Annons

Här är allt som Putin vill dölja under VM

MOSKVA Extremhöga notor, rasism och vidriga arbetsvillkor under VM. Och ännu fler problem har bubblat upp – som hotar att brisera och förstöra den positiva bild av Ryssland som landet vill visa upp under VM.

SvD har listat det värsta som president Putin vill dölja och gömma under mästerskapet.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Foto: Alexander Zemlianichenko/TT/AP

Dmitrij Medvedev.

Foto: Dmitry Astakhov/AP

1 / 6

Foto: Alexander Zemlianichenko/TT/AP

VM-festen invigs – Premiärministern vill höja pensionsåldern

Dmitrij Medvedev.
Dmitrij Medvedev. Foto: Dmitry Astakhov/AP

Tillfället att presentera en nyhet som väcker känslor var väl vald.

Samma dag som Ryssland skakade av glädjeyra efter segern över Saudiarabien på hemmaplan, meddelade premiärminister Dmitrij Medvedev att pensionsåldern från nästa år kommer att höjas till 65 år för män – och 62 år för kvinnor.

Regeringen måste ta steget eftersom andelen människor som arbetar blir färre, vilket kan leda till en obalans i pensionssystemet, sade Medvedev, och lovade att pensionerna ska växa med tusen rubel för varje år.

Fram till nyligen var Ryssland det sista landet i östra Europa som inte höjde pensionsåldern i takt med befolkningens förväntade livslängd. Att arbeta längre brukar inte som i Sverige kopplas ihop med högre pension – de ryska nivåerna betraktas som usla oavsett. Lagförslaget har inte klubbats igenom av parlamentet och undertecknats av president Putin – som har sista ordet. Han har tidigare sagt att han inte vill höja pensionsåldern.

Pensionsutgifterna är den enskilt största utgiftsposten i statens budget. År 2018 beräknas pensionsutgifterna bli 7,15 biljarder rubel, cirka 984 biljoner kronor.

Annons
Annons

Nybyggd fotbollsarena i Rostov, Ryssland.

Foto: TT/AP

2 / 6

Korruptionsanklagelser och dyraste VM:et hittills

Nybyggd fotbollsarena i Rostov, Ryssland.
Nybyggd fotbollsarena i Rostov, Ryssland. Foto: TT/AP

Ryssland uppges ha satsat nästan 14 miljarder dollar på VM, motsvarande cirka 122 595 200 000 kronor, men den ryska marknadsföringen tros inte förändra omvärldens bild av Ryssland.

Det uppger Peter Ericson, Sveriges ambassadör i Moskva.

– Det är uppenbart att Ryssland har satsat enormt på detta VM. De vill inte för sitt liv att det inte ska gå bra, säger han.

– Om Ryssland visar upp sig från sin bästa sida så gör det åtminstone den ryska befolkningen lite gladare, säger Peter Ericson.

För att kunna stå värd för VM har Ryssland byggt om eller renoverat 10 arenor. Många flygplatser, hotell, vägar har också renoverats.

För att slutföra de massiva byggprojekten har ryska byggföretag anställt tiotusentals arbetare, varav många är migranter från de tidigare Sovjetrepublikerna.

Annons
Annons

Filmregissören Oleg Sentsov.

Foto: TT/AP

3 / 6

Hungerstrejkande filmregissören Oleg Sentsov

Filmregissören Oleg Sentsov.
Filmregissören Oleg Sentsov. Foto: TT/AP

En fånges ensamma kamp har fått människorättsorganisationer i hela världen att rikta uppmärksamheten mot hanteringen av politiska fångar i samband med VM.

Filmregissören Oleg Sentsov, från Krim i Ukraina, är fängslad i Ryssland sedan den illegala ryska annekteringen av halvön 2014. Han anklagades för att ha planerat attacker mot den ryska staten, rubricerade som terrorbrott.

2015 dömdes Sentsov till 20 års fängelse, men rättegångarna fördömdes av EU och USA eftersom de anses bryta mot internationell rätt.

Den 14 maj i år började Sentsov hungerstrejka i protest mot att det finns över 64 politiska fångar från Ukraina i Ryssland – och det tänker han fortsätta med tills alla friges.

Även världsledare som Frankrikes president Emmanuel Macron har tagit upp fallet med Vladimir Putin, men utan resultat.

Annons
Annons

Ny fotbollsarena i Sankt Petersburg.

Foto: Janerik Henriksson/TT

4 / 6

Vidriga arbetsvillkor för byggjobbarna

Ny fotbollsarena i Sankt Petersburg.
Ny fotbollsarena i Sankt Petersburg. Foto: Janerik Henriksson/TT

Krav på långa timmar, få raster, låga löner och även uppgifter om dödsfall skapade rubriker redan förra året i samband med konstruktionen av arenan i Sankt Petersburg.

Stadens byggkommitté uppgav att myndigheterna hade genomfört regelbundna inspektioner för att säkerställa att förhållandena på arenan, och att de uppfyllde ryska arbetslagar.

Men enligt underleverantören jobbade även arbetare från Nordkorea omkring 11 timmar om dagen för mindre än 133 kronor – upp till sju dagar i veckan.

De tjänade alltså inte bara mindre än andra arbetstagare. De bodde under trångbodda förhållanden – sex till åtta arbetstagare delade på en byggnadsvagn.

Från och med april 2018 registrerade internationella byggorganisationer och fackföreningar 21 dödsolyckor vid VM-arenorna kopplade till osäkra arbetsförhållanden, enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch.

Annons
Annons

Hbtq-aktivister i Ryssland.

Foto: Dmitri Lovetsky/AP

5 / 6

Hbtq-aktivister i Ryssland.
Hbtq-aktivister i Ryssland. Foto: Dmitri Lovetsky/AP

Rysslands tjänstemän säger att det har gjorts framsteg i kampen mot rasism på läktarna, och information från oberoende organisationer tycks stödja denna slutsats.

Men sedan i mars har åtminstone 19 överträdelser registrerats på ryska arenor med koppling till rasism och diskriminering det senaste året. Det rör sig om rasistiska slagord och ramsor som sjungits vid tre matcher, enligt antidiskrimineringsbyrån Fare och Moskvabaserade Sova-centret som ägnar sig åt oberoende analys av extremism. Detta jämfört med två fall under föregående år, och tio året innan.

Rapporten från Sova-centret förmedlar dessutom en ökad oro när det gäller homofobi.

Andra fall som uppmärksammats berör diskriminering och våld mot svarta spelare. Supportergruppen Ultras skrev till och med ett eget manifest 2012 för att hindra deras lag Zenit i Sankt Petersburg från att teckna kontrakt med icke-vita och homosexuella.

Detta gör att huligankulturen behåller sin plats i strålkastarljuset under VM.

Annons
Annons

Hemlösa hundar inför Sotji-OS 2014.

Foto: Pavel Golovkin/AP

6 / 6

VM-städerna rensas på lösspringande djur

Hemlösa hundar inför Sotji-OS 2014.
Hemlösa hundar inför Sotji-OS 2014. Foto: Pavel Golovkin/AP

Ryska regeringen har skrivit kontrakt med underleverantörer som har lovat att skjuta och förgifta runt två miljoner herrelösa hundar och katter före världsmästerskapet sparkar igång.

Anbud värda nästan två miljoner dollar, motsvarande 17 513 600 kronor, har tilldelats (och vunnits) i städerna för att inrätta upprensningspatruller. Tusentals djur har avlivats, enligt Mark Sokolovskij, en människorättsaktivist i VM-staden Jekaterinburg som har gått igenom dokument från offentliga upphandlingar i staden.

Lokala myndigheter i Jekaterinburg berättar för SvD att hundarna rensas bort för att lokalinvånarna vill det, och för att säkerställa säkerheten och en trevlig vistelse och för att presentera en bra bild för besökarna.

Enligt aktivister har ryska regeringen lovat att bygga tillfälliga hem för djuren, men upprepade rapporter visar att hundar och katter har dödats för att kunna rensas bort från gatorna i tid.

Sverige spelar mot Mexico i Jekaterinburg i 27 juni.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons