Annons

Här finns Europas billigaste bensin

Bilar i Bulgariens huvudstad Sofia.
Bilar i Bulgariens huvudstad Sofia. Foto: Jens Kalaene/TT

För den som vill hålla kostnaden nere under bilsemestern i Europa finns flera länder att välja, där många länder med lågt bensinpris också är billiga resmål.

Under strecket
Publicerad

1 / 11

Bensinpriserna i Europa växlar mellan länder och tider. Låga priser gör att semesterkassan räcker lite längre. EU-kommissionens rapport Oil Bulletin visar jämförelser av kostnaderna för olika drivmedel i olika EU-länder.

Nedanstående är omräknat till svenska kronor från eurokursen 10,53. Samtliga länder har bensinpriser som ligger en bra bit under EU-genomsnittet på 15,13 kronor per liter (1,436 euro). Bensinpriserna är inklusive skatt. Vi börjar med det tionde lägsta priset och slutar med det lägsta.

Annons
Annons

Bro över floden Daugava i Riga med Swedbanks huvudkontor i bakgrunden.

Foto: Pi Frisk Bild 1 av 1

2 / 11

10) Lettland

Bro över floden Daugava i Riga med Swedbanks huvudkontor i bakgrunden.
Bro över floden Daugava i Riga med Swedbanks huvudkontor i bakgrunden. Foto: Pi Frisk

Lettland är litet till ytan och ligger inom färjavstånd från Värtahamnen i Stockholm. Huvudstaden Riga har en liten stadskärna som lämpar sig för promenader, från den gamla stadskärnan, via parkerna utanför till Art Nouveau-byggnaderna och Jugend-museet.

Den som vill bada och sola kan ta bil, tåg eller buss till stränderna i Jurmala i Rigabukten. Lettland har stora områden med orörd natur utanför städerna. Där finns nationalparken Gauja, och ”Baltikums Versailles”, Rundale-slottet. Lettland har ett bensinpris på 13,48 kronor per liter (1,279 euro).

Annons
Annons

Karlsbron i Tjeckiens huvudstad Prag, som är listad på Unescos världsarvslista.

Foto: Jessica Gow/TT Bild 1 av 1

3 / 11

9) Tjeckien

Karlsbron i Tjeckiens huvudstad Prag, som är listad på Unescos världsarvslista.
Karlsbron i Tjeckiens huvudstad Prag, som är listad på Unescos världsarvslista. Foto: Jessica Gow/TT

Tjeckien ligger tillgängligt med både flyg, tåg, buss och bil. Från hamnen i Świnoujście i Polen dit många färjor går, till Prag är det cirka sex timmars bilresa, 57,2 mil varav drygt 45 mil är motorväg, enligt Via Michelin.

Huvudstaden präglas av floden Moldau, eller Vltava, som är det tjeckiska namnet. Från stadsdelen Mala Strana kan man promenera eller ta spårvagn upp till slottet och titta på utsikten. Efter promenad över Karlsbron, besök på Kafka-museet och beskådan av Vaclavplatsen, där kommunismen störtades 1989 efter stora demonstrationer, kan det vara tid att bege sig ut i landet.

Ett besök i Terezín, på tyska Theresienstadt, sex mil från Prag ger en historisk återblick med Nazitysklands ockupation. Staden ombildades till ett arbets- och koncentrationsläger och delar av den judiska befolkningen deporterades därifrån till förintelseläger som Auschwitz-Birkenau i Polen. Det tjeckiska bensinpriset ligger på 13,45 kronor per liter (1,277 euro).

Annons
Annons

Hotel Sacher i Österrrikes huvudstad Wien.

Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 1

4 / 11

8) Österrike

Hotel Sacher i Österrrikes huvudstad Wien.
Hotel Sacher i Österrrikes huvudstad Wien. Foto: Lars Pehrson

I huvudstaden Wien finns bland annat Hofburg-palatset och Schloss Schönbrunn, Spanska ridskolan, Stefansdomen och Karlskirche.

Efter en Wienerschnitzel på någon av stadens restauranger och ett besök på stadens berömda caféer kan man åka ut och vandra i Kitzbüheler-alperna, besöka nationalparker som Donau-Auen eller campa vid Neusiedlersjön. Österrikes bensinpris är 13,12 kronor per liter (1,246 euro).

Annons
Annons

Svalkande fontäner i Litauens huvudstad Vilnius under värmeböljan i juni med temperaturer upp till 32 grader.

Foto: Mindaugas Kulbis/TT Bild 1 av 1

5 / 11

7) Litauen

Svalkande fontäner i Litauens huvudstad Vilnius under värmeböljan i juni med temperaturer upp till 32 grader.
Svalkande fontäner i Litauens huvudstad Vilnius under värmeböljan i juni med temperaturer upp till 32 grader. Foto: Mindaugas Kulbis/TT

Till Litauen kan man ta sig även med färja från Karlshamn till kuststaden Klaipėda, med såväl stränder som intressant arkitektur och ett levande kulturliv.

Till skillnad från Estland och Lettland vars huvudstäder är belägna vid kusten ligger huvudstaden Vilnius inåt landet, i sydost. Den har en stor och välbevarad stadskärna och staden består till stor del av parker som Kudru Parkas. Liksom Prag och flera andra östeuropeiska städer har staden ett KGB-museum. Litauens bensinpris ligger på 12,92 kronor per liter (1,227 euro)

Annons
Annons

Rådhustorget i Wroclaw med par på en bänk.

Foto: Leif R Jansson /TT Bild 1 av 1

6 / 11

6) Polen

Rådhustorget i Wroclaw med par på en bänk.
Rådhustorget i Wroclaw med par på en bänk. Foto: Leif R Jansson /TT

Polen har ett utbyggt vägnät som spänner från kusten i norr, eller större städer i söder. Hamnstaden Swinoujscie når man med eller utan bil via färjetrafiken från exempelvis Ystad eller Trelleborg, med närhet till stränder, laguner och en under sommaren välfrekventerad stadskärna.

Liksom Tyskland har Polen ett antal ruinmotorvägar, varav många byggdes under nazitiden. En sådan ruinmotorväg är Berlinga mellan Berlin och Kaliningrad (tidigare Königsberg)

Andra städer att besöka längs motorvägarna är förstås Warszawa, Wrocław, Gdańsk, Szczecin samt Krakow med byn Oświęcim och förintelselägret Auschwitz-Birkenau. Polens bensinpris är 12,82 kronor per liter (1,218 euro).

Annons
Annons

European Court of Justice i Luxemburg.

Foto: Arne Immanuel Bänsch/TT Bild 1 av 1

7 / 11

5) Luxemburg

European Court of Justice i Luxemburg.
European Court of Justice i Luxemburg. Foto: Arne Immanuel Bänsch/TT

De flesta sevärdheterna i Luxemburg finns i huvudstaden med samma namn som landet, däribland dess äldre stadsdelar med borgar som är världarvslistade av Unesco. Övriga landet består till stora delar av landsbygd och mindre skogar och småstäder som Clervaux, Ettelbrück och Diekirch. I Luxemburg är bensinpriset 12,67 kronor per liter (1,203 euro).

Annons
Annons

Nissi Beach, utanför Ayia Napa, är en av Cyperns mest berömda stränder.

Foto: Petros Karadjias/TT Bild 1 av 1

8 / 11

4) Cypern

Nissi Beach, utanför Ayia Napa, är en av Cyperns mest berömda stränder.
Nissi Beach, utanför Ayia Napa, är en av Cyperns mest berömda stränder. Foto: Petros Karadjias/TT

De flesta turister på Cypern reser för att stanna vid något av solresmålen, men det är också populärt att hyra bil och resa runt. Landet har också ett väl utbyggt bussnät. En möjlighet är exempelvis att växla mellan de olika ständerna längst den södra blå kusten, som Ayia Napa, Limassol och Larnaca och besöka alla arkeologiska och historiska byggnader.

Kulturen har under lång tid varit dominerad av Grekland, framförallt på den grekiska sidan. Även på det turkiskt dominerade norra Cypern finns besöksmål för exempelvis dagsturer som staden Kyrenia, med slottet Girne Kalesi.

I norr gäller dock inte EU:s lagar och bidragssystem, så vid ett besök bör man kolla sina rese-, sjukvårds- och bilförsäkringar, inklusive vad som gäller för egen bil och eventuella medpassagerare. Cyperns bensinpris är 12,53 kronor per liter (1,189 euro).

Annons
Annons

Vlad III, medeltidsfursten som gav upphov till berättelsen om vampyren Dracula, porträtterad i Bukarests presidentpalats.

Foto: Wiktor Nummelin/TT Bild 1 av 1

9 / 11

3) Rumänien

Vlad III, medeltidsfursten som gav upphov till berättelsen om vampyren Dracula, porträtterad i Bukarests presidentpalats.
Vlad III, medeltidsfursten som gav upphov till berättelsen om vampyren Dracula, porträtterad i Bukarests presidentpalats. Foto: Wiktor Nummelin/TT

Rumäniens huvudstad Bukarest har ett antal boulevarder, parker och historiska byggnader, inklusive Parlamentspalatset som forne diktatorn Nicolae Ceaușescu uppförde. På den plats där diktatorn och hans hustru Elena avrättades i december 1989 finns numera ett museum över kommunismen och dess hundratusentals offer.

Rumänien är mest känt för de transsylvanska bergen och myterna kring den forne fursten Vlad Tepes, vars beryktade grymhet inspirerade till historierna om Dracula. Rumänien har ett bensinpris på 12,27 kronor per liter (1,165 euro).

Annons
Annons

Interiör från Votive-kyrkan i Szeged, 17 mil sydost om Ungerns huvudstad Budapest.

Foto: Tibor Rosta / TT Bild 1 av 1

10 / 11

2) Ungern

Interiör från Votive-kyrkan i Szeged, 17 mil sydost om Ungerns huvudstad Budapest.
Interiör från Votive-kyrkan i Szeged, 17 mil sydost om Ungerns huvudstad Budapest. Foto: Tibor Rosta / TT

Huvudstaden Budapest är två sammanväxta stadsdelar Buda och Pest förenade genom broarna över floden Donau. Parlamentsbyggnaden, Sankt Stefansbasilikan och den stora saluhallen ligger inom promenadavstånd. Termalbad som Gellert och Széchenyi finner man på Buda-sidan och en del av anläggningarna är hotell. Bilen måste man dock lämna om man väljer att besöka Margaretaön i stadens norra delar.

På bilavstånd västerut ligger vinregionen Eger där man kan besöka vingården som framställer Ungerns kanske mest kända vin, tjurblodet från Eger, Egri Bikaver. Väljer man att åka söderut finns Votive-kyrkan i Szeged, en stad som uppfördes helt och hållet på nytt efter en översvämning 1879 efter ett löfte från dåvarande kejsaren Franz Joseph att staden skulle bli ännu vackrare än tidigare. Bensinpriset i Ungern är 12,23 kronor per liter (1,162 euro).

Annons
Annons

Rila-klostret ligger knappt tolv mil söder om Bulgariens huvudstad Sofia.

Foto: Wiktor Nummelin/TT Bild 1 av 1

11 / 11

1) Bulgarien

Rila-klostret ligger knappt tolv mil söder om Bulgariens huvudstad Sofia.
Rila-klostret ligger knappt tolv mil söder om Bulgariens huvudstad Sofia. Foto: Wiktor Nummelin/TT

Bulgarien är det billigaste landet inom EU när det gäller bensinpris. I Bulgarien är huvudstaden Sofia ett vanligt resmål och där kan man se ett antal kyrkor och katedraler, bland annat Alexander Nevsky-katedralen. Vill man komma från hetsen och bada och sola där finns flera resmål vid Svarta Havets riviera, däribland Golden Sands, Sunny Beach och Varna.

Ett av de större turistmålen inåt landet är Rila-klostret i bergskedjan Rila söder om huvudstaden Sofia. Där kan man bland annat beskåda de berömda freskerna på klosterkyrkans utsida (se bilden). I Bulgarien är bensinpriset 11,68 kronor per liter (1,109 euro).

EU:s bensinpriser uppdateras löpande och ovanstående priser är från den 24 juni.

Annons
Annons
Annons
Annons