X
Annons
X

Fler demokrater redo att utmana Trump 2020

Nya namn tillkommer i listan över potentiella presidentkandidater för Demokraterna 2020. Någon av dessa kan komma att utmana president Donald Trump i nästa presidentval. SvD:s tidigare USA-korrespondent Erik Bergin listar kandidaterna som ställer upp – och de som hoppar av.

Läs mer om Presidentvalet i USA 2020

Del 1 av 13

Efter reklamen visas:
Mellan raderna VEM SKA UTMANA TRUMP 2020?
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Foto: Eric Gay/AP Bild 1 av 1

Del 2 av 13

DE STÄLLER UPP I PRESIDENTVALET 2020

Beto O’Rourke

undefined
Foto: Eric Gay/AP

Demokraten Beto O’Rourke från El Paso, Texas, misslyckades med att pressa ut Tea Party-republikanen Ted Cruz från senaten i kongressvalet 2018.

Men även om han inte segrade där så byggde han upp en plattform och fick uppmärksamhet som han nu hoppas i stället kan ta honom hela vägen till Vita huset 2020.

O’Rourke lanserade sin presidentkandidatur den 14 mars 2019.

– O’Rourke har en nationell organisation för att dra in kampanjpengar, han kan åka till Iowa och New Hampshire och kampanja, säger statsvetarprofessorn David McCuan vid Sonoma University i Kalifornien till SvD.

O’Rourke har suttit i representanthuset sedan 2013. Att en någon vinner presidentposten med representanthuset som plattform är mycket ovanligt i USA:s politiska historia. Å andra sidan har Donald Trump bevisat att gamla sanningar om hur man vinner val möjligen inte gäller längre.

I ett läge där Demokraterna anses vara på väg vänsterut, med kandidater som senatorerna Bernie Sanders och Elizabeth Warren, så utgör O’Rourke ett mera mittenorienterat alternativ. Där möter han konkurrens om partiets nominering från inte minst den favorittippade Kalifornien-senatorn Kamala Harris.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Foto: Jose Luis Magana/AP Bild 1 av 1

Del 3 av 13

Bernie Sanders

undefined
Foto: Jose Luis Magana/AP

Senator från Vermont, 77 år. Sanders ställde upp inför presidentvalet 2016 för Demokraterna, trots att han egentligen är politiskt oberoende. Han förlorade till slut partiets nominering till Hillary Clinton, men lockade dock miljoner unga förstagångsväljare med en vänsterpolitik som till stor del är hämtad från socialdemokratin i länder som Danmark och Sverige, bland annat vad gäller sjukvård.

Sanders, som är från Brooklyn, New York, är politisk veteran och har representerat Vermont i senaten sedan 2007. Innan dess satt han i kongressens andra kammare, representanthuset, där han valdes in 1990.

Han är en av USA:s mest kända politiker och har god möjlighet att locka unga progressiva väljare. Men hans ålder plus det faktum att han anses som för extrem av mittendemokrater jobbar emot honom när han nu väljer att göra ett nytt försök att nå Vita huset.

Annons
X
Annons
X
Annons
X

Amy Klobuchar.

Foto: Jim Mone/AP Bild 1 av 1

Del 4 av 13

Amy Klobuchar

Amy Klobuchar.
Amy Klobuchar. Foto: Jim Mone/AP

Amy Klobuchar, 58, är senator från Minnesota som deklarerade den 10 februari 2018 att hon ställer upp i valet 2020. Hon har rötterna i mellanvästern och står för en sorts mittenpolitik inom Demokraterna som hon själv hoppas kan ge henne chans att ta tillbaka de väljare som övergav Hillary Clinton 2016.

Hon säger sig också drivas av kompromissvilja, vilket är en sällsynt vara i amerikansk politik. Men kanske går den hem i Minnesota, där Klobuchar segrade över sin republikanska utmanare i mellanårsvalet i november 2018 med 60 procent av rösterna, därtill i en delstat som Trump vann 2016.

Klobuchar kan ha chans att nå mittenväljare och oberoende, men vissa politiska analytiker anar att hon kan få desto svårare att locka partiets vänsterflygel, till stor del unga väljare som röstade på Bernie Sanders inför förra presidentvalet. Bland hennes löften finns att reformera USA:s vallagar.

Annons
X
Annons
X
Annons
X

Cory Booker, till vänster.

Foto: Charlie Neibergall/AP Bild 1 av 1

Del 5 av 13

Cory Booker

Cory Booker, till vänster.
Cory Booker, till vänster. Foto: Charlie Neibergall/AP

Senator från New Jersey, 49 år. Booker spenderade under 2018 en hel del tid på att utforska vilket stöd han har i bland annat nyckeldelstaterna Iowa, New Hampshire och South Carolina. President Trump har redan identifierat senatorn som ett potentiellt hot inför 2020 och således attackerat honom på Twitter.

Booker deklarerade den 1 februari 2019 att han ställer upp i presidentvalet 2020.

Cory Booker har suttit i senaten sedan 2013 och är delstaten New Jerseys första afroamerikanska senator. Tidigare var han borgmästare i Newark, New Jersey, strax söder om New York City. Han är vegan och ogift, vilket gör honom till en ovanlig kandidat. Han har även visat sig redo att samarbeta med republikaner i senaten, vilket kan vara en tillgång i det polariserade USA.

– Jag känner Cory väldigt bra. Han har chans att vinna Demokraternas nominering, han är formidabel på att dra in pengar, han har talets gåva, sa New Jerseys tidigare guvernör, republikanen Chris Christie, i en SvD-intervju i december 2018.

Booker kan hamna i tät konkurrens om partiets nominering med kandidater som Kamala Harris och Elizabeth Warren. Han är relativt välkänd i nordöstra USA men kan få svårt att samla stöd i andra delar av nationen. Problem med bland annat hög kriminalitet i Newark under hans tid som borgmästare där kan också utgöra ett hinder.

Efter reklamen visas:
Ekonomistudion special HELA
Annons
X
Annons
X
Annons
X

Kamala Harris, mitten, ihop med en annan potentiell demokratisk presidentkandidat, Cory Booker, till vänster.

Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP Bild 1 av 1

Del 6 av 13

Kamala Harris

Kamala Harris, mitten, ihop med en annan potentiell demokratisk presidentkandidat, Cory Booker, till vänster.
Kamala Harris, mitten, ihop med en annan potentiell demokratisk presidentkandidat, Cory Booker, till vänster. Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP

Senator från Kalifornien, 54 år. Har suttit i senaten sedan 2017 och var tidigare delstatsåklagare i Kalifornien.

Harris tillhör de topprankade som demokratisk presidentkandidat. Hon deklarerade den 21 januari 2019 att hon ställer upp i valet på en plattform för ett rättvist rättsväsende, jämlikhet och anständighet.

”Det är värderingar vi som amerikaner värdesätter och de hotas alla nu”, sa Harris i en kampanjvideo enligt nyhetsbyrån AP.

Men vissa statsvetare ifrågasätter om hon är tillräckligt känd utanför Kalifornien för att få fäste i opinionen. Hon har själv kommenterat att hon ”inte utesluter” en kandidatur.

– Hon pratar med en rad olika grupper på olika håll, men hon har inte en nationell organisation ännu och har inte utsatts för en rejäl motgång. Hon har lite flugit ovanför allt det än så länge, säger statsvetarprofessorn David McCuan till SvD.

Annons
X
Annons
X
Annons
X

New York-senatorn Kirsten Gillibrand.

Foto: Craig Ruttle/AP Bild 1 av 1

Del 7 av 13

Kirsten Gillibrand

New York-senatorn Kirsten Gillibrand.
New York-senatorn Kirsten Gillibrand. Foto: Craig Ruttle/AP

Demokratisk senator från New York, 52 år. Kirsten Gillibrand berättade på CBS tv-show ”The Late Show with Stephen Colbert” tisdagen den 15 januari att hon ska ställa upp som demokratisk kandidat i presidentvalet 2020.

”Jag kommer att ställa upp i valet för USA:s president eftersom som ung mamma ska jag kämpa för andras barn så som jag kämpar för mitt”, sa hon.

Gillibrand har gjort en politisk resa från en konservativ position till en mera liberal, hon är en stark supporter för fler kvinnor till valda politiska ämbeten och kan enligt vissa politiska analytiker ha en hyfsad chans att vinna partiets nominering. Hon är en intensiv Trump-kritiker.

Men hon hamnar delvis i skuggan bakom, och i konkurrens med, Elizabeth Warren som också deklarerat att hon ställer upp för partiet. Gillibrand är före detta affärsjurist och hennes politiska plattform ses generellt som mera otydlig än flera andra potentiella demokratiska kandidaters.

Annons
X
Annons
X
Annons
X

Elizabeth Warren.

Foto: Steven Senne/AP Bild 1 av 1

Del 8 av 13

Elizabeth Warren

Elizabeth Warren.
Elizabeth Warren. Foto: Steven Senne/AP

Senator från Massachusetts, 69 år. Warren är en av de mest kända och anti-Trump-profilerade demokratiska senatorerna och anses vara betydligt mera känd än flera andra potentiella presidentkandidater. Hon har suttit i senaten sedan 2013, tidigare var hon professor i juridik i bland annat Texas. Hon är delstaten Massachusetts första kvinnliga senator.

Donald Trump har länge attackerat Warren på Twitter och gav henne öknamnet ”Pocahontas” sedan Warren hävdat att hon har indianskt påbrå. Ett dna-test i oktober ansågs av Warren bevisa saken. Den kontroversen, liksom att hon anses stå nära det demokratiska politiska etablissemanget, riskerar att slå tillbaka mot henne negativt bland vissa väljare. Det spekulerades att Warren skulle ställa upp inför presidentvalet 2016, vilket hon inte gjorde.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Foto: Charles Krupa/AP Bild 1 av 4
Foto: Marco Garcia/AP Bild 2 av 4

Pete Buttigieg.

Foto: Jose Luis Magana/AP Bild 3 av 4

John Delaney försöker nå Vita huset.

Foto: Marc Nozell/Flickr (https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/) Bild 4 av 4

Del 9 av 13

Castro, Gabbard, Delaney med flera ställer också upp

undefined
Foto: Charles Krupa/AP

Julian Castro, 44, var bostadsminister i Barack Obamas regering. Han har deklarerat att han ställer upp i valet. Han har latinamerikansk härkomst och var den yngsta ministern i Obamas regering.

undefined
Foto: Marco Garcia/AP

Tulsi Gabbard, 37, sitter i representanthuset för Demokraterna och har inlett sina förberedelser för att starta en valkampanj.

Pete Buttigieg.
Pete Buttigieg. Foto: Jose Luis Magana/AP

Pete Buttigieg, 37, borgmästare i South Bend, Indiana, är en annan kandidat som har deklarerat att han försöker nå Demokraternas nominering.

John Delaney försöker nå Vita huset.
John Delaney försöker nå Vita huset. Foto: Marc Nozell/Flickr (https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

John Delaney, 55, har suttit i representanthuset för delstaten Maryland och deklarerade redan sommaren 2018 att han ställer upp i presidentvalet 2020 för Demokraterna.

Annons
X
Annons
X
Annons
X

Joe Biden, Obamas vicepresident.

Foto: Don Campbell/AP Bild 1 av 1

Del 10 av 13

DE ÖVERVÄGER ATT STÄLLA UPP

Joe Biden

Joe Biden, Obamas vicepresident.
Joe Biden, Obamas vicepresident. Foto: Don Campbell/AP

President Barack Obamas vicepresident, 75 år. Biden är erfaren och omtyckt bland demokrater och står för en sorts grundvärderingar vad gäller moral och etik som kritiker till Trump menar att presidenten är på väg att urholka. Jämte paret Clinton och möjligen Bernie Sanders är Biden den mest kända demokratiska politikern.

Joe Biden har rapporterats överväga en presidentkandidatur, men hans ålder plus hans tendens att göra kontroversiella uttalanden är ett problem för honom. Hans nära koppling till det demokratiska politiska etablissemanget och Hillary Clinton är ett annat. Det är också högst osäkert om Biden i slutändan väljer att faktiskt göra ett försök att vinna partiets kandidatur inför 2020.

Annons
X
Annons
X
Annons
X

Förra utrikesministern Hillary Clinton.

Foto: Evan Agostini/AP Bild 1 av 1

Del 11 av 13

...OCH DE HAR REDAN HOPPAT AV

Hillary Clinton

Förra utrikesministern Hillary Clinton.
Förra utrikesministern Hillary Clinton. Foto: Evan Agostini/AP

Nej, knappast någon trodde att Hillary Clinton, 71, skulle Demokraternas kandidat – igen – inför presidentvalet 2020. Hon har försökt två gånger och om hon ställde upp skulle hon utmana den sittande presidenten som redan slagit henne en gång. I mars 2018 deklarerade Clinton till en lokal tv-station i New York att hon inte gör ett tredje försök – men att hon däremot bistår med råd och hjälp till andra kandidater.

Den förra utrikesministern och New York-senatorn Hillary Clinton hade ändå i förekommit i spekulationerna. Särskilt efter att hon i en podcast hösten 2018 deklarerade att ”jag skulle vilja bli president”.

Clinton har kvar en lojal bas demokratiska väljare. Men hon dras med ett tungt bagage av verkliga och fiktiva problem, vilka gör det svårt för henne att locka väljare utanför hennes mest lojala supporterskara. Exempelvis Bernie Sanders unga fans hade mycket svårt att acceptera Clinton sedan hon vunnit Demokraternas nominering sommaren 2016.

Annons
X
Annons
X
Annons
X

Michael Bloomberg, till höger.

Foto: Cheryl Senter/AP Bild 1 av 1

Del 12 av 13

Michael Bloomberg

Michael Bloomberg, till höger.
Michael Bloomberg, till höger. Foto: Cheryl Senter/AP

Mångmiljardär från New York, 76 år. Var borgmästare i New York City under tolv år och har tillhört båda partier. Tidigare skapade han en förmögenhet på uppskattningsvis över 50 miljarder dollar genom att bygga upp finansinformationsföretaget som bär hans namn, Bloomberg.

I New York var han en populär borgmästare även om han också fick kritik bland annat för att inte tillräckligt bry sig om stadens många fattiga invånare. Är tung motståndare till USA:s vapenlobby.

Bloomberg uppges ha lekt med tanken att att ställa upp i presidentval sedan åtminstone 2008. Åldern talar dock emot honom, och i början av mars meddelade Bloomberg att han inte ställer upp 2020 heller. Han lovar dock använda delar av sin ansenliga förmögenhet till att hjälpa andra demokrater han anser bör vinna partiets nominering. Det innebär sannolikt inte Bernie Sanders, som står så långt ifrån varandra i flera frågor som två mersoner i samma parti kan göra.

Annons
X
Annons
X
Annons
X

Michael Avenatti, till höger, med sin klient Stormy Daniels.

Foto: Mary Altaffer/AP Bild 1 av 1

Del 13 av 13

Michael Avenatti

Michael Avenatti, till höger, med sin klient Stormy Daniels.
Michael Avenatti, till höger, med sin klient Stormy Daniels. Foto: Mary Altaffer/AP

Advokat, 47 år. Representerar porrskådespelaren Stephanie Clifford, bättre känd som Stormy Daniels, i hennes juridiska kamp mot president Trump med vilken hon hävdar att hon haft en affär.

Som presidentkandidat skulle Avenatti vara ett långskott, men en faktor som talar för honom är att Stormy Daniels-affären gjort honom minst lika känd som sin klient bland många amerikaner. Till och med Trumps tidigare chefsstrateg, högerpopulisten Steve Bannon, anser att Avenatti skulle kunna utgöra ett hot mot Trump inför 2020.

– Han är en slagskämpe och folk gillar slagskämpar. Han blir en kraft i primärvalen av den enkla anledningen att han framstår som något många demokrater inte är, vilket är en kämpe, sa Bannon till nyhetsbyrån AP i augusti.

I november greps Avenatti vid sin bostad i Los Angeles misstänkt för misshandel av en kvinna. Han släpptes mot borgen på 50 000 dollar medan polisutredningen fortsätter. Avenatti hävdar att han är oskyldig och menar att anklagelserna mot honom har till syfte att skada hans rykte.

Och i december deklarerade Avenatti att han inte ska ställa upp i presidentvalet 2020, rapporterar Politico.

Efter reklamen visas:
Demokraterna vinner representanthuset
Efter reklamen visas:
Efter mellanårsvalet – här är det du behöver veta nu
Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X