Annons

Tolv julklappstips: Här är årets bästa skönlitteratur

Årets julklapp är alltid en bok. SvD:s redaktion och kritiker har röstat fram höjdpunkterna från det svenska bokåret. Här är den bästa skönlitteraturen.

Under strecket
Publicerad
Bild 1 av 12
Bild 2 av 12
Bild 3 av 12
Bild 4 av 12
Bild 5 av 12
Bild 6 av 12
Bild 7 av 12
Bild 8 av 12
Bild 9 av 12
Bild 10 av 12
Bild 11 av 12
Bild 12 av 12
Bild 1 av 2
Bild 2 av 2

det enkla och det ensamma

av Asta Olivia Nordenhof

(Modernista)

Övers: Tom W-O Silkeberg

Sommarens stora litteraturdebatt handlade om den unga svenska poesin – varför är den inte lika bra som den danska? Om någon tvivlade så visar Asta Olivia Nordenhof i sin andra diktsamling hur vital lyrik kan vara på andra sidan Öresund. Associationer och minnesbilder av utsatthet, kropp och vuxenblivande vävs samman till en ömsom klurig, ömsom djupt obehaglig väv.

Annons
Annons
Bild 1 av 2
Bild 2 av 2

Röd doc>

av Anne Carson

(Albert Bonniers Förlag)

Övers: Mara Lee

I "Röd självbiografi" blåste Anne Carson nytt liv i den antika myten om fienderna Herakles och Geryon: nu gick de omkring som moderna tonåringar, förälskade i varandra. I "Röd doc>" återvänder hon till dem, i medelåldern nu, i en mångbottnad betraktelse över tidens gång. En sorts roman, skriven som formellt experimentell dikt, egenartat carsonsk: som läsare är man ständigt just så desorienterad som det behövs för att sinnena ska hållas på helspänn.

Jakobsböckerna

av Olga Tokarczuk

(Ariel)

Övers: Jan Henrik Swahn

”Jakobsböckerna” är något alldeles unikt. En myllrande, ombytlig och nästan 1 000 sidor lång historisk roman om en liten judisk sekts öden under 1700-talet – som oväntat blev en bästsäljare i hemlandet Polen. Här finns aktuella ämnen som flykt, migration, integration och sekterism. Och här finns enorm mängd huvudpersoner och sidoberättelser som mot oddsen förför, fascinerar och tar med sig läsaren till en svunnen tid

Annons
Annons
Bild 1 av 2
Bild 2 av 2

Linjen

av Elise Karlsson

(Natur & Kultur)

En av årets mer intressanta idéhistoriska debatter berörde arbetets mål och mening. Bland annat predikade Roland Paulsen arbetets meningslöshet. Bland de skönlitterära författare som fördjupade sig i ämnet briljerade Elise Karlsson. ”Linjen” är en roman om ansvarslösa storföretag, orättvisa arbetsplatshierarkier och prekariatets umbäranden.

Irakisk Kristus

av Hassan Blasim

(Albert Bonniers Förlag)

Övers: Jonathan Morén

Det är omöjligt att inte golvas av ”Irakisk Kristus” – den irakiske exilförfattaren Hassan Blasims sensationella, och mycket skrämmande, novellsamling om de människor som påverkas av Mellanösterns konflikter. Blasim lånar från surrealism och fantastik för att beskriva en verklighet så grym att den inte längre känns realistisk. Brännande aktuellt – men också helt tidlöst historieberättande.

Lila

av Marilynne Robinson

(Weyler)

Övers: Niclas Nilsson

En tvivlande präst och en ung kvinna som livet behandlat illa möts i en av årets mest omskakande, och komplexa, kärleksromaner. Med religionen som stomme och influenser från såväl Cormac McCarthy som William Faulkner blickar Barack Obamas favoritförfattare Marilynne Robinson djupt, djupt in i sina huvudpersoners psyken.

Annons
Annons
Bild 1 av 3
Bild 2 av 3
Bild 3 av 3

Nora Webster

av Colm Tóibín

(Norstedts)

Övers: Niclas Nilsson

Som SvD:s recensent Carl-Johan Malmberg konstaterade är det ont om män som skriver stora romaner om kvinnor. Irländske Toibin är ett lysande undantag – tack vare honom ser vi kraften i den sörjande, nedtryckta men också envisa änkan Nora Webster. Och tack vare honom dras vi alla med i hennes resa från botten till ett nytt, eget liv.

Den vita staden

av Karolina Ramqvist

(Norstedts)

Innanför lyxvillans isfrostiga fönster sitter Karin, övergiven flickvän till en kriminell man. Hon är, rent fysiskt, livgivare åt ett litet barn. Men själsligt alldeles ensam. Med prosa lika perfekt glimrande som de vita snötäckena utanför fönstret släpper Karolina Ramqvist aldrig greppet om läsaren – inte ens när Karin bryter sig loss ur kammarspelet och låter hämndbegäret explodera ute i världen.

Annons
Annons
Bild 1 av 3
Bild 2 av 3
Bild 3 av 3

Spådomen. En flickas memoarer

av Agneta Pleijel

(Norstedts)

Agneta Pleijel har skrivit en djärv, poetisk och öppenhjärtig bok om sin uppväxt – som samtidigt är en skildring av en gravt dysfunktionell familj med en akademisk far som alltid arbetar och en mor med psykiska problem. Pleijel vågar beskriva sin tidiga sexualitet men också hur hon kämpar för att hålla allting samman. ”Spådomen” är en underbar, mångskiktad bok fylld av ett energiskt, lekfullt språk men också en stor, stark sorg.

Renhet

_av Jonathan Franzen _

(Brombergs)

Övers: Rebecca Alsberg

En visselblåsare i medelåldern som förför tonåringar, och manipulativa feminister som drar med sig männen ner i fördärvet. I sin nya, berättartekniskt briljanta bok går Jonathan Franzen hårt åt såväl 1900-talets jämställdhetssträvan som 2000-talets teknologiberoende. Viss bitterhet präglar också hans nya alster, men det hindrar inte att ”Renhet”, liksom sina föregångare, är en stor, amerikansk roman som suger in läsaren, och lär henne mer om sig själv.

Det här är hjärtat

av Bodil Malmsten

(Rönnells Antikvariat/Albert Bonniers Förlag)

Dikten ”Det här är hjärtat” är ett stilistiskt mästerverk. En total nedstigning i förlustens mörker. Bodil Malmstens komprimerade språk lämnar utrymme för tanken. Skildrar sorgen i all sin skoningslösa brutalitet. Sorg beter sig inte, gömmer sig inte tyst bakom svart flor. Sorg knuffas på bussen.

Bli som folk

av Stina Stoor

(Norstedts)

Sirapsflaska med saft i, älgört, tretornstövlar och koskenkorva. Stina Stoors detaljrikedom sätter ramen för det mer svindlande och oförklarliga i denna augustprisnominerade debut. Novellerna berättar ur barnets perspektiv, och skildrar alltså vuxenvärldens irrationella beteende med ögon som aldrig sett något annat.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons