Annons

Här är åklagarnas anklagelser mot Rollén

Ola Rollén riskerar sex års fängelse för att ha brutit mot lagen om insiderinformation. Själv förnekar han anklagelserna. Här är de norska åklagarnas åtalspunkter mot Hexagons vd Ola Rollén.

Under strecket
Publicerad

OSLO Det norska Økokrim åtalar Ola Rollén, koncernchef i Hexagon, för att ha känt till minst ett av tre viktiga avtal i förbindelse med att han köpte aktier i företaget Next Biometrics, som är noterat på Oslo börs.

Avtalen som slöts i perioden fram till den 8 oktober 2015, fick kursen på företagets aktier att öka med 83,5 procent.

Ola Rollén riskerar sex års fängelse för att ha brutit mot lagen om insiderinformation. Enligt hans norska advokater, Christian B Hjort och Erik Keiserud, bidrog Rollén med ett betydande nytt kapital till Next Biometrics, och dessutom sitt goda namn och rykte.

– Det hålls nu emot honom i åtalet, skriver de två advokaterna i ett pressmeddelande där de hävdar att Økokrim missuppfattat insiderlagen.

Ola Rollén förnekar på det starkaste att han tagit emot eller missbrukat insiderinformation då aktierna köptes. De tror att tingsrätten kommer att se att det inte har skett något brott mot reglerna.

– Det är nu upp till Oslo tingsrätt att bestämma när en rättegång kommer att genomföras, säger Mads Kverner Kleppe, presstalsman för polisen i Oslo.

De tre avtal som nämns i åtalet är:

• Att det skulle göra en riktad emission av 200 000 nya aktier för 60 norska kronor styck, till det cyprioptiska företaget Iskossala, som kontrollerades av Ola Rollén.

• Att företaget Ecomnext skulle sälja 333 333 aktier i Next Biometric till Isklossala, till samma pris.

• Att ett dyrt royaltyavtal ingått mellan Ecomnexts ägare och Next Biometrics skulle avslutas.

Den som gav Rollén informationen var vd i Next Biometrics, Tore Idsøe.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons