Annons

Jesper Sundén:Häpnadsväckande att USA uppfyller Erdogans dröm

Mike & Mike – vicepresident Pence och utrikesminister Pompeo förhandlade med Turkiet för USA:s räkning.
Mike & Mike – vicepresident Pence och utrikesminister Pompeo förhandlade med Turkiet för USA:s räkning. Foto: Jacquelyn Martin/AP

Vad betyder uppgörelsen mellan USA och Turkiet? President Trump hyllar det som en stor dag för civilisationen. Samtidigt får Turkiet allt det velat ha. SvD reder ut läget.

Under strecket
Publicerad

Syriska staden Ras al-Ayn brinner efter ett turkiskt granatanfall på torsdagen.

Foto: Cavit Ozgul/AP Bild 1 av 3

Turkiska styrkor korsar gränsen till Syrien.

Foto: Emrah Gurel/AP Bild 2 av 3
Foto: Jacquelyn Martin/AP Bild 3 av 3

Efter tio dagars turkisk offensiv skickade USA:s president Donald Trump sin duo Mike & Mike – vicepresident Pence och utrikesminister Pompeo – till Turkiet för att tvinga landet till eftergifter. Detta efter att hundratals civila syrier har dödats, otaliga har skadats och 300 000 människor befinner sig på flykt.

Efter timmar av förhandlingar med Turkiets president framträdde Pence och Pompeo på en presskonferens i Ankara och presenterade resultatet, som visade sig vara häpnadsväckande.

Turkiet får allt det strävat efter under många år. De ges rätt att etablera en säkerhetszon 32 kilometer in på syriskt område, dit de kan flytta två miljoner syriska flyktingar som befinner sig i Turkiet. Från denna zon ska dessutom alla kurdiska SDF- och YPG-styrkorna dra sig tillbaka under en fem dagar lång vapenvila.

I utbyte mot vapenvilan slipper Turkiet de sanktioner som USA redan har infört – som straff för den blodiga offensiven – och de man hotat Turkiet med.

Med ”folk” måste han menat den turkiska regeringen.

Trump twittrade att det var en ”stor dag för civilisationen” och påstod att folk försökt få till en sådan lösning under många år.

Annons
Annons

Syriska staden Ras al-Ayn brinner efter ett turkiskt granatanfall på torsdagen.

Foto: Cavit Ozgul/AP Bild 1 av 3

Turkiska styrkor korsar gränsen till Syrien.

Foto: Emrah Gurel/AP Bild 2 av 3
Foto: Jacquelyn Martin/AP Bild 3 av 3

Med ”folk” måste han menat den turkiska regeringen. Den har velat ha den här lösningen under lång tid, men USA:s tidigare försök att förhandla fram en lösning som tog hänsyn till både turkarnas och kurdernas behov bröt samman. I stället blev det nu Turkiets önskemål som ensamt tillgodosågs.

Några timmar efter presskonferensen gick Amnesty International ut och fördömde de krigsbrott, mord och olagliga attacker som den turkiska militären och dess allierade gjort sig skyldiga till under offensiven.

Syriska staden Ras al-Ayn brinner efter ett turkiskt granatanfall på torsdagen.
Syriska staden Ras al-Ayn brinner efter ett turkiskt granatanfall på torsdagen. Foto: Cavit Ozgul/AP

Organisationen har samlat in vittnesmål från personer på plats, granskat medicinska rapporter, videofilmer och annan dokumentation.

”Turkiska militären och dess allierade har visat ett hänsynslöst åsidosättande av civila liv, och genomfört olagliga, dödliga attacker mot bostadsområden som har dödat och skadat civila” konstaterar Amnesty Internationals generalsekreterare Kumi Naidoo.

Den växande kritiken mot den turkiska krigföringen och de hotande amerikanska sanktionerna borde ha gett USA kraft att pressa Turkiet till några eftergifter. Att det inte tycks ha skett beror sannolikt på att Erdogan är mästare på att spela ut sina vänner mot varandra.

Turkiet är med sitt strategiska läge och sin stora militärmakt ett land som både USA och Ryssland vill vara allierat med. Turkiet är med i Nato men har ändå köpt ryska robotsystem och odlat relationen till Ryssland.

1/2

Turkiska styrkor korsar gränsen till Syrien.

Foto: Emrah Gurel/AP
2/2
Foto: Jacquelyn Martin/AP

Samtidigt är Ryssland allierat med den syriska Assadregimen, som inte vill ha turkiska trupper i sitt land. Därför har Ryssland under de senaste dagarna krävt att Turkiet bara får gå in tio kilometer in i Syrien, enligt ett avtal från 1998 som gav Turkiet rätt att bekämpa terrorister längs gränsen.

USA vill ha tillbaka Turkiet som sin bästis och vrida det ur Rysslands grepp. Ur ett strategiskt långsiktigt perspektiv är det mer attraktivt än att stödja kurderna i ett Syrien som president Trump helst vill lämna helt.

Överenskommelsen med USA stärker Erdogans position i förhandlingarna med Ryssland om vad ska ske i nordöstra Syrien – och vapenvilan sträcker sig fram till mötet mellan president Erdogan president Putin i Sotji i nästa vecka.

USA hoppas förmodligen att det ska bli en vändpunkt och att Turkiet återigen kommer att orientera sig mer mot USA igen. Det sker då till priset av dess tidigare allierade i kriget mot IS, de syriska kurderna.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons