Annons

Här är bolagsaktierna som kan överraska

Ett kollektivt börsras till trots – banksektorn väntas bli tredje kvartalets stora vinnare. Andra sektorer som är värda att hålla ögonen på inför rapportsäsongen är enligt experterna exportsektorn och svensk industri.

Under strecket
Publicerad

Aktebrev.

Foto: Anders Holmström.

1 / 7

Efter reklamen visas:
Så klarar du ett börsras

Inför årets tredje rapportsäsong tuffar den svenska högkonjunkturen på. Kronan är fortsatt svag vilket gynnar den svenska industrin och exportsektorn, samtidigt som storbankernas goda resultat knappast kommer påverkas av Danske Banks penningtvättskandal.

Aktieexperterna uppmanar privatspararna att fortsatt lita på högkonjunkturen och hålla sig till cykliska bolag istället för att investera i mer defensiva sektorer som livsmedel, läkemedel och fastighetsbolag.

Aktebrev.
Aktebrev. Foto: Anders Holmström.

– Det är lite för tidigt att flytta över pengarna till en defensiv portfölj, givet cyklerna kommer svenska industrin leverera ett bra tag till, säger Danske Banks sparekonom Maria Landeborn.

Dock verkar det finnas goda chanser för en stormig höst på börsen till följd av rapporterna.

– Överlag kommer det vara en bra rapportperiod, men räkna med att det kommer svänga rejält på börsen bland företagen som rapporterar, säger Nordnets sparekonom Joakim Bornold.

Här är experternas tips på aktier att kika närmare på under rapportperioden

Annons
Annons

Handelsbanken, en av kvartalssäsongens vinnare?

Foto: Daniella Backlund

2 / 7

Handelsbanken

Handelsbanken, en av kvartalssäsongens vinnare?
Handelsbanken, en av kvartalssäsongens vinnare? Foto: Daniella Backlund

Allra bäst väntas det gå för banksektorn, och bland storbankerna lyser Handelsbanken för tillfället starkast.

– Bankerna är en verksamhet som vi tror kommer utvecklas åt rätt håll. Handelsbanken tror jag blir intressanta, kanske främst eftersom de faktiskt inte har någon verksamhet i Baltikum, där det spekuleras kring ifall andra banker har gjort fel, säger Esbjörn Lundevall, aktiestrateg på SEB.

Annons
Annons
Foto: Johan Nilsson/TT

3 / 7

Alfa Laval

Foto: Johan Nilsson/TT

Lundaföretaget ser ut att gå en ljus kvartalsrapport till mötes, bland annat tack vare ökade energipriser i världen.

– Företag med som har stora kostnader för energi kommer drabbas av de dyrare kostnaderna. Å andra sidan tror jag definitivt att energiprisökningen kommer gynna företag med kunder med exponering i den sektorn. Alfa Laval har exempelvis en hel del försäljning mot energisektorn, vilket kan spela dem i händerna, säger Lundvall.

Annons
Annons

I Ericssons fabrik i kinesiska Nanjing tillverkas nya 5g-basstationer.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

4 / 7

Ericsson

I Ericssons fabrik i kinesiska Nanjing tillverkas nya 5g-basstationer.
I Ericssons fabrik i kinesiska Nanjing tillverkas nya 5g-basstationer. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Enligt Danske Banks sparekonom Maria Landeborn kan Ericssons aktie sticka ut rejält.

– Det blir intressant eftersom det har gått så bra för Ericsson i år, aktiekursen har stigit med 45 procent sedan årsskiftet och det ska bli spännande att se om utrullningen av 5g och alla omstruktureringar gett önskad effekt, säger hon.

Annons
Annons
Foto: Henrik Montgomery/TT

5 / 7

SKF och Atlas Copco

Foto: Henrik Montgomery/TT

De stora industribolagen som SKF, Sandvik, Atlas Copco och Volvo väntas alla redovisa starka rapporter, mycket tack vare Sveriges ”dopade” exportekonomi med en svag valuta.

Danske Banks Maria Landeborn kommer hålla ett extra vaksamt öga på SKF och Atlas Copcos rapporter.

– Förväntningarna är högt ställda, och SKF blir ett spännande bolag eftersom det brukar vara tidiga med att presentera rapporten och blir en slags indikator för hur det går förs resten, säger hon och fortsätter.

– Atlas Copco har gått bra länge, och det ska bli intressant att följa dem eftersom de har mycket handel med USA och Kina och jag tror att handelskriget mellan dem kommer börja ge avtryck.

Annons
Annons
Foto: Lisa Maire / TT

6 / 7

ABB

Foto: Lisa Maire / TT

Att på förhand försöka spå kvartalets vinnarbolag kan vara enklare än att förutspå den överraskande förloraren. Enligt Joakim Bornold kommer kvartalets ”Svarte Petter” antagligen återfinnas i företaget som inte går lika bra som förväntat i en ”vinnarsektor”.

– Om jag måste lyfta fram någon så blir det en aktie som inte gått så bra kursmässigt men ändå det bolag på börsen som har störst övervikt i köprekommendationer – nämligen ABB. Det gäller att de levererar nu, förväntningarna är högt ställda.

Annons
Annons

Den svenska skogsindustrin förväntas gå fortsatt starkt.

Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

7 / 7

Billerud Korsnäs

Den svenska skogsindustrin förväntas gå fortsatt starkt.
Den svenska skogsindustrin förväntas gå fortsatt starkt. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

– Exportbolagen är väldigt valutadopade just nu, och flera företag kan nog överraska positivt, säger Joakim Bornold och lyfter särskilt fram skogsindustribolagen.

Enligt honom bör man kika på företag som Billerud Korsnäs och Stora Enso som bägge kan bli kvartalets stora vinnare.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons