Hugo Rehnberg

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN

Lyssna på Min helg-podden

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN
Perfect Guide

Här är ditt livs bästa motivationstips

En frilansare förklarar – med plågad röst – att han inte känner inspiration och undrar därför om vi kan flytta fram deadlinen någon dag. Jag mumlar något surt till svar. Inspirationsursäkten är den i särklass sämsta man kan ge till mig.

Bästsäljarförfattaren Stephen King hävdar att det bara är amatörer som ligger och väntar på inspiration – resten kliver upp ur sängen och går till jobbet. Jan Guillou har uttryckt sig i liknande ordalag.

Annons

Jag delar helt deras uppfattning.

Det spelar ingen roll hur roligt yrke man har. Alla råkar emellanåt ut för dagar då arbetsentusiasmen tryter. Vissa menar att man bör ta en promenad eller en tupplur eller meditera en stund – och därigenom väcka liv i motivationen. Det är nonsens. Liksom hela idén att man måste_ vilja_ utföra en syssla för att verkligen göra den. Gör det bara. Med lite flyt uppstår någon form av arbetslust under processen.

Björn och Benny låg inte och väntade på att molnen skulle skingras så att blixten kunde slå ner i deras hjärnor. De satt vid pianot och tragglade, timme efter timme. En bra dag damp det ner en ”Dancing Queen”, en mindre bra dag blev resultatet ”Nina, pretty ballerina”.

Björn och Benny väntade inte på att molnen skulle skingras så att blixten kunde slå ner i deras hjärnor.

Min poäng är att nästan alla idéer uppstår medan du sitter där och gnetar. På så sätt är det ingen större skillnad på att skriva en symfoni eller en ny brandsskyddsföreskift till bostadsrättsföreningen. Jobbet ska göras, och förhoppningsvis får du feeling längs vägen.

**
Jag skriver alltid** den här lilla kolumnen på fredagar mellan 12 och 14. Några timmar innan tidningen går till tryck. Kollegorna tycker att jag är en idiot. Men genom min obefintliga framförhållning sätter jag hinder som skrivkramp och inspirationsbrist ur spel. Tidspressen ger mig inget val. Jag har provat att skriva texten tidigare i veckan eller direkt när en idé poppar upp – och den blir en sekund bättre.

Psykologen och författaren Oliver Burkeman anser att problemet är att vi tror oss behöva motivation för att utföra olika sysslor. Vilket helt enkelt inte är sant. För att hamra in poängen drar han en kärleksparallell: Om det krävdes ett maxat självförtroende för att våga bjuda ut någon på dejt, skulle de flesta restaurangbord befolkas av soloätare.

Till Toppen