Annons

Här är alternativen som är klimatsmartare än kött

Det kommer allt fler köttersättningsprodukter som alternativ för vegetarianer och veganer. Då de här produkterna är processade har de större klimatpåverkan än de icke-förädlade produkterna. Men de är samtliga mer klimatsmarta än kött.

Det skiljer inte så mycket i klimatpåverkan mellan de nedan listade produkterna. Enligt nutritionisten Pernilla Berg är det även jämförbara hälsomässigt. De är alla proteinrika, men har olika egenskaper. Läs dock gärna ingredienslistan då vissa produkter kan innehålla socker, tillsatser och relativt mycket salt.

Under strecket
Publicerad
Foto: Janerik Henriksson/TTBild 1 av 1

1 / 5

Oumph och Tzay

Foto: Janerik Henriksson/TT

Produkter som Oumph och Tzay är framtagna av sojabönor och har en konsistens som påminner om kött. Många av produkterna har högt proteininnehåll, men det kan variera mellan olika produkter. De flesta är välkryddade och smakrika. Exempel på andra företag som utvecklar protein från växtriket är VegMe och Hälsans kök.

Annons
Annons
Foto: Jurek HolzerBild 1 av 1

2 / 5

Quorn

Foto: Jurek Holzer

Quorn, som också är ett varumärke, är framtaget av svampprotein, som får växa i sterila tankar med syresatt vatten. Under processen tillsätts bland annat glukos. Produkten är rik på protein och konsistensen köttliknande. De flesta quornlivsmedel innehåller äggvita och är inte veganska. Vissa personer kan vara överkänsliga mot mykoprotein (mikrosvampprotein).

Annons
Annons
Foto: Binsar Bakkara/APBild 1 av 1

3 / 5

Tempeh

Foto: Binsar Bakkara/AP

Tempeh tillverkas av sojabönor eller andra baljväxter, som fermenteras med mögelsvamp. Fermenteringen medför att det blir lättare för kroppen att ta upp mineraler som kalcium, järn, magnesium och zink. Tempeh, som ursprungligen kommer från Indonesien, är en mycket bra proteinkälla med nötaktig smak. Den är järnrikare än tofu och kan även tillverkas av spannmål.

Annons
Annons
Foto: Matthias Schrader/TT Bild 1 av 1

4 / 5

Seitan

Foto: Matthias Schrader/TT

Seitan är ett spannmålsbaserat protein som är framställt av vete. En koncentrerad glutenproteinkälla, med ett högt proteininnehåll och passar därför inte för personer med celiaki/glutenintolerans. Seitan har sitt ursprung i Kina och konsistensen påminner om kyckling.

Annons
Annons
Foto: Stina Stjernkvist/TT Bild 1 av 1

5 / 5

Tofu

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Tofu är en mer naturlig produkt framställd av sojabönor. Den har en mjuk lite färskostliknande konsistens och inte så mycket smak . Det finns både naturella varianter utan tillsatser och och smaksatta alternativ. Tofu är en bra proteinkälla och bidrar till järnintaget. Väljer du naturell variant kan du ha den till det mesta från varmrätt till efterrätt.

Efter reklamen visas:
Laga vegetariskt som även passar köttälskaren
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons