Annons

Hansen: Vi berövas vissa grundläggande behov i dag

Att vi gillar att ligga på soffan och äta sötsaker är en rest från vår omoderna jägar-samlarhjärna.
Att vi gillar att ligga på soffan och äta sötsaker är en rest från vår omoderna jägar-samlarhjärna. Foto: Linn Marnfeldt/Itv Studios Sweden

Psykiatern Anders Hansen blev oväntat folkkär med sitt torrt faktaspäckade Sommar i P1. Nu är han aktuell i ”Din hjärna” – en ny SVT-serie om varför våra uråldriga hjärnor mår så dåligt av moderna vanor.

Under strecket
Publicerad

Psykiatern Anders Hansen är programledare för SVT-serien Din hjärna som börjar sändas kl 20 måndagen den 23 september.

Foto: SVT Bild 1 av 1

Vad handlar den nya SVT-serien ”Din hjärna” om?

– Den handlar om hur våra hjärnor påverkas av stress, av våra digitala vanor, av fysisk aktivitet, av sociala relationer. I det sista avsnittet tar jag hjälp av några av världens mest framstående experter för att titta närmare på några av de vanligaste psykiatriska diagnoserna som adhd, autism och bipolär sjukdom. Fast det är inte en serie om psykisk sjukdom, vi ägnar kanske 20 minuter åt diagnoser.

Vilket budskap vill du att tittaren tar med sig efter att ha sett ”Din hjärna”?

– Vi tror ibland att vi är luftlandsatta i den här moderna världen med elektricitet, bilar och smarta telefoner. Det är vi inte. Den är bara några generationer gammal och vår biologi är formad av något annat. Jag vill inte propagera för att vi ska leva i skogen, men vi har vissa grundläggande behov som biologiska varelser som vi aldrig kommer runt. Jag tror att vi ibland berövas dem, det borde vi tänka på lite mer.

När vi kunde säga att Steven Pinker och Robert Sapolsky ställde upp sa resten ja.

Annons
Annons

Psykiatern Anders Hansen är programledare för SVT-serien Din hjärna som börjar sändas kl 20 måndagen den 23 september.

Foto: SVT Bild 1 av 1

Hur är serien upplagd?

– Jag försöker berätta lite mer personligt mellan varven i de 60 minuter långa avsnitten. I första avsnittet som fokuserar på stress visar jag hur nervös jag är för att vara med i ”Skavlan”, precis när det händer, och förklarar mekanismerna bakom stress och nervositet.

Du verkar ha en förkärlek för att påminna om vårt ursprung på savannen. Varför?

– Hjärnan är i stort sett oförändrad sedan 10 000 år, ja kanske till och med 40 000 år. En del av detta innebär att vi under alla år varit beroende av att hålla oss väl med gruppen för att klara livhanken. De här ursprungliga behoven hackar mobilen in sig i, det bidrar till att vi har så svårt att lägga ifrån oss de smarta telefonerna. Sånt som varit viktigt för vår överlevnad har blivit något som kan bli ett problem för oss i dagens samhälle.

Psykiatern Anders Hansen är programledare för SVT-serien Din hjärna som börjar sändas kl 20 måndagen den 23 september.
Psykiatern Anders Hansen är programledare för SVT-serien Din hjärna som börjar sändas kl 20 måndagen den 23 september. Foto: SVT

Flera stora namn inom vetenskapen är med, hur fick ni dem på kroken?

– När vi kunde säga att Steven Pinker och Robert Sapolsky ställde upp sa resten ja. Vi har åkt runt och träffat några av de stora inom forskarvärlden som Richard Dawkins, Max Tegmark, Susan Greenfield med flera. Samtidigt skildrar vi vardagen på dagis, i en 90+grupp som tränar, i hönsgården för att förstå hjärnan ur det perspektivet. Det var spännande att försöka göra det här brett utan att göra avkall på den vetenskapliga korrektheten. Jag hoppas att vi ska nå nya grupper med de här 60-minutersprogrammen.

Annons
Annons

Kanske var det bra med torra fakta om hur fysisk aktivitet gör att hjärnan bildar nya celler.

Du är ju psykiater och serien ”Din hjärna” handlar till viss del om diagnoser trots allt?

– Ja, jag pratar med min psykiaterkollega, forskaren Simon Kyaga, om bipolär sjukdom till exempel. Och tittar på autism och adhd ur ett evolutionärt perspektiv, varför vissa personer har de här personlighetsdragen och varför de kan vara både bra och dåliga. Det är absolut inte ett sätt att bagatellisera besvären, men när vi tittar på adhd och låter några personer göra kreativitetstester så kan vi förstå fördelarna. Men det är en liten del i serien, 20 minuter av ett avsnitt kanske. Det är inte en serie om psykisk ohälsa.

Till sist, ditt avsnitt av Sommar i P1 fick närmare två miljoner lyssnare. Vad tror du ligger bakom det stora genomslaget?

– En psykiater som ältar, en som inte sa ett smack om sitt personliga liv. Tänk att det kunde bli så! Skämt å sido, kanske var det bra med torra fakta om hur fysisk aktivitet gör att hjärnan bildar nya celler och annat som bröt av mot det traditionella sättet att göra Sommarprogram på.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons