ullberg

”Törst” av Jo Nesbø (9)

Albert Bonniers Förlag

Svensk översättning av Per Olaisen

Prosa

En kropp hittas, tömd på blod och med bitmärken runt halsen – är det vampyrism? Den elfte boken om den plågade Oslo-kommisarien Harry Hole.

”Jo Nesbø är en av de skickligaste deckarförfattare jag har läst, både när det gäller intrig och när det gäller spänning”, skriver DN:s Lotta Olsson.

Aftonbladets Ulrika Stahre skriver att ”Jo Nesbø är en otroligt skicklig spänningsförfattare som lyckas hålla balansen mellan något som närmar sig satir, det mänskliga mörkret och habila skildringar av en vardag”.

”Törst”, har också hyllats i Norrköpings Tidningar, där Inger Dahlman skriver: ”Komplex och oavbrutet spännande bjuder den på hela provkartan av vad vi idag kräver av en god deckare.”

Annons
Annons
Foto: Staffan LöwstedtBild 1 av 1

9 / 16

8. Om det svenska folkhemmet

Foto: Staffan Löwstedt

”Sveas son” av Lena Andersson (8)

Bokförlaget Polaris

Prosa

En berättelse om det svenska folkhemmet och en av alla de människor som förkroppsligade det och gjorde det möjligt – Sveas son Ragnar.

Kristoffer Leandoer skriver i SvD att Lena Andersson är ”en romanförfattare av rang: gång på gång trotsar hennes gestalter och letar sig fram till den spegel där de börjar prata med författarens egen stämma, utifrån ett starkt inre tvång.”

”En stram och fängslande historia om Sverige, Stockholm, klassamhället, folkhemmet och moderniteten med avstamp i början av förra seklet,” skriver Expressens Nina Lekander

Vare sig Sveriges radios eller Aftonbladets kritiker är särskilt imponerade och Jens Liljestrand skriver i DN att ”det saknas en konstnärlig växel”.

Annons
Annons

Michelle Obama

Foto: Richard Drew/APBild 1 av 1

10 / 16

7. Livet som ”First lady”

Michelle Obama
Michelle Obama Foto: Richard Drew/AP

”Min historia” av Michelle Obama (6)

Bokförlaget Forum

Översättning av Manne Svensson

Biografier

I sina memoarer berättar Michelle Obama om sitt liv, från barndomen i Chicago till tillvaron som USA:s första afroamerikanska presidentfru.

”En perfekt självbiografi, effektivt berättad rakt igenom och med en med guldvåg avvägd balans mellan att varken göra bort sig eller att bli för tråkig”, skriver Clara Block Hane i SvD.

”Dold under biografin upptäcker jag en självhjälpsbok där hon som mentor och förebild guidar målgruppen kvinnor och flickor genom sitt liv för att visa att ni kan också”, skriver Ann Charlott Altstadt i Aftonbladet.

DN:s kritiker är delad.

Annons
Annons

”Professor Wille Vingmutter, mästerdetektiv : berättelsen om mitt yrkesliv” av Leif GW Persson.

Foto: Anders Wiklund/TTBild 1 av 1

11 / 16

6. Leif GW följer upp populära ”Gustavs grabb”

”Professor Wille Vingmutter, mästerdetektiv : berättelsen om mitt yrkesliv” av Leif GW Persson.
”Professor Wille Vingmutter, mästerdetektiv : berättelsen om mitt yrkesliv” av Leif GW Persson. Foto: Anders Wiklund/TT

”Professor Wille Vingmutter, mästerdetektiv: berättelsen om mitt yrkesliv” av Leif GW Persson (5)

Albert Bonniers förlag

Biografi

Så gick det till när en pojke med mästerdetektiv-drömmar blev professor i kriminologi. Fortsättningen på memoarboken ”Gustavs grabb”.

”En trevlig bok” som är ”som bäst när han lyfter blicken och delar med sig av sina samhällsspaningar”, skriver SvD:s Josefin Holmström som är till största del positiv.

”När han berättar om det han sett och varit med om gör han det emellanåt mycket bra. Bättre än de allra flesta, som han själv skulle ha sagt”, skriver Anna Andersson i Expressen, men tycker också att ”han förlorar sig i detaljer på bekostnad av helheten, strukturen”.

DN:s kritiker är till största del positiv, medan Aftonbladets Carsten Palmær är negativ: ”Av någon anledning har han valt att skriva sina memoarer en gång till, fast sämre”.

Annons
Annons
Foto: Henric LindstenBild 1 av 1

12 / 16

5. Ond bråd död på demensboende

Foto: Henric Lindsten

”Hemmet” av Mats Strandberg (6 vecka 23 2017)

Norstedts

Prosa

Joels mamma Monika flyttar till en ny avdelning, men blir snabbt sämre och beter sig allt märkligare. Skräckroman som utspelar på ett demensboende.

”Med mikroskopiska medel ger ’Hemmet’ mig gåshud längs armarna ända upp på axlarna, och visar att det inte behövs några armador av aliens, zombies eller blodsugande grevar”, skriver Sven Olov Karlsson i Expressen.

”Mats Strandberg har en svårslagbar talang för att lyfta fram den svenska samtiden, och transponera verklighetens fasor till klassisk skräcklitteratur”, skriver Lotta Olsson i DN.

Både Aftonbladets och Sveriges radios kritiker är till största del positiva, men tycker inte att boken lyckas vara särskilt otäck.

Annons
Annons
Foto: Marica RosengårdBild 1 av 1

13 / 16

4. ”Starkt beroendeframkallande epik”

Foto: Marica Rosengård

”Den svavelgula himlen” av Kjell Westö (4)

Albert Bonniers Förlag

Prosa

En Helsingforsskildring som utspelar sig från 1960-talet fram till vår tid, och berättar om klass och genus men också familjeband och kärlek.

SvD:s Jenny Aschenbrenner skriver att ”i stämningar, scener, perfekt funna detaljer som slår bågar från det lilla livet ut i det stora är Kjell Westö suverän” men också att ”många spår är märkligt ofullgångna”.

”’Den svavelgula himlen’ är fem hundra sidor starkt beroendeframkallande epik. Kjell Westö i högform”, skriver Sveriges Radios Ulla Strängberg.

”Kjell Westö har en osviklig förmåga att blåsa mänskligt liv i den finländska huvudstaden”, skriver Björn Wiman i DN.

Expressens kritiker är positiv men har invändningar.

Annons
Annons

Mikael Persbrandt

Foto: Thron UllbergBild 1 av 1

14 / 16

3. Han avslöjar allt i biografin

Mikael Persbrandt
Mikael Persbrandt Foto: Thron Ullberg

”Mikael Persbrandt. Så som jag minns det” av Carl-Johan Vallgren (3)

Albert Bonniers förlag

Biografier

Sveriges mest kända skådespelare talar ut om kokainmissbruket, otrohetsaffärerna och vad som händer bakom kulisserna i teater- och filmvärlden.

”I Carl-Johan Vallgrens njutbara, flytande språkdräkt finns här en finstämd berättelse om uppväxten och klassresan från Jakobsberg till den svenska dramatikens finrum”, skriver Jens Liljestrand i Expressen.

”En av de mest intensiva memoarer jag någonsin läst”, skriver Aftonbladets Åsa Linderborg.

Också DN:s kritker är positiv, medan Sveriges radios har vissa invändningar.

SvD:s Lars Ring är dock inte imponerad och skriver att ”draget av hybris blir tråkigt tydligt.”

Annons
Annons
Bild 1 av 1

15 / 16

2. Ferrante extra allt

”Den som stannar den som går” av Elena Ferrante (7 veck 31 2018)

Norstedts

Svensk översättning av Johanna Hedenberg

Prosa

Det är sent 1960-tal och vännerna Lila och Elena har lämnat de gamla Neapelkvarteren för att möta en stor värld som skakas av både politiska och teknologiska förändringar. Tredje delen i Elena Ferrantes romanserie.

”’Den som stannar, den som går’ är Neapelseriens mest intensiva och dramatiska bok”, skriver SvD:s litteraturredaktör Madelaine Levy.

”Ferrante har en enastående förmåga att förvandla radikal samhällsteori till förtrollande berättelser”, skriver Per Wirtén i Expressen.

Också DN och Aftonbladet är positiva men har vissa invändningar.

En sågning blir det dock i Nerikes Allehanda. Inger Dahlman skriver: ”Fan, vad besviken jag är! Varför gör hon så här, Elena Ferrante!”

Annons
Annons

”Till minne av en villkorslös kärlek” av Jonas Gardell

Foto: Norstedts & TTBild 1 av 1

16 / 16

1. ”Jag känner villkorslös kärlek”

”Till minne av en villkorslös kärlek” av Jonas Gardell
”Till minne av en villkorslös kärlek” av Jonas Gardell Foto: Norstedts & TT

”Till minne av en villkorslös kärlek” av Jonas Gardell (1)

Norstedts

Prosa

En släktkrönika om en familj och deras hemligheter, men framför allt ett porträtt av Jonas Gardells mor, frikyrkodottern som går till storms mot världen.

”Du är en av vårt lands viktigaste författare, du har ett underbart sätt att berätta och du behövs. Och det jag känner för din och glasgrisens bok är faktiskt inget annat än mer eller mindre villkorslös kärlek, skriver Clara Block Hane i SvD.

”Jag måste nog läsa det igen, för när man har tårar i ögonfransarna blir texten lite dimmig, och läsarens egna tankar lägger sig i, som de gör av riktigt bra böcker”, skriver Ulrika Knutson för Sveriges radio.

Också DN:s kritiker hyllar boken, Expressens är till största del positiv, medan Aftonbladets kritiker är delad.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons