Annons

Olof Ehrenkrona:Häpnadsväckande omdömeslöshet från Kina

Kinas ambassadör Gui Congyou.
Kinas ambassadör Gui Congyou. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Kinas företrädare i Sverige att hotar regeringen och enskilda svenskar med ”konsekvenser”.

Under strecket
Publicerad

Kinas ambassad i Stockholm är sedan några år känd för att lägga ner större möda på att vårda sina relationer med Peking än med Sverige. Bråket som den kinesiske ambassadören iscensatte under fredagen i anledning av Svenska PEN:s utdelning av Tucholskypriset till bokförläggaren Gui Minhai ska åtminstone till en del ses i den interna kinesiska politiska kontexten.

Kinas ambassad och kinesiska utrikesministeriet vet mycket väl vad som gäller för opinionsfriheterna i Sverige. Om de väljer att dra i gång en stor konflikt som inte handlar om själva ärendet i sak utan om en fundamental brist på respekt för Sveriges grundläggande intressen så finns det två möjliga förklaringar.

Den ena förklaringen och den minst sannolika är att Kina av någon anledning vill försämra relationerna med Sverige. Den andra är att Stockholmsambassaden och eller utrikesministeriet vill visa sig följsamma gentemot det kinesiska kommunistpartiets högsta ledning. Men oavsett vilken förklaringen är gör regeringen och oppositionen alldeles rätt som säger ifrån på skarpen.

Annons
Annons

Den svensk–kinesiska relationen har under lång tid byggt på att vi har varit överens om att respektera varandras nationella intressen. Sverige ogillar naturligtvis regimens leninistiska karaktär med partidiktaturen som dess kärna. Regimen i Peking ogillar å sin sida vår demokrati, eftersom den inte ger ett kommunistiskt parti ensamrätt till politiken och makten att arrestera och fängsla oliktänkande. Men trots dessa starka och fundamentala åsiktsskillnader har Sverige och Kina ändå kunnat ha en öppen och konstruktiv dialog bilateralt och multilateralt.

Vad som skedde i veckan är någonting helt annorlunda. Det är den stora mäktiga staten, som förväntar sig att dess intressen respekteras, men kallblodigt hotar den lilla nationen när den förväntar sig att få samma respekt tillbaka. Opinionsfriheterna är nämligen, i synnerhet innanför Sveriges gränser, ett fundamentalt nationellt svenskt intresse. Gui Minhais frigivning handlar om att släppa en svensk medborgare som har fängslats på tvivelaktiga politiska grunder.

Svenska PEN:s prisutdelning handlar om en organisation som använder sin grundlagsenliga rätt att bilda opinion för sin sak, och Sveriges regerings deltagande i prisceremonin handlar om den statsledningens suveräna och fulla rätt att inom grundlagens ramar verka inom sitt lands gränser.

Att detta får Kinas företrädare i Sverige att hota regeringen och enskilda svenskar med "konsekvenser" är häpnadsväckande omdömeslöst och oskickligt. Företrädare för Kinas regering och kommunistpartiet har full frihet att delta i debatten, presentera sina argument och lägga fram sin position i sak. Ingen svensk myndighet censurerar Kina i Sverige och ingen regeringsrepresentant hotar landet eller dess medborgare med repressalier för vad de säger, tänker och tycker.

Varenda kines, inklusive ambassadör Gui Congyou, har i själva verket större frihet att uttala sig i Sverige än de har i Kina. Hr ambassadör: Ta det som ett löfte, men inte något hot, att det är en ordning som kommer att bestå!

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons