Annons

De 15 bästa Donald Trump-satirerna

”Alec Baldwin är den nya Trump”
”Alec Baldwin är den nya Trump” Foto: AP

Det finns förmodligen ingen mer tacksam person att skämta om än Donald Trump. Och även om skämten om fastighetsmogulen exploderat denna höst finns det en lång tradition av Trump-satir i den amerikanska populärkulturen. SvD:s Elias Björkman väljer sina favoriter.

Under strecket
Publicerad

1 / 16

Samantha Bee exponerar sexisten Trump

Pratshowvärden Samantha Bee drar fullkomligt ner byxorna på Trump i två inslag efter uppmärksammade Pussy-gate, där Trump talar grovt nedsättande om kvinnor och om övergrepp han utsätter dem, och vill utsätta dem, för.

Bee som aldrig varit argare, eller roligare, landar i slutsatsen att: ”take a Tic Tac and grab them by the pussy is the closest thing to a plan Donald Trump has described this entire election.”

Annons
Annons

Dana Carvey

Foto: Amy Harris/REXBild 1 av 1

2 / 16

Dana Carvey
Dana Carvey Foto: Amy Harris/REX

Trump är ingen match för Dana Carvey

Komikern och ”Saturday night live”-veteranen Dana Carvey, ena halvan av ”Wayne's World”, är känd för sina skickliga och träffsäkra imitationer. Trump erbjuder därför inget som helst motstånd för honom.

Annons
Annons

Alec Baldwin, Kate McKinnon

Foto: IBLBild 1 av 1

3 / 16

Alec Baldwin, Kate McKinnon
Alec Baldwin, Kate McKinnon Foto: IBL

Alec Baldwin är den nya Trump

Baldwin är en av de senaste att ta sig an Trump. Det var i höstens säsongspremiär av sketchprogrammet ”Saturday night live” som Baldwin, med hjälp av kraftigt orangefärgat ansikte och hiskeligt ful peruk, gjorde sin bästa Trump-imitation. Men det är egentligen inte Alec Baldwin som är stjärnan här, utan ”SNL”-veteranen Kate Mckinnon som återkommer till sin lysande Hillary Clinton-imitation.

Tyvärr har tv-bolaget NBC precis börjat med geografisk begränsning på webben för alla nya ”SNL”-klipp.

Annons
Annons

John Oliver

Foto: IBLBild 1 av 2
Bild 2 av 2

4 / 16

John Oliver
John Oliver Foto: IBL

Den bästa Trump-satirikern är britt

När John Oliver motvilligt tar sig an Trump blir resultatet årets bästa, och viktigaste, presidentvalsjournalistik. I februari i år kampanjade Oliver för att Trump borde byta till sina förfäders namn, Drumpf, med parollen:

Make Donald Drumpf again.

Inslaget fick extremt stort genomslag, på Google gick ”Drumpf” snabbt om söktermer som ”Ted Cruz” och ”Marco Rubio” och över 350 000 personer har laddat hem Chrome-tillägget Drumpfinator som i aktiverat läge förvandlar alla förekomster av ”Donald Trump” till ”Donald Drumpf” i din webbläsare.

I september återvände Oliver till Trump i ett långt inslag där han jämförde det två presidentkandidaternas olika skandaler genom åren. Olivers styrka är att de otroligt välresearchade inslagen blandar intelligent men låg humor med ett sällsynt allvar – talkshowvärden tvekar inte att bli personlig och ärlig när det behövs, liksom att han inte drar sig för att fylla sin studio med russin bara för att dra ett skämt extra långt.

Annons
Annons

Donald Trump och Hillary Clinton

Foto: APBild 1 av 1

5 / 16

Donald Trump och Hillary Clinton
Donald Trump och Hillary Clinton Foto: AP

The time of my life

Vad som började som en tweet från användaren @Moochie_BMN, som efter den andra presidentvalskampanjen påpekade att Trump och Clinton såg ut att sjunga karaoke-duett, blev ett fenomen som snabbt spreds över internet med över 43 000 retweets och 73 000 favoritmarkeringar.

Videon där Donald och Hillary sjunger ”I've had the time of my life” är ett av de mer uppmärksammade resultaten av skämtet. Ett givetvis konstruerat men likväl fint ögonblick i en av de smutsigaste presidentvalskampanjerna i historien.

Annons
Annons

Donald Trump

Foto: APBild 1 av 1

6 / 16

Donald Trump
Donald Trump Foto: AP

När Obama skrattade åt Trump

Redan 2011 förutsåg komikern Seth Meyers att Trump skulle gå långt om denne valde att ställa upp i ett framtida presidentval. På den traditionsenliga korrespondensmiddagen vid Vita huset skämtar Meyers inte bara vågat om Trump, han gör det dessutom med en surmulen och fullkomligt uttryckslös huvudperson närvarande i rummet.

Annons
Annons

Darrel Hammond som Trump.

Foto: IBLBild 1 av 1

7 / 16

Darrel Hammond som Trump.
Darrel Hammond som Trump. Foto: IBL

Darrell Hammond

Återigen en ”Saturday night live”-veteran som numera gör tillfälliga gästspel i programmet, tidigare bland annat som Bill Clinton. Darrell Hammonds extremt fysiska och uttrycksfulla Trump är en återkommande favorit i ”SNL” det senaste året.

Annons
Annons

Phil Hartman som Trump.

Bild 1 av 1

8 / 16

Phil Hartman som Trump.
Phil Hartman som Trump.

Gjorde Trump känd

Redan innan Donald Trumps inledde sin politiska karriär var han en uppmärksamhetstörstande affärsman. Phil Hartmans tolkning i ”Saturday night live” är inte lika fysisk som hans sentida kollegors men hans imitation ska ha bidragit till att Trump blev ett välkänt namn hos den stora massan i USA.

Will Leitch skriver i Bloomberg Businessweek att inte bara är Trump nuförtiden en pågående parodi på sig själv – Hartman satte oavsiktligt fingret på Trumps själva essens: att över huvud taget göra en imitation är att ge honom exakt vad han vill ha.

Annons
Annons
Bild 1 av 1

9 / 16

När Trump blivit president

I våras ville den amerikanska tidningen The Boston Globe visa vad Trump som president skulle innebära i praktiken. Hela tidningens förstasida, daterad 9 april 2017, utgick från att Trump vunnit presidentvalet och att hans reformer nu börjat bli verklighet.

Huvudrubriken löd: ”Deportations to begin” och syftade på att Trump lovat att utvisa personer utan laglig rätt att arbeta i USA. Tidningen föreställer sig hur en sådan massdeportation skulle gå till i praktiken, och de enorma resurser som skulle krävas för att klara av att genomföra projektet på de utlovade två åren.

Syftet med förstasidan var att få Republikanernas valberedning att inte godkänna Trump som partiets valkandidat.

Annons
Annons

Taran Killam

Foto: IBLBild 1 av 1

10 / 16

Taran Killam
Taran Killam Foto: IBL

Killam och Strong som paret Trump

”Saturday night live”-profilen Taran Killam, vars kontrakt märkligt nog inte förlängts denna säsong, och underskattade Cecily Strong gör äkta paret Donald och Melania Trump. Killam gör en väldigt tillspetsad Trump, men samspelet med Cecily Strong är lysande.

Annons
Annons

Donald Trump besöker Conan O´Brien

Foto: Dana Edelson/NBC-TV/REX/IBLBild 1 av 1

11 / 16

Donald Trump besöker Conan O´Brien
Donald Trump besöker Conan O´Brien Foto: Dana Edelson/NBC-TV/REX/IBL

Conan tidigt ute med att håna Trump

Pratshow-värden Conan O'Brien var tidigt ute med att dra in kinderna, knipa ihop ögonen och dra fram håret för att efterlikna Donald Trump. Klippet nedan är tio år gammalt och visar Conans festliga Trump-karikatyr som han återkommit till genom åren.

O'Brien har givetvis inte kunnat sluta med sina Trump skämt. I våras gästade komikern och skådespelaren Sarah Silverman Conan, utklädd till Hitler i en grov sketch där skämtet gick ut på att den tyske diktatorn hatar att bli jämförd med Trump.

Annons
Annons

Triumph the Insult comic Dog.

Foto: NBC/IBLBild 1 av 1

12 / 16

Triumph the Insult comic Dog.
Triumph the Insult comic Dog. Foto: NBC/IBL

Hunden sätter Trump-väljarna på prov

Triumph började som ett populärt inslag på ”Late night with Conan O'Brien”. Här undersöker den retsamma hunden hur långt det egentligen går att driva med Trump-supportrar. Om klippet är äkta är svaret: väldigt, väldigt långt.

Annons
Annons

Jon Stewart och Stephen Colbert.

Foto: IBLBild 1 av 1

13 / 16

Jon Stewart och Stephen Colbert.
Jon Stewart och Stephen Colbert. Foto: IBL

Stewart och Colbert återförenas

Stephen Colbert inser att det enda sättet att förstå hur en man som Trump kan bli Republikanernas presidentkandidat är att bjuda in den pensionerade pratshow-kollegan Jon Stewart. Det slutar med att Stewart, till publikens jubel, tar över hela ”Late show”.

Annons
Annons

Johnny Depp.

Foto: APBild 1 av 1

14 / 16

Johnny Depp.
Johnny Depp. Foto: AP

Johnny Depp står för årets sämsta Trump

Depps version av Trump är långtifrån den bästa och humorsajten Funny Or Die har gjort betydligt bättre skämtfilmer. Men massor av kändisar dyker upp i den 45-minuter långa fejkdokumentären ”The art of the deal”.

Annons
Annons

Paul F Tompkins och Reza Aslan.

Foto: IBLBild 1 av 1

15 / 16

Paul F Tompkins och Reza Aslan.
Paul F Tompkins och Reza Aslan. Foto: IBL

Paul F Tompkins spelar Trumptionary

Den amerikanske komikern Paul F Tompkins blottlägger Trumps absurda politiska förslag genom att spela Trumptionary med författaren och professorn Reza Aslan.

Annons
Annons

Laura Benanti

Foto: Abel Fermin/REX/IBLBild 1 av 1

16 / 16

Laura Benanti
Laura Benanti Foto: Abel Fermin/REX/IBL

Laura Benanti som Melania Trump

Skådespelaren Laura Benanti gästar ”The late show with Stephen Colbert” för att återge Melania Trumps tal från Republikanernas konvent. Ett tal som bar stora likheter med ett tal Michelle Obama höll 2008.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons