Annons

Här är brottet USA vill åtala Assange för

Efter år av spekulationer offentliggör nu USA vilket brott landet anser att Julian Assange gjort sig skyldig till. Det handlar om en incident 2010 då Assange ska ha hjälpt visselblåsaren Chelsea Manning att komma åt hemliga dokument.

Under strecket
Publicerad
Foto: Alastair Grant / TT Bild 1 av 1
Efter reklamen visas:
Åtalad Assange begärd utlämnad av USA

Wikileaks-grundaren Julian Assange blev 2010 misstänkt för bland annat våldtäkt i Sverige.

Några månader tidigare hade Wikileaks publicerat videoklipp som visade amerikanska krigsförbrytelser i Irak. Assange och hans advokater har sedan dess sagt att USA kommer att försöka åtala Assange för publiceringarna, och att han i så fall riskerar att dömas till dödsstraff.

USA har också medgett att det pågår en utredning mot Wikileaks, vilket Assange hänvisat till när han under flera år vägrade ta sig till Sverige för att förhöras i sexualbrottsutredningen.

Efter att brittisk polis gripit Assange i London på torsdagen står det nu klart att USA vill få honom utlämnad. Det amerikanska justitiedepartementet har lagt upp en text om vilket brott man anser att Assange gjort sig skyldig till.

Där framgår att brottsmisstankarna syftar på en påstådd händelse i mars 2010, då Assange ska ha hjälpt visselblåsaren Chelsea Manning att bryta sig in i en databas med hemliga dokument. Manning, som då hette Bradley i förnamn, jobbade vid det laget som underrättelseanalytiker för den amerikanska armén.

Annons
Annons
Foto: Alastair Grant / TT Bild 1 av 1

Assange är misstänkt för att i ”samförstånd” (på engelska: ”conspiracy”) med Manning ha genomfört dataintrång, enligt justitiedepartementet.

Foto: Alastair Grant / TT

”I samförstånd diskuterade Manning och Assange att Manning skulle lämna över hemliga dokument till Assange”, skriver det amerikanska justitiedepartementet. Enligt departementet ska Assange även ha hjälpt Manning att knäcka ett lösenord.

Departementets text innehåller delar av den konversation som Manning och Assange ska ha haft under intrånget.

”Efter den här uppladdningen har jag inget mer”, ska Manning ha sagt.

Assange kan dömas till högst fem års fängelse för brottet, skriver justitiedepartementet.

Manning dömdes 2013 till 35 års fängelse, och benådades i januari 2017 av dåvarande presidenten Barack Obama.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons