Annons

Över 20 demokrater hoppas få utmana Trump 2020

Senast ut att ställa upp i presidentvalet 2020 är New Yorks borgmästare Bill de Blasio. Över 20 demokrater hoppas få utmana Trump – och nya namn tillkommer. SvD:s tidigare USA-korrespondent Erik Bergin listar de mest kända kandidaterna som ställer upp – och de som redan hoppat av.

Uppdaterad
Publicerad
 • President Donald Trump utmanas av demokraten Bill de Blasio. Foto: Manuel Balce Ceneta/AP, Luiz Rampelotto/AP
 • Joe Biden, Obamas ex-vicepresident. Foto: Don Campbell/AP
 • Seth Moulton. Foto: Cheryl Senter/AP
 • Foto: Eric Gay/AP
 • Foto: Jose Luis Magana/AP
 • Amy Klobuchar. Foto: Jim Mone/AP
 • Cory Booker, till vänster. Foto: Charlie Neibergall/AP
 • Kamala Harris, mitten, ihop med en annan potentiell demokratisk presidentkandidat, Cory Booker, till vänster. Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP
 • New York-senatorn Kirsten Gillibrand. Foto: Craig Ruttle/AP
 • Elizabeth Warren. Foto: Steven Senne/AP
 • Foto: Charles Krupa/AP
 • Förra utrikesministern Hillary Clinton. Foto: Evan Agostini/AP
 • Michael Bloomberg, till höger. Foto: Cheryl Senter/AP
 • Michael Avenatti, till höger, med sin klient Stormy Daniels. Foto: Mary Altaffer/AP

President Donald Trump utmanas av demokraten Bill de Blasio.

Foto: Manuel Balce Ceneta/AP, Luiz Rampelotto/AP Bild 1 av 2

New York Citys borgmästare, demokraten Bill de Blasio.

Foto: Frank Franklin II/AP Bild 2 av 2

Del 1 av 14

President Donald Trump utmanas av demokraten Bill de Blasio.
President Donald Trump utmanas av demokraten Bill de Blasio. Foto: Manuel Balce Ceneta/AP, Luiz Rampelotto/AP

DE STÄLLER UPP I PRESIDENTVALET 2020

Bill de Blasio

Till ett startfält som numera omfattar över 20 kandidater från Demokraterna ansluter sig nu Bill de Blasio, 58, New Yorks borgmästare sedan 2013.

Hans chanser att vinna någonting utanför New York City är dock att betrakta som mediokra så som opinionsläget ser ut. Bill de Blasio återfinns ingenstans i närheten av partiets toppkandidater, som Joe Biden, Kamala Harris, Bernie Sanders och Elizabeth Warren – samtliga betydligt mera kända namn utanför New York än de Blasio.

I samband med att han lanserade sin kandidatur med en webbvideo torsdag 16 maj valde de Blasio att direkt attackera president Trump, som också är från New York:

– Jag är en New Yorker. Jag har känt till Trumps mobbande länge. Det är ingen nyhet längre för någon, och jag vet hur man ska hantera honom.

Det anslaget skiljer ut de Blasio från flera andra demokratiska kandidater, som hellre väljer att inte nämna presidenten vid namn överhuvudtaget om de kan undvika det när de möter väljare.

New York Citys borgmästare, demokraten Bill de Blasio.
New York Citys borgmästare, demokraten Bill de Blasio. Foto: Frank Franklin II/AP

Bill de Blasio missar heller inte chansen att lyfta fram sin erfarenhet av att leda USA:s största stad under sju år. Innan han valdes till borgmästare satt de Blasio i stadsfullmäktige och var även ”public advocate”, en sorts allmänhetens ombudsman.

Han har en potentiell chans att locka viktiga svarta väljare eftersom hans fru, Chirlane McCray, är svart. Det är en väljargrupp som exempelvis vänsterpolitikern Bernie Sanders, som politiskt ligger rätt nära de Blasio, haft problem med.

Bill de Blasio omvaldes 2017 och är hyfsat populär i den liberala storstaden New York, med en politisk plattform som byggt på bland annat gratis förskola för barn, fler billiga bostäder och minskade inkomstklyftor. På det sättet särskiljer sig de Blasio från sin företrädare, mångmiljardären Mike Bloomberg. (Även Bloomberg lekte för övrigt med tanken att använda borgmästarskapet som språngbräda mot Vita huset, men har flera gånger till slut valt att avstå.)

Men senaste månaderna har de Blasio kritiserats för att han varit frånvarande i New York när han istället utforskat sina chanser som presidentkandidat. Och han har flera gånger hamnat i konflikt med delstaten New Yorks guvernör, demokraten Andrew Cuomo, och delstatsstyret i Albany om hur staden ska styras.

Hans inträde i racet innebär att det blir trängre inom partiets progressiva vänsterflank, där Bernie Sanders och i viss mån Elizabeth Warren håller hus. Sanders, också från New York, är den kandidat som ligger närmast de Blasio. Alla tre delar bland annat åsikten att USA bör reformera vård och utbildning så att fler har råd med college och sjukvård.

Skulle Bill de Blasio lyckas vinna Demokraternas när primärvalen drar i gång i februari nästa år nominering så skulle valdagen den 3 november 2020 på åtminstone ett sätt riskera bli en repris av valet 2016: då höll Donald Trump och Hillary Clinton sina respektive valvakor bara några få kilometer från varandra på Manhattan.

Problemet för de Blasio är dock att relativt få i resten av USA känner till – eller bryr sig om – hans stridbarhet och politiska plattform. För en politiker från New York City, som ofta berömmer sig för att vara världens bästa och mest storslagna stad, riskerar det bli ett bryskt uppvaknande att genomsnittsamerikanen möjligen inte delar den åsikten.

Annons
Annons

Joe Biden, Obamas ex-vicepresident.

Foto: Don Campbell/AP Bild 1 av 1

Del 2 av 14

Joe Biden

Joe Biden, Obamas ex-vicepresident.
Joe Biden, Obamas ex-vicepresident. Foto: Don Campbell/AP

President Barack Obamas vicepresident, 76 år. Biden är erfaren och omtyckt bland demokrater och står för en sorts grundvärderingar vad gäller moral och etik som kritiker till Trump menar att presidenten är på väg att urholka. Jämte paret Clinton och möjligen Bernie Sanders är Biden den mest kända demokratiska politikern.

Joe Biden ägnade månader åt att grunna över om han skulle göra ett försök i valet 2020 innan han till slut bestämde sig i slutet av april 2019. Hans långa politiska historia som senator under fyra decennier och därefter Obamas vicepresident gör honom enkel för Trump och andra demokrater att attackera i den kommande valkampanjen. Hans nära koppling till det demokratiska politiska etablissemanget och Hillary Clinton är ett annat problem, i en miljö där etablissemangspolitiker möter stor skepticism i USA.

Å andra sidan har han en chans att locka de arbetarklassväljare i delstater som Pennsylvania och Michigan som bytte parti och röstade på Trump 2016. Lyckas Biden med det kan han ha en chans.

Annons
Annons

Seth Moulton.

Foto: Cheryl Senter/AP Bild 1 av 1

Del 3 av 14

Seth Moulton

Seth Moulton.
Seth Moulton. Foto: Cheryl Senter/AP

Irakveteranen och kongresspolitikern Seth Moulton är den senaste i raden av demokrater som ställer upp inför presidentvalet 2020. Det innebär att det nu är runt 20 demokrater som har gett sig in i matchen.

Moulton har byggt en politisk karriär på att utmana partietablissemanget, vilket kan ge honom en fördel i dagens politiska klimat i USA. Bland annat ledde han ett misslyckat uppror mot representanthusets talman Nancy Pelosi. Han är en förespråkare av skärpta vapenlagar och legalisering av marijuana.

Annons
Annons
Foto: Eric Gay/AP Bild 1 av 1

Del 4 av 14

Beto O’Rourke

Foto: Eric Gay/AP

Demokraten Beto O’Rourke från El Paso, Texas, misslyckades med att pressa ut Tea Party-republikanen Ted Cruz från senaten i kongressvalet 2018.

Men även om han inte segrade där så byggde han upp en plattform och fick uppmärksamhet som han nu hoppas i stället kan ta honom hela vägen till Vita huset 2020.

O’Rourke lanserade sin presidentkandidatur den 14 mars 2019.

– O’Rourke har en nationell organisation för att dra in kampanjpengar, han kan åka till Iowa och New Hampshire och kampanja, säger statsvetarprofessorn David McCuan vid Sonoma University i Kalifornien till SvD.

O’Rourke har suttit i representanthuset sedan 2013. Att en någon vinner presidentposten med representanthuset som plattform är mycket ovanligt i USA:s politiska historia. Å andra sidan har Donald Trump bevisat att gamla sanningar om hur man vinner val möjligen inte gäller längre.

I ett läge där Demokraterna anses vara på väg vänsterut, med kandidater som senatorerna Bernie Sanders och Elizabeth Warren, så utgör O’Rourke ett mera mittenorienterat alternativ. Där möter han konkurrens om partiets nominering från inte minst den favorittippade Kalifornien-senatorn Kamala Harris.

Annons
Annons
Foto: Jose Luis Magana/AP Bild 1 av 1

Del 5 av 14

Bernie Sanders

Foto: Jose Luis Magana/AP

Senator från Vermont, 77 år. Sanders ställde upp inför presidentvalet 2016 för Demokraterna, trots att han egentligen är politiskt oberoende. Han förlorade till slut partiets nominering till Hillary Clinton, men lockade dock miljoner unga förstagångsväljare med en vänsterpolitik som till stor del är hämtad från socialdemokratin i länder som Danmark och Sverige, bland annat vad gäller sjukvård och utbildning.

Sanders, som är från Brooklyn, New York, är en politisk veteran och har representerat delstaten Vermont i senaten sedan 2007. Innan dess satt han i kongressens andra kammare, representanthuset, där han valdes in 1990.

Han är en av USA:s mest kända politiker och har god möjlighet att locka unga progressiva väljare. Men hans ålder plus det faktum att han anses som för extrem av mittendemokrater jobbar emot honom när han nu väljer att göra ett nytt försök att nå Vita huset.

Annons
Annons

Amy Klobuchar.

Foto: Jim Mone/AP Bild 1 av 1

Del 6 av 14

Amy Klobuchar

Amy Klobuchar.
Amy Klobuchar. Foto: Jim Mone/AP

Amy Klobuchar, 58, är senator från Minnesota som deklarerade den 10 februari 2018 att hon ställer upp i valet 2020. Hon har rötterna i mellanvästern och står för en sorts mittenpolitik inom Demokraterna som hon själv hoppas kan ge henne chans att ta tillbaka de väljare som övergav Hillary Clinton 2016.

Hon säger sig också drivas av kompromissvilja, vilket är en sällsynt vara i amerikansk politik. Men kanske går den hem i Minnesota, där Klobuchar segrade över sin republikanska utmanare i mellanårsvalet i november 2018 med 60 procent av rösterna, därtill i en delstat som Trump vann 2016.

Klobuchar kan ha chans att nå mittenväljare och oberoende, men vissa politiska analytiker anar att hon kan få desto svårare att locka partiets vänsterflygel, till stor del unga väljare som röstade på Bernie Sanders inför förra presidentvalet. Bland hennes löften finns att reformera USA:s vallagar.

Annons
Annons

Cory Booker, till vänster.

Foto: Charlie Neibergall/AP Bild 1 av 1

Del 7 av 14

Cory Booker

Cory Booker, till vänster.
Cory Booker, till vänster. Foto: Charlie Neibergall/AP

Senator från New Jersey, 49 år. Booker spenderade under 2018 en hel del tid på att utforska vilket stöd han har i bland annat nyckeldelstaterna Iowa, New Hampshire och South Carolina. President Trump har redan identifierat senatorn som ett potentiellt hot inför 2020 och således attackerat honom på Twitter.

Booker deklarerade den 1 februari 2019 att han ställer upp i presidentvalet 2020.

Cory Booker har suttit i senaten sedan 2013 och är delstaten New Jerseys första afroamerikanska senator. Tidigare var han borgmästare i Newark, New Jersey, strax söder om New York City. Han är vegan och ogift, vilket gör honom till en ovanlig kandidat. Han har även visat sig redo att samarbeta med republikaner i senaten, vilket kan vara en tillgång i det polariserade USA.

– Jag känner Cory väldigt bra. Han har chans att vinna Demokraternas nominering, han är formidabel på att dra in pengar, han har talets gåva, sa New Jerseys tidigare guvernör, republikanen Chris Christie, i en SvD-intervju i december 2018.

Booker kan hamna i tät konkurrens om partiets nominering med kandidater som Kamala Harris och Elizabeth Warren. Han är relativt välkänd i nordöstra USA men kan få svårt att samla stöd i andra delar av nationen. Problem med bland annat hög kriminalitet i Newark under hans tid som borgmästare där kan också utgöra ett hinder.

Annons
Annons

Kamala Harris, mitten, ihop med en annan potentiell demokratisk presidentkandidat, Cory Booker, till vänster.

Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP Bild 1 av 1

Del 8 av 14

Kamala Harris

Kamala Harris, mitten, ihop med en annan potentiell demokratisk presidentkandidat, Cory Booker, till vänster.
Kamala Harris, mitten, ihop med en annan potentiell demokratisk presidentkandidat, Cory Booker, till vänster. Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP

Senator från Kalifornien, 54 år. Har suttit i senaten sedan 2017 och var tidigare delstatsåklagare i Kalifornien.

Harris tillhör de topprankade som demokratisk presidentkandidat. Hon deklarerade den 21 januari 2019 att hon ställer upp i valet på en plattform för ett rättvist rättsväsende, jämlikhet och anständighet.

”Det är värderingar vi som amerikaner värdesätter och de hotas alla nu”, sa Harris i en kampanjvideo enligt nyhetsbyrån AP.

Men vissa statsvetare ifrågasätter om hon är tillräckligt känd utanför Kalifornien för att få fäste i opinionen. Hon har själv kommenterat att hon ”inte utesluter” en kandidatur.

– Hon pratar med en rad olika grupper på olika håll, men hon har inte en nationell organisation ännu och har inte utsatts för en rejäl motgång. Hon har lite flugit ovanför allt det än så länge, säger statsvetarprofessorn David McCuan till SvD.

Annons
Annons

New York-senatorn Kirsten Gillibrand.

Foto: Craig Ruttle/AP Bild 1 av 1

Del 9 av 14

Kirsten Gillibrand

New York-senatorn Kirsten Gillibrand.
New York-senatorn Kirsten Gillibrand. Foto: Craig Ruttle/AP

Demokratisk senator från New York, 52 år. Kirsten Gillibrand berättade på CBS tv-show ”The Late Show with Stephen Colbert” tisdagen den 15 januari att hon ska ställa upp som demokratisk kandidat i presidentvalet 2020.

”Jag kommer att ställa upp i valet för USA:s president eftersom som ung mamma ska jag kämpa för andras barn så som jag kämpar för mitt”, sa hon.

Gillibrand har gjort en politisk resa från en konservativ position till en mera liberal, hon är en stark supporter för fler kvinnor till valda politiska ämbeten och kan enligt vissa politiska analytiker ha en hyfsad chans att vinna partiets nominering. Hon är en intensiv Trump-kritiker.

Men hon hamnar delvis i skuggan bakom, och i konkurrens med, Elizabeth Warren som också deklarerat att hon ställer upp för partiet. Gillibrand är före detta affärsjurist och hennes politiska plattform ses generellt som mera otydlig än flera andra potentiella demokratiska kandidaters.

Annons
Annons

Elizabeth Warren.

Foto: Steven Senne/AP Bild 1 av 1

Del 10 av 14

Elizabeth Warren

Elizabeth Warren.
Elizabeth Warren. Foto: Steven Senne/AP

Senator från Massachusetts, 69 år. Warren är en av de mest kända och anti-Trump-profilerade demokratiska senatorerna och anses vara betydligt mera känd än flera andra potentiella presidentkandidater. Hon har suttit i senaten sedan 2013, tidigare var hon professor i juridik i bland annat Texas. Hon är delstaten Massachusetts första kvinnliga senator.

Donald Trump har länge attackerat Warren på Twitter och gav henne öknamnet ”Pocahontas” sedan Warren hävdat att hon har indianskt påbrå. Ett dna-test i oktober ansågs av Warren bevisa saken. Den kontroversen, liksom att hon anses stå nära det demokratiska politiska etablissemanget, riskerar att slå tillbaka mot henne negativt bland vissa väljare. Det spekulerades att Warren skulle ställa upp inför presidentvalet 2016, vilket hon inte gjorde.

Annons
Annons
Foto: Charles Krupa/AP Bild 1 av 4
Foto: Marco Garcia/AP Bild 2 av 4

Pete Buttigieg.

Foto: Jose Luis Magana/AP Bild 3 av 4

John Delaney försöker nå Vita huset.

Foto: Marc Nozell/Flickr (https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/) Bild 4 av 4

Del 11 av 14

Castro, Gabbard, Delaney med flera ställer också upp

Foto: Charles Krupa/AP

Julian Castro, 44, var bostadsminister i Barack Obamas regering. Han har deklarerat att han ställer upp i valet. Han har latinamerikansk härkomst och var den yngsta ministern i Obamas regering.

Foto: Marco Garcia/AP

Tulsi Gabbard, 37, sitter i representanthuset för Demokraterna och har inlett sina förberedelser för att starta en valkampanj.

Pete Buttigieg.
Pete Buttigieg. Foto: Jose Luis Magana/AP

Pete Buttigieg, 37, borgmästare i South Bend, Indiana, är en annan kandidat som har deklarerat att han försöker nå Demokraternas nominering.

John Delaney försöker nå Vita huset.
John Delaney försöker nå Vita huset. Foto: Marc Nozell/Flickr (https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

John Delaney, 55, har suttit i representanthuset för delstaten Maryland och deklarerade redan sommaren 2018 att han ställer upp i presidentvalet 2020 för Demokraterna.

Annons
Annons

Förra utrikesministern Hillary Clinton.

Foto: Evan Agostini/AP Bild 1 av 1

Del 12 av 14

...OCH DE HAR REDAN HOPPAT AV

Hillary Clinton

Förra utrikesministern Hillary Clinton.
Förra utrikesministern Hillary Clinton. Foto: Evan Agostini/AP

Nej, knappast någon trodde att Hillary Clinton, 71, skulle Demokraternas kandidat – igen – inför presidentvalet 2020. Hon har försökt två gånger och om hon ställde upp skulle hon utmana den sittande presidenten som redan slagit henne en gång. I mars 2018 deklarerade Clinton till en lokal tv-station i New York att hon inte gör ett tredje försök – men att hon däremot bistår med råd och hjälp till andra kandidater.

Den förra utrikesministern och New York-senatorn Hillary Clinton hade ändå i förekommit i spekulationerna. Särskilt efter att hon i en podcast hösten 2018 deklarerade att ”jag skulle vilja bli president”.

Clinton har kvar en lojal bas demokratiska väljare. Men hon dras med ett tungt bagage av verkliga och fiktiva problem, vilka gör det svårt för henne att locka väljare utanför hennes mest lojala supporterskara. Exempelvis Bernie Sanders unga fans hade mycket svårt att acceptera Clinton sedan hon vunnit Demokraternas nominering sommaren 2016.

Annons
Annons

Michael Bloomberg, till höger.

Foto: Cheryl Senter/AP Bild 1 av 1

Del 13 av 14

Michael Bloomberg

Michael Bloomberg, till höger.
Michael Bloomberg, till höger. Foto: Cheryl Senter/AP

Mångmiljardär från New York, 76 år. Var borgmästare i New York City under tolv år och har tillhört båda partier. Tidigare skapade han en förmögenhet på uppskattningsvis över 50 miljarder dollar genom att bygga upp finansinformationsföretaget som bär hans namn, Bloomberg.

I New York var han en populär borgmästare även om han också fick kritik bland annat för att inte tillräckligt bry sig om stadens många fattiga invånare. Är tung motståndare till USA:s vapenlobby.

Bloomberg uppges ha lekt med tanken att att ställa upp i presidentval sedan åtminstone 2008. Åldern talar dock emot honom, och i början av mars meddelade Bloomberg att han inte ställer upp 2020 heller. Han lovar dock använda delar av sin ansenliga förmögenhet till att hjälpa andra demokrater han anser bör vinna partiets nominering. Det innebär sannolikt inte Bernie Sanders, som står så långt ifrån varandra i flera frågor som två mersoner i samma parti kan göra.

Annons
Annons

Michael Avenatti, till höger, med sin klient Stormy Daniels.

Foto: Mary Altaffer/AP Bild 1 av 1

Del 14 av 14

Michael Avenatti

Michael Avenatti, till höger, med sin klient Stormy Daniels.
Michael Avenatti, till höger, med sin klient Stormy Daniels. Foto: Mary Altaffer/AP

Advokat, 47 år. Representerar porrskådespelaren Stephanie Clifford, bättre känd som Stormy Daniels, i hennes juridiska kamp mot president Trump med vilken hon hävdar att hon haft en affär.

Som presidentkandidat skulle Avenatti vara ett långskott, men en faktor som talar för honom är att Stormy Daniels-affären gjort honom minst lika känd som sin klient bland många amerikaner. Till och med Trumps tidigare chefsstrateg, högerpopulisten Steve Bannon, anser att Avenatti skulle kunna utgöra ett hot mot Trump inför 2020.

– Han är en slagskämpe och folk gillar slagskämpar. Han blir en kraft i primärvalen av den enkla anledningen att han framstår som något många demokrater inte är, vilket är en kämpe, sa Bannon till nyhetsbyrån AP i augusti.

I november greps Avenatti vid sin bostad i Los Angeles misstänkt för misshandel av en kvinna. Han släpptes mot borgen på 50 000 dollar medan polisutredningen fortsätter. Avenatti hävdar att han är oskyldig och menar att anklagelserna mot honom har till syfte att skada hans rykte.

Och i december deklarerade Avenatti att han inte ska ställa upp i presidentvalet 2020, rapporterar Politico.

Efter reklamen visas:
Mellan raderna VEM SKA UTMANA TRUMP 2020?
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons