Annons

17 tunga namn som gått under Trump

Nationella säkerhetsrådgivaren H R McMaster är den senaste i en rad av personer som lämnat en hög post i Team Trump. SvD listar några av de mest namnkunniga som sparkats eller avgått i protest efter att USA:s president Donald Trump tillträtt.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Foto: Andrew Harnik/APBild 1 av 2

Andrew McCabe.

Foto: Alex Brandon/TTBild 2 av 2

1 / 16

Foto: Andrew Harnik/AP

Den 16 mars sparkas vice FBI-chefen Andrew McCabe av USA:s justitieminister Jeff Session. I ett uttalande säger justitieministern:

"FBI väntar sig att varje medarbetare ska hålla en hög nivå av ärlighet, integritet och pålitlighet".

McCabe var involverad i utredningen av Hillary Clinton men också i den så kallade Rysslandsutredningen. Trump, som efter Sessions besked om avskedet twittrade att det är ”en bra dag för demokratin” har tidigare kritiserat McCabe, och anklagat honom för att ha skyddat Clinton från åtal men också för att ha förvarat den sparkade FBI-chefen James Comey.

Andrew McCabe.
Andrew McCabe. Foto: Alex Brandon/TT

Andrew McCabe som avskedas bara ett par dagar före pension, och därmed mister sin fulla ersättning från justitiedepartementet skriver i ett uttalande:

”Attacken på min trovärdighet är en del i ett bredare försök att inte bara slå ner på mig personligen utan också att svärta ner FBI, rättsväsendet och underrättelseanställda generellt”.

Här är ett urval av de andra högprofilerade individer som lämnat Trumps administration av olika skäl:

Annons
Annons

McMaster.

Foto: Sven Hoppe/APBild 1 av 2

John Bolton är Trumps nya säkerhetsrådgivare.

Foto: Alex Brandon/APBild 2 av 2

2 / 16

Säkerhetsrådgivaren McMaster tvingas bort

McMaster.
McMaster. Foto: Sven Hoppe/AP

Trump byter ut sin nationella säkerhetsrådgivare H R McMaster mot den tidigare FN-ambassadören John Bolton. McMaster har haft jobbet i runt ett år. Trumps första säkerhetsrådgivare, Mike Flynn, sparkades bara ett par veckor efter att Trump tillträtt i januari 2017.

Att McMaster var på väg bort var en offentlig hemlighet i Washington i flera veckor innan beskedet kom. Men bara runt en vecka tidigare meddelade Vita huset att någon förändring i det nationella säkerhetsrådet inte var på gång.

John Bolton är Trumps nya säkerhetsrådgivare.
John Bolton är Trumps nya säkerhetsrådgivare. Foto: Alex Brandon/AP

John Bolton som Trump ger jobbet till ser ut att innebära en mer konservativ och hökaktig säkerhetspolitik. Bolton var under en period under George W Bush USA:s FN-ambassadör. Som sådan vägrade han vid ett tillfälle erkänna FN överhuvudtaget. Han har argumenterat för att USA borde attackera Nordkorea och Iran i preventivt syfte.

Annons
Annons

John Dowd.

Foto: Richard Drew / TT / NTB ScanpixBild 1 av 1

3 / 16

Trumps advokat avgår

John Dowd.
John Dowd. Foto: Richard Drew / TT / NTB Scanpix

Presidentens personliga advokat John Dowd hoppar av i mars 2018 strax efter att han krävt att den särskilda åklagaren Robert Muellers utredning om rysk valpåverkan borde läggas ned. Först säger Dowd att han säger det å presidentens vägnar, men senare ändrar han sig och säger att han bara för sin egen talan.

Annons
Annons

Rex Tillerson lämnade Trump-administrationen.

Foto: Jacquelyn Martin/APBild 1 av 1

4 / 16

Tillerson kritiserades av Trump offentligt – fick sparken

Rex Tillerson lämnade Trump-administrationen.
Rex Tillerson lämnade Trump-administrationen. Foto: Jacquelyn Martin/AP

13 mars 2018 kom nyheten att president Trump sparkar sin utrikesminister Rex TIllerson och ersätter honom med chefen för underrättelsetjänsten CIA, Mike Pompeo.

Trump har upprepade gånger kritiserat Tillerson offentligt, bland annat i samband med utrikesministerns hantering av Nordkorea – men beslutet var ändå oväntat.

Att Tillerson fick gå innebar samtidigt att ledarskapet på UD byts samtidigt som samma departement var djupt involverat i förberedelserna av Trumps möte med Nordkoreas ledare Kim Jong-Un.

I samband med Tillersons avsked sparkades även hans talesperson Steve Goldstein eftersom han gick emot Vita husets version av hur utrikesministerns avsked gått till.

Annons
Annons

Hope Hicks.

Foto: Evan Vucci/APBild 1 av 1

5 / 16

Hicks avgick efter flera år vid Trumps sida

Hope Hicks.
Hope Hicks. Foto: Evan Vucci/AP

Den 28 februari 2018 avgick en av president Trumps närmast förtrogna, Vita husets kommunikationschef Hope Hicks. Beskedet kom dagen efter att Hicks vittnat inför representanthusets underrättelseutskott om Trumpkampanjens eventuella rysskontakter. Under utfrågningen sa Hicks att hon blivit ombedd att dra vita lögner åt Trump, men att de aldrig handlat om Ryssland.

29-åringen beskrevs som en av Donald Trumps mest lojala medarbetare och närmaste rådgivare. Men hon var inblandad i flera skandaler och när hon anslöt sig till Trumps presidentvalskampanj 2016 var det utan någon erfarenhet av politik. Hon blev känd som en av personerna i Trumps krets som förstod hans personlighet.

Annons
Annons
Foto: Pablo Martinez Monsivais/APBild 1 av 1

6 / 16

Scaramucci sparkad – efter en vecka

Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP

Den 31 juli 2017 uppger flera källor till New York Times att Trump sparkar nytillträdde kommunikationschefen Anthony Scaramucci som suttit på posten i bara sex dagar. Kort efteråt bekräftades nyheten av Vita huset. Enligt New York Times källor ska beslutet att avskeda Scaramucci ha kommit på presidentens nya stabschef John Kellys begäran.

Annons
Annons
Foto: Carolyn Kaster/APBild 1 av 1

7 / 16

Priebus kallas ”jävla paronoid schizofreniker”

Foto: Carolyn Kaster/AP

Den 28 juli, dagen efter Vita husets kommunikationschef Scaramuccis attack mot stabschefen Reince Priebus, lämnade Priebus sin post. Det meddelade USA:s president Donald Trump på Twitter.

Scaramucci anklagade Priebus för att läcka till media och kallade honom ”jävla paronoid schizofreniker”, i ett telefonsamtal med en reporter på The New Yorker. General John F Kelly blir Vita husets nya stabschef.

Annons
Annons
Foto: Alex Brandon / TT Bild 1 av 1

8 / 16

Sean Spicer avgick i protest

Foto: Alex Brandon / TT

Den 21 juli avgick Sean Spicer, Vita husets pressekreterare, i protest efter att Trump utsett sin nye kommunikationschef Anthony Scaramucci. Enligt New York Times Trump ska ha försökt övertala Spicer att sitta kvar på sin post, men denne sa till presidenten att utnämningen av den nya chefen var ett stort misstag.

Kort därefter lämnade även Michael Short, assisterande pressekreterare, sin post.

Annons
Annons
Foto: Andrew Harnik / TTBild 1 av 1

9 / 16

Avgick efter tre månader

Foto: Andrew Harnik / TT

Efter bara tre månader på jobbet som Vita husets kommunikationschef avgick Mike Dubke på egen begäran. Enligt Politico ska han ha lämnat in avgångsbegäran den 18 maj, och president Trump godkände den omedelbart.

Annons
Annons

Fick sparken trots löfte om att få sitta kvar.

Foto: Mark Lennihan/APBild 1 av 1

10 / 16

Granskade Trumps favoritkanal

Fick sparken trots löfte om att få sitta kvar.
Fick sparken trots löfte om att få sitta kvar. Foto: Mark Lennihan/AP

Den federale åklagaren i New York Preet Bharara fick sparken dagen efter att justitieminister Jeff Sessions bad honom och de 45 andra federala åklagarna att avgå i mars 2017.

Kutymen är att åklagarna avgår i och med ett administrationsskifte – men Preet Bharara uppger att han fått löfte om att sitta kvar av Trump själv. När han vägrade avgå fick han sparken.

Bharara hade sagt till flera medier att detta var en konsekvens av att hans stab börjat undersöka fall kopplade till kanalen Fox news, Trumps uttalade ”favorit”.

Annons
Annons

Justitieminstern fick sparken efter kritik mot inreseförbudet.

Foto: Carolyn Kaster/APBild 1 av 1

11 / 16

Kallade Trumps order olaglig

Justitieminstern fick sparken efter kritik mot inreseförbudet.
Justitieminstern fick sparken efter kritik mot inreseförbudet. Foto: Carolyn Kaster/AP

Sally Yates avskedades från sin roll som tillförordnad justitieminister den 30 januari 2017, då hon öppet kritiserade Trumps dekret om inreseförbud och kallade det olagligt.

Enligt Vita huset svek Yates sitt departement ”genom att vägra att verkställa en rättslig order som ska skydda amerikanska medborgare”.

Yates som utsågs under Obama-administrationen var bara dagar ifrån att lämna över posten till efterträdaren Jeff Sessions när hon tvingades avgå och tillfälligt ersättas av den federala åklagren Dana Boente.

Annons
Annons

Rysskontakt ledde till Flynns avsked.

Foto: Carolyn Kaster/APBild 1 av 1

12 / 16

Satt på posten i rekordfå 24 dagar

Rysskontakt ledde till Flynns avsked.
Rysskontakt ledde till Flynns avsked. Foto: Carolyn Kaster/AP

Den nationella säkerhetsrådgivaren Michael Flynn fick lämna Trumpadministrationen efter att ha haft överläggningar med Rysslands ambassadör Sergej Kislyak redan innan USA-valet i november.

Han satt på posten i rekordfå 24 dagar, vilket inte passerade obemärkt på Twitter.

FBI har under ledning av den nu senast avsatte James Comey fortsatt nysta i utredningen om Trumpkampanjens eventuella ryska kontakter och Michael Flynn har sagt sig vara villig att vittna i utbyte mot åtalsimmunitet.

Annons
Annons
Foto: Carolyn Kaster/APBild 1 av 1

13 / 16

Ville ha direkt tillgång till presidenten

Foto: Carolyn Kaster/AP

Den nationella säkerhetsrådgivaren Craig Deare uttryckte missnöje kring att han i sin yrkesroll inte hade direkt tillgång till presidenten, samt en hel del annan kritik mot både Trump och dennes kampanjchef Steve Bannon under en sammankomst på Woodrow Wilson-institutet.

Detta ledde till att han i mitten av februari sades upp från sin tjänst som nationell säkerhetsrådgivare.

Trumps talesperson Sarah Sanders kommenterade avskedet:

– Om du inte stödjer presidentens agenda ska du inte ha ett jobb i Vita huset.

Annons
Annons

Utredde rysk koppling till amerikansk valrörelse.

Foto: Susan Walsh/APBild 1 av 1

14 / 16

Utreder rysk koppling till valrörelsen

Utredde rysk koppling till amerikansk valrörelse.
Utredde rysk koppling till amerikansk valrörelse. Foto: Susan Walsh/AP

FBI-chefen James Comey sparkades den 9 maj 2017.

Det var en en chock för många, inte minst för James Comey själv som fick beskedet på tv och trodde att det var ett skämt först.

Avskedet hör enligt Trumpadministrationen ihop med hur Comey skötte Hillary Clintons mejl-skandal under presidentvalskampanjen 2016, trots att Trump har tidigare berömt Comeys agerande i fallet.

Kritiska röster menar att det snarare beror på att Trump vill påverka FBI-utredningen kring påståendena om Rysslands inblandning i valrörelsen.

Annons
Annons
Foto: Evan Vucci/APBild 1 av 1

15 / 16

Betrodde rådgivaren blev petad

Foto: Evan Vucci/AP

Steve Bannon, kampanjansvarig för Trump och även en av hans mest betrogna rådgivare, blev petad från sin permanenta roll ur det nationella säkerhetsrådet den 5 april i fjol. Senare under året sparkades han ut från Vita Huset helt.

Annons
Annons

Rob Porter

Foto: GettyBild 1 av 1

16 / 16

Anklagad för misshandel – sparkades

Rob Porter
Rob Porter Foto: Getty

En av Donald Trumps närmaste rådgivare Rob Porter anklagades för att ha misshandlat sina tidigare fruar. Han tvingades bort och tvingades bort, trots att han försvarades av stabschefen John Kelly.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons