Annons

Nina Solomin:Hans trygga arm runt min rygg – sen sa han det

”Jag hade redan hunnit spinna drömmar om vår framtid”, skriver Nina Solomin om kärleksmötet som gick snett.
”Jag hade redan hunnit spinna drömmar om vår framtid”, skriver Nina Solomin om kärleksmötet som gick snett. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ogifta kvinnor kallas för ”överblivna” i Kina. Även i Sverige kan åren mellan 30 och 40 vara extremt stressande för en ung kvinna som vill bilda familj. Men det kan vara slut på det nu.

Under strecket
Publicerad

Vi satt på en höjd och blickade ut över den pittoreska lilla byn, en bit utanför Jerusalem. Himlen var rosa av solens sista strålar, vårkvällen ljummen. Jag lutade mig försiktigt mot min nye stilige kille, kände hans trygga arm runt min rygg.

Trots att vi träffats blott några veckor tidigare, hade jag redan hunnit spinna drömmar om vår framtid. Hus med apelsinträd i trädgården, många barn, brokig släkt.

Så drog han bort armen och sa: ”Jag måste tyvärr säga en sak. Det finns ingen framtid för dig och mig. Med tanke på din ålder ville jag berätta det redan nu.” Jag, som nyss hade fyllt 30, tittade upprört på honom: ”Min ålder? Du är äldre än jag!” ”Jo”, svarade han. ”Men du är kvinna. Jag vill inte lura dig att slösa bort tiden.”

Försök googla ”kvinnor som inte får ligga”, det blir nästan bara träffar på män som inte får ligga.

Fallet var hårt. Men i efterhand måste jag ge honom rätt. Det var hyggligt att vara ärlig med sina avsikter. En kvinna som är 30 år har inte en ocean av tid framför sig om hon önskar bilda familj. På några få kritiska år ska hon träffa den rätte, flytta ihop och ta beslutet att bygga en framtid ihop.

Annons
Annons

Det talas inte alltid om de, ofta högutbildade, kvinnor som i ett kritiskt läge i livet försöker hitta en partner att få barn med (försök googla ”kvinnor som inte får ligga”, det blir nästan bara träffar på män som inte får ligga). Men många upplever det som extremt stressande att hinna agera i det begränsade tidsfönstret. Inte gör det saken lättare att männen i samma ålder har många fler fertila år på sig.

I Kina kallas kvinnor som är ogifta vid 30 års ålder nedsättande för ”sheng nu”, överblivna. I den fascinerande dokumentären ”De överblivna” skildras några sådana individer, och hur de läxas upp av sin omgivning. En 30-årig söt jurist får av en äktenskapsmäklerska höra att hon varken är särskilt vacker eller ung – och därmed måste pruta på kravet på en jämställd man.

Den kinesiska staten hjälper unga att finna varandra. Det finns marknader i det offentliga rummet, som parker eller gathörn, där man genom tävlingar eller handskrivna kontaktannonser försöker para ihop flickor och pojkar. Föräldrar och vänner lägger sig i.

Unga kvinnor som längtar efter familj kommer bara att till en viss gräns invänta rätt partner.

I Sverige engagerar sig få på det gränslösa sättet, men stigmat är likväl starkt för den som inte i tid lyckas med familjebildning. Malin Lindroth beskrev det väl i sin bok ”Nuckan” (2018), som baserar sig på hennes erfarenhet av att leva ofrivilligt ensam.

Men samtidigt kan vi ha sett den sista generationen kvinnor som behöver finna sig i sådan ofrivillig ensamhet. Åtminstone vad gäller barnfrågan. (Och löser man den, kan man ta det där med livskamrat längre fram.) Sedan 2016 är det möjligt för ensamstående kvinnor att bli gravida genom vården också i Sverige, så de slipper resa till kliniker i Danmark, Grekland, Ryssland, Baltikum eller Finland.

Det är en lagändring som går hand i hand med en mentalitetsförändring.

Unga kvinnor som längtar efter familj kommer bara att till en viss gräns invänta rätt partner. Sedan tar de livet i egna händer.

Det är inget mindre än en revolution som pågår i det tysta.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons